Bij de Bonnebuskepetten

Nadat ik de foto’s van de reigers en de kolganzen had gemaakt, heb ik een korte fotokuier gemaakt over de Bûtendiken (Google Maps) langs de Bonnebuskepetten


Je zou kunnen denken dat het een riviertje is, dat zich door het landschap slingert. Niets is echter minder waar, wat je ziet is een stukje van de gedeeltelijk dicht gegroeide Bonnebuskepetten. Dat zijn de petgaten van Bonne Bus, die hier begin vorige eeuw in de grond wroette als turfarbeider en kleine veenbaas …

Op deze plek deed zich overigens vorige woensdagnacht een bijzonder schouwspel voor. Kort na middernacht waren er in de lucht meerdere lichtzuilen te zien. Dit komt eigenlijk nooit voor in Nederland. Dergelijke lichtzuilen komen voornamelijk voor in landen als Noorwegen, Zweden, Finland en Canada. Het is geen wonder dat het daar vaker voorkomt dan in landen zoals Nederland. Het moet namelijk erg koud zijn voordat deze ijskristallen ontstaan. Echt heel koud was het woensdagnacht echter niet, de thermometer gaf zo’n 3°C aan. Waarschijnlijk was het in een hogere luchtlaag wel erg koud, waardoor de ijskristallen konden ontstaan. Ik had het graag met eigen ogen willen zien, nu zullen het moeten doen met deze foto’s van Wâldnet

32 gedachten over “Bij de Bonnebuskepetten

 1. Mooie foto’s heb je van de petgaten gemaakt, Jan! En een mooi verhaal van Rink van de Velde over Bonne Bus en de streek rond de Veenhoop waar Rink een schrijvershuisje had. De brieven van Bus zijn ontroerend. Het plechtige Nederlands vol frisismen, de aanwijzingen om aardappels en ‘brand’ te kopen en dat Oene en Imkje wel naar de kermis mogen maar moeten oppassen in het drukke Gorredijk. Ik met het Rink eens dat het goed is dat Bonne’s naam vereeuwigd is in de petgaten (sowieso vind ik dit soort vernoemingen schitterend) en ik vind het mooi dat ik daar via jouw bericht kennis van heb kunnen nemen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter. Ik had al over lytse Bonne gehoord van een kleinzoon van hem. Die correspondentie ontdekte ik ook pas op internet, en ik had eigenlijk dezelfde reactie: ontroerend mooi. Ik vond het ook verrassend om die briefwisseling van zo’n veenarbeider, later kennelijk kleine veenbaas en zijn vrouw te lezen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Deze plekje is zeker mooi om te zien. De laatste foto is heel bijzonder om te zien. Je ziet ook strepen naar beneden. Ik heb dit nooit gezien Jan. Fijne dag verder. ༻✦༺ ༻✧༺ ༻✦༺

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.