Reigers bij de kolganzen

Nadat ik een halfuurtje bij de kapper op de stoel had gezeten, ben ik vandaag twee weken geleden tegen het eind van de middag nog even naar It Krûme Gat (Google Maps) en de Bonnebuskepetten aan de Bûtendiken bij De Veenhoop gereden om nog even een kort fotokuiertje te maken …


Donkere wolken pakten zich in het noorden en westen samen, maar volgens de buienradar zou het nod wel even droog blijven. Nadat ik het autoraam naar beneden had laten suizen, vlogen er in de verte een paar ganzen op, die koers zetten in de richting van de Jan Durkspolder …

Terwijl ik de foto’s van de wegvliegende ganzen maakte, kwam er links van me ineens een blauwe reiger het beeld in stappen. Hij maakte een hongerige indruk, terwijl hij langs de waterkant sloop. Hij was zozeer geconcentreerd, dat hij mijn aanwezigheid een tiental meter verderop kennelijk niet opmerkte …

Omdat hij op een plekje zat waar ik hem niet meer scherp in beeld kon krijgen, richtte ik mijn camera even op de kolganzen die een stukje verderop achter hem zaten. Het duurde niet lang, voordat de reiger opnieuw langs de waterkant voorbij kwam stappen …

Dat betekende nog niet dat de ganzen nu het rijk voor zich hadden, want vrijwel meteen werd de blauwe reiger afgelost door een grote zilverreiger. Dat heb ik verder niet afgewacht, het werd nu toch echt tijd voor dat kuiertje …

34 gedachten over “Reigers bij de kolganzen

  • Net als bij jullie het geval is, is ook hier een polder deels ontpolderd. Het is een jaar of 10 geleden aangelegd en begint nu met steeds wat meer begroeiing mooier te worden. Links en rechts liggen sluizen die geopende kunnen worden bij hoog water, zodat het resterende polderland onder kan lopen als waterberging.

   Like

  • Het was bijna anderhalf jaar geleden, dat ik nog eens een blauwe reiger fotografeerde. Het werd dus wel weer eens tijd, ik zie hier tegenwoordig meer zilverreigers dan blauwe reigers. De waterplas It Krûme Gat wordt langzaam maar zeker mooier naar mate er rondom meer begroeiing verschijnt.

   Geliked door 1 persoon

  • Ze lijken vooral heel stoïcijns, maar als ik op dat moment even had moeten kuchen, was hij vrijwel zeker weg geweest. Aan die wandeling was ik nog niet eens toegekomen op dat moment. Deze scene speelde zich af terwijl ik nog in de auto zat.

   Geliked door 1 persoon

 1. Mooi gebied zo te zien en mooie luchten had je erbij. Ik vind kolganzen best wel bijzonder, die vind je niet overal, zelf heb ik ze een keer gezien in een polder bij Camperduin. Een blauwe reiger is altijd de moeite waard om vast te leggen!

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zit hier tegen nationaal park Alde Feanen aan. Dat lijkt me een goed gebied voor overwinteraars, er is veel beschutting en rondom zijn weilanden met smakelijk gras in de buurt.
   Dit was voor het sinds lange tijd weer een kans kreeg om een blauwe reiger te fotograferen. Ik zie ze veel minder dan de grote zilverreiger.

   Like

 2. Mooie foto’s, Jan.
  Die met de vliegende ganzen spreekt mij ook erg aan.
  Het vrolijke voorjaars-vogelleven komt nu steeds meer op gang, dat blijkt wel uit jouw foto’s.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Zem, ik was er wee even op het juiste moment met die drie soorten bij elkaar. Met de foto van die opvliegende ganzen was ik ook meteen blij, dat brengt meteen leven en dynamiek in zo’n landschap. En verder heb je gelijk, dat vogels worden steeds wat actiever. Hier in de tuin wordt weer hard gewerkt aan de inrichting van het koolmeeshokje.
   Fijne dag verder.

   Like

 3. Zo je haar zit weer netjes Jan. Wat leuk dat fotokuiertje bent geweest. Vogels zie je daar veel van. Wat ziet deze vogels heel goed uit. Wat heb je mooie foto’s van gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.