IJsvogels op video

In april 2022 kreeg ik met dank aan mijn fotomaatje voor het eerst de kans om ijsvogels te filmen en te fotograferen. Hoewel de ijsvogels niet voor de mooiste achtergrond hadden gekozen op de takken bij hun nest, heb ik er in de loop van het voorjaar veel genoegen aan beleefd …


Behalve enkele honderden foto’s heb ik er ook ongeveer 30 minuten aan video-opnamen aan overgehouden. De afgelopen tijd heb ik die opnamen tussen de bedrijven door teruggebracht tot ruim 5 minuten. Ik heb in de loop der jaren wel betere films afgeleverd, maar het was niet te doen om ter plekke met een statief te werken. En ja, inzoomen zonder statief levert nu eenmaal niet de meest stabiele beelden op. Hoe dan ook, het is wat het is …

52 gedachten over “IJsvogels op video

 1. Goh Jan! Mijn complimenten voor deze mooie samenvatting van je IJsvogelopnamen. Ik begrijp dat ze inmiddels alweer op dezelfde locatie zijn gesignaleerd. Dat geeft perspectieven voor het komende broedseizoen. Want van (IJs)vogels krijgen we nooit genoeg? Heb je de nestholte ook kunnen lokaliseren?

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor. Zelf had ik nog wel wat kanttekening bij het filmpje, maar nu het hier zo goed is ontvangen, laat ik die zelfkritiek eerst maar even vallen. Twee weken geleden ben ik er weer eens langs gereden. Er stonden alweer twee auto’s geparkeerd, dus er is wel weer activiteit. Ik ben echter maar doorgereden, ik heb mij hoop gevestigd op een plekje met een wat rustiger achtergrond.
   Na 30 seconden vliegt een van de vogels naar de ingang van het nest, en dat is ook in het laatste shot van het filmpje het geval.

   Like

 2. Heel mooi, Jan! Het is vreemd rustgevend zo naar die vogeltjes te kijken, ook door het geluid van de duif, het stromende water en andere vogels op de achtergrond, waaronder een paar menselijke. 🙂 Ik bleef kijken naar het ‘hupje’ van het kopje wanneer de ijsvogel zijn blik verlegd. De liefdesdaad was nogal abrupt, maar ik herinner me uit je berichten dat er een heel proces aan vooraf gaat. Mooi dat we in Friesland en de rest van Nederland zulke prachtige vogels hebben!

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Peter. Dat ‘hupje’ van het kopje is inderdaad erg mooi. Ik heb eens een super slow-motion gezien van een ijsvogel op een takje, dat voortdurende heen en weer wiegde in de wind. Het lichaam van de ijsvogel wiegde mooi mee, maar het kopje bleef perfect stil om scherp te blijven uitkijken naar een smakelijk hapje onder water. Fascinerend!!

   Even rustig de tijd nemen voor de daad is er meestal niet bij onder vogels. Voor de balts of het voorspel nemen ze vaak meer tijd, maar daar moet je maar net bij zijn. Joke had met de futen wel de daad, maar niet het voorspel. Bij mij was het een paar jaar geleden andersom. Daarom heb ik Joke hier maar naar verwezen: https://youtu.be/S7essstAtOA 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een unieke belevenis, dit. Ik had het al tussendoor gelezen/gezien hier. Hier word ik blij van. Al helemaal met dat vrolijke vogelgetsjirp op de achtergrond. Dat stukje waarin het licht net over de takken lijkt te ‘lopen’ vind ik bijzonder. Echt hiervan genoten.

  Geliked door 2 people

  • Kijk, dat vind ik fijn om te horen. Ik heb er vele uren van genoten vorig jaar om daar te zijn, het is leuk om dat nu ook met bewegende beelden te delen.
   Die babbel was het geluid van Omrop Fryslân. Ik had de radio even aan gezet om het weerbericht te horen, uitgerekend op dat moment verscheen meneer ijsvogel weer op zijn tak. En dat werd zo’n leuke opname, dat ik hem ondanks het bijgeluid wel moest gebruiken. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Prachtige beelden Jan, je mag er best trots op zijn en je hebt er een mooie montage van gemaakt. Zelf zit ik nog steeds te wachten op het moment dat ik er ook eens eentje voor de lens krijg. Tot hiertoe bleef het steeds bij de gekende “blauwe flits” 🙂

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.