De sprinkhaan en de waterlelie

We hebben dit jaar erg genoten van de waterlelie in onze vijver. Keer op keer kwamen er weer knoppen naar boven, die zodra ze hun kelk openden hun pracht tentoon spreidden. Dit is een van de laatste bloemen …

100801-1625x

Woensdag wist de waterlelie me toch nog weer te verrassen. Terwijl ik ’s middags op mijn knieën bij het vennetje bij de Merskenheide zat om het juffertje en zonnedauw te filmen, stortte Aafje zich op haar eerste zonnige vakantiedag op diverse klusjes in de tuin. Toen ik tegen vijven een kleine rondleiding kreeg om de eerste resultaten te bewonderen, viel mijn oog bij de vijver op een prachtige sprinkhaan, die heel parmantig op een van de bladeren van de waterlelie zat …

100818-1653x

Een kwartiertje later zag ik vanuit mijn computerhoekje dat de zon het beestje prachtig in het licht zette. Dat plaatje kon ik natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, en dus toog ik opnieuw gewapend met de camera naar de vijver …

100818-1709x

Toen ik bijna drie kwartier later nog eens een kijkje bij de vijver nam, was het beestje naar de opstaande rand van het blad geklommen. Daar vandaan had hij vast een prima uitzicht over de vijver …

100818-1748x

’s Avonds rond acht uur was er in en rond de vijver geen spoor meer van het diertje te bekennen. Rest nog de vraag wat voor sprinkhaan het is …
Het zou wel eens de (bijna) volwassen mannelijke versie kunnen zijn van de nimf van de struiksprinkhaan, die in juni door onze tuin scharrelde. Maar als iemand argumenten heeft om aan te voeren dat het een andere soort is, dan houd ik me als altijd aanbevolen …

100623-1958x

24 gedachten over “De sprinkhaan en de waterlelie

 1. Waar n vijvertje al niet goed voor is ! Zo te lezen heb je je er wel mee geamuseerd, aan het tijdsverloop te zien…
  Ps : ben je jarig geweest ? ik lees hier en daar verjaardagswensen… zo ja : bij deze mn felicitaties !!

  Like

 2. Prachtig de waterlelie en hele mooie foto’s van de struiksprinkhaan, te herkennen aan de zwarte stippeltjes…
  Grappig de laatste foto, dat ie zo over de rand heen kijkt en ook die met de schaduw vind ik heel mooi!
  groetjes Sietske

  Like

 3. Ik sluit me graag aan bij de reactie van Peter (Clint). Voor mij is een sprinkhaan een sprinkhaan, een vlinder een vlinder en een vogel een vogel . Uit opvoedkundig oogpunt ben ik wel wat aan het bijleren, maar dat gaat nog niet erg hard. Tot die tijd weet ik echter wel veel verschillende mandolines van elkaar te onderscheiden: de Prucha, de Capek, de Lebeda, de Janish, de Heiden, de Gilchrist, de Gibson, de Vanden, de Jade, de Kentucky, enz. enz. Maar ja, wat heb je eraan????

  Like

 4. Mooi…de waterlelie.
  Wilde hier ook wat fliepsen, maar ze zitten aan de “overkant”, en heb er even geen natte voeten voor over 😉
  Van het “klein ” spul heb ik maar weinig kennis in huis.
  Voor mij is het gewoon een sprinkhaan.

  Like

 5. Mooi zijn ze de waterlelie’s, moet ze eerdaags gaan spitsen word teveel nu.
  Mooi sprinkhaantje, wat voor soort geen idee.
  Hij had idd een mooi plekej uitgezocht.
  Heb ze hier nog niet gezien in de tuin.
  Groetjes.

  Like

 6. Bij ons kwam de waterlelie wat laat op gang,
  maar wij hebben ook kunnen genieten hoeveel
  knoppen er steeds tevoorschijn komen.

  De laatste foto van de springhaan is mijn favo
  vanwege de mooi kleurencombinatie.

  Like

 7. Weet je zeker dat Aafje niet op een eerder tijdstip de sprinkhaan voor jou heeft vastgeplakt op het blad.
  Het is toch uitzonderlijk zoals het diertje langere tijd in de buurt bleef.
  Ik vind alle foto’s top. Toch even een speciaal noemen, de foto met het strijklicht.
  Foto 4 doet me denken aan drempelvrees… 😉
  OT, die reactie was gisteren toch wel echt van Aafje? 😉

  Like

 8. Dat je deze kon vinden is voor mij weer een mazzeltje want ik zoek hem al twee dagen maar vinden ho maar. In ieder geval een bewijs dat hij er dus wel degelijk is en nog heel mooi op de foto wil ook. Prachtig Jan,….

  Like

 9. Een dag te laat …. Niet die sprinkhaan, ik zelf. ‘k Had het kunnen weten. Nog van harte !!!
  Met die sprinkhaan kan ik je niet echt helpen. Vooral niet als ze nog jong zijn. Probeer eens te zoeken op saltabel.org. Die heeft er heel veel en ook nog links naar andere sites.

  Like

 10. Mooi plekje heeft die sprinkhaan uitgekozen, prachtig zijn die waterlelies.
  Ik heb geen flauw idee welke soort het is. Het is zo te zien iig wel de zelfde en enige soort die ik hier in de tuin tegen kom.

  Like

 11. Wat heb je deze sprinkhaan fantastisch kunnen fotograferen. Deze sprinkhaan heeft wel een cadeautje voor je achter gelaten en wel het hart dat hij uitgevreten heeft uit het waterlelieblad. Maar als Fries zie jij er natuurlijk een pompeblêd in.
  Het lijkt er verdacht veel op dat dit de volgroeide nimf is die je eerder fotografeerde.

  Like

Reacties zijn gesloten.