Oude en nieuwe wieken

Vanaf Zwarte Haan hebben we onze tocht in oostelijke richting voortgezet over de Nieuwebildtdijk om uiteindelijk terecht te komen in de buurt van Marrum. Bij de kruising van de Hoge Herenweg en de Wybengaloane ten westen van Marrum heb ik de auto even in de berm gezet om het onderstaande landschap, waarin oude en nieuwe wieken verenigd zijn, even (weer) vast te leggen …

100825-1410x

De oude molen is de poldermolen ‘Kleilânsmole‘ uit 1865. In het vroege voorjaar van 2010 is de molen volledig ontmanteld en overgebracht naar een loods in Marrum, waar hij volledig is gerestaureerd. Omrop Fryslân heeft de ontmanteling van de molen te midden van de laatste sneeuwresten in beeld gebracht. Het blijft elke keer weer spannend en fascinerend om te zien hoe zo’n oud bouwwerk, zoals in de geval de 145 jaar oude molen, wordt opgetakeld.

Let trouwens ook even op het tempeltje, dat in de verte op de zeedijk staat. Het ‘Tempeltje van Ids’ mocht natuurlijk ook dit jaar niet ontbreken, maar daarover later meer …

100825-1412x

Voordat we aan het tempeltje toe waren wachtte eerst nog een andere uitdaging. Omdat ik woensdag gelukkig een goede dag had, kon ik de lokroep van de Seedykstertoer niet weerstaan. Ik moest de strijd weer aangaan met mijn hoogtevrees èn met die vermaledijde MS …

100825-1411x

De Seedykstertoer is een tot uitkijktoren verbouwde boerensilo aan de voet van de zeedijk. Waarschijnlijk vanwege de beslotenheid tijdens de klim is dit één van de weinige uitkijktorens die ik zonder al te veel last te krijgen van hoogtevrees durf te beklimmen. Echt makkelijk ging het bepaald niet, maar met een rustpauze halverwege en de blik strak naar voren en/of omhoog gericht, is het me na twee jaar toch weer gelukt om boven te komen. Deze dubbele overwinning op mezelf werd ook ditmaal weer beloond met een prachtig uitzicht. Morgen volgen de foto’s …

100825-1418x

17 gedachten over “Oude en nieuwe wieken

 1. Goh heeft wel iets speciaals zo he die oude en nieuwe wieken naast elkaar, mooi in beeld gebracht ! En dat is hoog seg , ben benieuwd naar je foto’s van daarboven…
  Groetje, AmaZony

  Like

 2. Je hebt wieken en wieken, zie toch liever de wieken van de oude hollandse molens dan van de windmolens.
  Prachtig het tempeltje in de verte, ben trots op je dat je de strijd steeds weer aanbind tegen je ziekte.
  Weet dat hoogtevrees ook heel erg is, heb dat op de euromast weer ervaren. Voor mooie foto’s moet je wat over hebben he. Ben benieuwd naar je foto’s van bovenaf.

  Like

 3. In Norway we have a big discussion about these windturbines, whether or not they are good for the enviroment. Most arguments against has to do with ruining the view, killing birds and so on. I think they are quit beautiful!

  Like

  • @Valkyrien:
   We have the same discussion in the Netherlands. There’s more and more a tendency to choose for nuclear energy. But as long as there’s no good solution for the nulear waste, I prefer green resources as wind, sun and water.

   Like

 4. Jullie hadden het goede weer op die dag. Een paar keer per jaar kom ik langs die molen. Het was me nog niet opgevallen dat hij even in retraite is geweest.
  Hulde dat je dat blikken geval omhoog bent geklommen. Mij krijg je daar niet op, brrrrr……..

  Like

 5. Mooie foto’s, zal zeker een hele klim geweest zijn, maar als het uitzicht mooi was, en dat geloof ik gelijk wel de moeite waard.
  Het is er beneden al supermooi.
  Wat een rust.

  Like

 6. Petje af voor de vechter in jou. Want met de beperkingen die je hebt toch naar boven klimmen, dat is echt jezelf overwinnen. Ik begrijp dat je doorzettingsvermogen beloond is. Gelukkig.
  Wat apart die twee verschillende molens naast elkaar. De combinatie vind ik niet kloppen. Maar beide soort molens heeft zijn eigen charme.
  De foto van de silo vind ik geweldig!

  Like

 7. Mooie foto’s Jan en een goed idee om die toren om te bouwen. Fijn droog voor iedereen. Zo zou je ook bij heel slecht weer mooie foto’s kunnen maken. Nou ja, als je boven bent dan.

  Like

Reacties zijn gesloten.