Handgestapeld

“Mij lijkt het heel gevoelig voor de jeugd die het als Lego kan gaan zien …” en “Ik dacht hetzelfde idee als Sjoerd, zou de jeugd niet …”, luidden twee reacties n.a.v. het eerste logje over de Ecokathedraal van gisteren. Wel, gelukkig valt dat tot dusverre reuze mee. Er wordt al bijna 30 jaar aan het project gewerkt, en voor zover ik weet, is er nog nooit sprake geweest van vernieling of baldadig gedrag. De enige jongeren die ik er ooit heb getroffen, waren in oktober 2006 zeer serieus bezig met filmopnamen …

061023-1356x

Bankjes staan er niet in de Ecokathedraal, het is dan ook geen attractie in de normale zin des woords. De Ecokathedraal is een werkplaats waar Louis le Roy al vanaf 1982 restmateriaal van stratenmakers (zoals stoeptegels, klinkers, stoepranden en betonnen paaltjes) op elkaar stapelt. Zo bouwt hij een Ecokathedraal. Hij metselt niet, maar stapelt. Zo nu en dan wordt er weer nieuw materiaal gestort, waarmee Le Roy aan het werk gaat. Het werk van Le Roy, die inmiddels 86 jaar is, wordt nu voortgezet door een groepje vrijwilligers …

101115-1322x

Dat er geen bankjes staan, kan mij er niet van weerhouden om regelmatig even een fotokuiertje te maken in de Ecokathedraal. Er is altijd wel ergens een muurtje waar ik even op kan rusten. Voorzichtig, dat wel, want alle materiaal wordt zonder gebruik van metselspecie met de hand los opgestapeld …

101115-1333x

In een artikel “De koning en zijn ecokathedraal” komt Louis le Roy aan het woord:
“Stel dat de mensen in de Middeleeuwen tijdens hun leven het eindproduct van hun werk wilden zien. Dan zou er nooit een kathedraal gebouwd zijn.” Le Roy is een professor met de eeltige handen van een bouwvakker. Waarom is hij zo scherp op bouwen zonder technische hulpmiddelen? ‘De mens moet weer leren zijn energie te gebruiken,’ meent hij ...

101115-1334x

“Dat noem ik vrije energie. We zoeken ons rot naar olie en gas en gooien menselijke energie weg. In de grote steden barst het van de werklozen. Ik heb decennia lang in mijn eentje aan een Ecokathedraal gebouwd en zo zie je dat de mens met zijn vrije energie geweldig kan presteren. Laten we die energie nu eens wereldwijd inzetten, het is een schone energie die nota bene iedereen bezit. Laten we weer menselijke arbeid inzetten en zo de werkloosheid oplossen en een bijdrage leveren aan wat ik een dubbelstad noem, een stad van vrijheid en de echte stad, een plek waar men spelenderwijs kan bouwen.”

101115-1335x

Ik kom er graag, omdat de Ecokathedraal in ieder seizoen zijn eigen charme en sfeer heeft. In lichamelijk opzicht moet ik nadien steevast de tol betalen voor de inspanning die het klimmen en dalen me kosten, maar dat is het me elke keer weer waard, want ik kom er in mentaal opzicht steeds weer heerlijk opgefrist vandaan …

101115-1338x

Morgen zal ik hier wat bouwwerken laten zien, die in de loop der jaren deel zijn gaan uitmaken van de natuur.

21 gedachten over “Handgestapeld

 1. Tjee ik kijk mijn ogen uit Jan.
  Het verhaal van Louis le Roy kende ik niet.
  Geweldig dat er nog zulke mensen zijn.
  Wat een schiiterend gebied.
  Jammer dat er geen bankies zijn .
  Genieten hier 🙂
  🙂 Aly

  Like

 2. Vrije energie, wat een uniek idee en in wezen zo simpel, maar dat zijn goede ideeën vaak. Deze man voegt echter de daad bij het woord, een bijzonder project om te volgen.

  Like

 3. Wel ik blijf dit initiatief van een ecokathedraal superr vinden, hoop dat dit niet teloor gaat en dat dit project verder gezet wordt, schitterend zoiets !
  Groetje,
  AmaZony

  Like

 4. Je hebt me niet teleurgesteld prachtige serie van deze noeste arbeid. Tja de moderne techniek hou je niet tegen, maar de waarheid is wel dat men tegenwoordig dit zware werk uitbesteed. Bedankt voor je noeste arbeid om deze foto’s te maken en die me laat genieten van deze ecokathedraal.

  Like

 5. What a fascinating place! Even though you struggle to walk there, it must be a thrilling place to visit. Nice to se the place has not been ruined in all those years. An interesting project!

  Like

 6. Ik hoop dat je me niet verkeerd hebt begrepen. Het was niet negatief bedoeld, maar ik kan me voorstellen da die stenen uitnodigen tot een kleine verbouwing van de pandjes. Een rebuilding van steenoven tot bungalow of zoiets. Of een verdwaalde zwerver die denk van hè, build youre own house…

  Like

 7. Ongelooflijk prachtig. Wie bouwt dit? Dat is iets formidabel zo voor heksen (niet negatief bedoeld hoor). Je zou zo ’s avonds met een aantal mensen met een kampvuur en lichtjes daar moeten kunnen de nacht doorbrengen. Moet zalig zijn in de zomer.

  Like

 8. Het heeft wel wat vind ik en denk dat het alleen maar mooier word.
  Ik zou er best een keer willen kijken als ik in de buurt ben.
  Is vast een hele klus geweest het zo te maken.
  Ik vind het een kunstwerk, zie wel lelijker her en der staan.
  groeten en prettig woensdag.

  Like

 9. hij heeft vast geen last van een schoonheidscommissie
  weet zeker als we het allemaal zouden doen , komen ze hoor 😦 ….. mooi of niet , het is uniek …maar of het echt energie opleveren zal ???
  leuk dit kijkje uit het leven van een kunstenmaker 😉

  Like

 10. Wij waren er al een paar maal en ik vind het iets heel bijzonders. De Ecokathedraal ligt toch een beetje weggestopt langs een weggetje buiten het dorp. De eerste keer moesten wij zelfs de weg vragen, want het staat niet goed of helemaal niet eigenlijk aangegeven. Misschien dat het daarom niet zo aantrekkelijk is voor vandalen. Die rammen liever niet al te ver uit de buurt van een snackbar.

  Like

 11. Ik sta versteld van wat ik hier zie.
  een ecokathedraal……
  het doet me denken aan een maja tempel vooral op de laatste foto.
  geweldig!!!!
  hoe komt een mens er op.

  Ja dat zal best lastig zijn om daar te wandelen en te fotograferen maar…de moeite echt waard!

  Like

 12. Alhoewel ik zelf nooit zo onder de indruk ben van het Ecokathedraal – je moet het denk ik met eigen ogen zien, vind ik de bouwerken die je vandaag laat zien wel mooi van kleur en vorm.

  Like

Reacties zijn gesloten.