Weerbeeld november 2010

November kende een zacht begin, in de eerste week van de maand kwam de gemiddelde temperatuur uit op 9,5 ºC. Het was ook nat in die eerste week, in ons tuintje viel in die periode 31 mm regen, bijna de helft van wat er in de hele maand viel. De buienluchten leverden regelmatig fraaie plaatjes op …

101106-1500x

Daarna volgde een wisselvallige periode, waarin de temperaturen daalden naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Vanaf 21 november zette de temperatuur een dalende lijn in en gingen we de winter in. In ons tuintje resulteerde dat in 9 vorstdagen (minimumtemperaturen onder 0 ºC) en 4 ijsdagen (maximumtemperaturen onder 0 ºC). De laagste temperatuur van -6,6 ºC werd bereikt op 27 november. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje uit op 4,9 ºC, tegen normaal ca. 5,8 ºC (over de periode 1971-2000) …

101201-temp-november

Behalve in de eerste week was het vooral op 11 en 14 november een natte boel. Een echte zware novemberstorm is ons bespaard gebleven, maar stormachtig was het wel op 11 en 12 november. Aan zee stond af en toe een storm, kracht negen, en in de kustprovincies kwamen windstoten voor van ca. 75 tot ruim 100 km/uur. Op de Leijen verschenen de eerste schuimkopjes. In totaal viel er in ons tuintje 74 mm neerslag, tegen normaal ca. 80 mm. Bij ons is november relatief droog verlopen, maar dat was in het zuiden wel even anders, daar werd gemiddeld 90 tot 150 mm afgetapt. Op 26 november werden we verrast met de eerste sneeuw. Bij ons bleef dat beperkt tot een centimetertje, terwijl er elders in het land tot een centimeter of vijf viel…

101201-neerslag-november

Ondanks het feit dat oktober en november hier in de omgeving niet extreem nat waren, hadden veel boeren het moeilijk met de oogst dit jaar. De maïsoogst werd deels met rupsvoertuigen van het land gehaald, en ook de aardappelrooiers hadden het vaak niet gemakkelijk. Tussen Luxwoude en Langezwaag kon de aardappeloogst op 22 november net op tijd binnen worden gehaald …

101122-1416x

Vaak heb ik moeite om de meestal saaie, grijze en grauwe novembermaand door te komen. Hoewel het bepaald geen zomerse november was, ben ik er dit jaar redelijk makkelijk doorheen gerold. Daar zal het winterweer van de laatste week vast niet helemaal vreemd aan zijn, want hoewel mijn lijf steeds minder goed tegen de kou kan, ben ik toch nog steeds wel een kind van de winter. Maar eerlijk is eerlijk: op deze eerste dag van de meteorologische winter blijf ik toch maar binnen, want aan gevoelstemperaturen van -15 tot -20 ºC ben ik echt nog niet toe …

101130-1222x

15 gedachten over “Weerbeeld november 2010

 1. Wintermens of niet, het was wel extreem snijdend koud he … zijn echte ijsberen die daartegen bestand zijn. Ik alleszins niet… ben ’n zomermens !
  Groetje, AmaZony

  Like

 2. Wat begin je dit log met een prachtige foto Jan en het is goed dat je mijn geheugen weer even opfrist.
  En gister was het inderdaad geen weer om je buiten te wagen als het niet moest en fijn om te lezen dat je dit deel van goed hebt doorstaan.

  Like

 3. Het is nu echt te koud om er op uit te trekken hè.
  Nee….laten ze maar vogeltjes gaan spotten…whahahahahaha
  Wat leuk dat jij hetweer zo in de gaten houd.
  De eerste foto is trouwens prachtig Jan….

  Like

 4. Met zo’n gevoelstemperatuur zou ik ook niet graag naar buiten gaan.
  Het weer ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij ons.
  Nu sneeuwt het momenteel hevig hier,
  ik denk dat ik als ik opsta het witter dan wit zal zijn!
  Gr.
  P-TER

  Like

 5. We hebben het er gisteren nog uitgebreid over gehad, het verloop van de seizoenen en dat we dit najaar weinig najaarsgevoel hadden. De novemberstormen bleven ons aardig bespaard. Ook was het deze keer niet lang achter elkaar grijs.
  Dat november zo zacht begon zit al niet meer in mijn geheugen gelukkig hebben we je staafjes met de rode puntjes nog.
  Je eerste foto is een geweldige mooie foto met de banen schaduw en zon en dan die kleuren van een voorzichtige regenboog.
  En als uitsmijter een mooie macro, zonder koude en natte knieën. 😉
  Groot gelijk dat je er niet uitging vandaag. Toch had het ook wel weer wat vanochtend. Terwijl ik de kippen ging verzorgen, de nieuwe krans ging ophangen, de tweede auto ging schoonkrabben en ruitensproeiervloeistof bijvulde. Het heeft iets stoers…
  En de krans staat prachtig en valt zeer goed in de smaak. 🙂

  Like

 6. Ik vond het wel meevallen met de kou.
  Goed aangekleed dat wel.
  Loop zo’n 20 min naar het werk en had de wind opzij, was wel blij dat ik thuis was, maar niet omdat ik het zo koud had 😉
  De eerste foto vind ik supermooi.
  Leuk dat je de maand nov weer in beeld hebt gebracht, zal hier toch niet zoveel anders zijn geweest.
  Dus kan altijd ff bij te terug kijken.
  Groeten en morgen helemaal maar binnen blijven als er nog sneeuw bij komt.

  Like

 7. Nog even en je kunt je op het ijs wagen Jan!
  Ik las net dat alle ijsbanen naar verwachting dit weekend open zijn. 😉
  Sterkte met de kou!
  Kan me voorstellen dat je nu met gevoelstemperatuur van -15 niet graag naar buiten gaat.

  Like

 8. Ik ben vandaag ook alleen heel even buiten geweest om de vogeltjes van wat vers voer te voorzien,die 60 seconden waren genoeg om me er van te overtuigen dat binnenblijven vandaag een heel verstandige keus is.

  Like

 9. Groot gelijk dat je binnen blijft. Ik kom net van buiten en zelfs als wintermens vond ik deze snerpende kou iets teveel van het goede.
  Je hebt weer een prima overzicht gemaakt. Toch altijd leuk en interessant deze terugblik.

  Like

 10. Ik vind je maandoverzichten iedere keer weer informatief, omdat altijd vooral de laatste dagen in m’n geheugen zitten. November is dit keer niet een maand om veel over te mopperen ;~). Een verstandige keus om vanuit de warme kamer van de winterzon te genieten.

  Like

Reacties zijn gesloten.