De herfst van 2010

De herfst begon rustig met een wat koele septembermaand. De gemiddelde temperatuur lag in september met 13,2 ºC een halve graad onder het langjarig gemiddelde van 13,7 ºC. Oktober begon met een heerlijke nazomerse periode, in de eerste decade kwam de gemiddelde temperatuur uit op 14,6 ºC. Daarna volgde een koude periode, waardoor de gemiddelde temperatuur uiteindelijk uitkwam op 10,1 ºC, tegen normaal 9,9 ºC. Op 17 oktober kon ik de eerste nachtvorst noteren. In november bleven de temperaturen lange tijd op en neer golven, maar vanaf de 21e werd een dalende lijn ingezet. De gemiddelde temperatuur kwam in november uit op 4,9 ºC, tegen normaal ca. 5,8 ºC …

101011-1510x

De gemiddelde temperatuur kwam in de herfst van 2010 in ons tuintje uit op 9,4 ºC, tegen normaal ca. 9,8 ºC. Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 9,9 ºC tegen een langjarig gemiddelde van 10,2 ºC. Het aantal warme dagen (20 ºC of hoger) bleef beperkt tot 5, waar dat er normaal ca 8 zijn. Bijzonder was dat de maximum temperaturen op laatste vier dagen van de maand onder het vriespunt bleven, echte ijsdagen dus …

101201-temp-herfst

Behalve rustige, zonnige dagen kende ook de herfst van 2010 de nodige regenachtige en buiïge dagen. Topper was in dat opzicht 14 september, toen ons tuintje op één dag 37 mm te verwerken kreeg …

100925-1337x

Landelijk viel in de herfst van 2010 ongeveer de normale hoeveelheid neerslag: 241 mm tegen een langjarig gemiddelde van 235 mm. Dankzij de natte septembermaand was het in ons tuintje aan de natte kant: 270 mm tegen normaal ca. 231 mm …

101201-neerslag-herfst

Mogelijk als gevolg van de natte zomer gaat 2010 de boeken in als een zeer rijk paddenstoelenjaar. Er waren niet alleen veel paddenstoelen, er kwamen ook bijzondere soorten tevoorschijn. Zelf heb ik dit jaar veel minder paddenstoelen gefotografeerd dan voorgaande jaren, maar in dit overzicht mogen ze toch niet ontbreken …

100915-1138x

Wat ook niet mag ontbreken, is een foto die de kou aan het eind van de meteorologische herfst laat zien: sneeuw en ijs op de dobbe in het Weinterper Skar op 30 november:

101130-1225x

21 gedachten over “De herfst van 2010

 1. die laatste foto , zat gewoon te knipperen
  super bright !
  en de zwaan een plaatje natuurlijk ,
  we krijgen het allemaal voor de kiezen ,
  vriezen of dooien (zondag weer)
  en eigenlijk heeft ieder weertype wel wat !

  Like

 2. Prachtige foto’s van de zwaam en de laatste van de tak in de sneeuw.
  Ik vrees ook een lange koude winter rmet veel sneeuw.
  Niks aan en ga er dit jaar ook niet op uit, zou wel een bezoekje willen brengen naar een zonnig oord, maar helaas zit het er dit jaar niet in en de feestdagen vallen niet gunstig.
  We wachen het maar af, hoop wel dat je dit soort statieken bij blijft houden.
  prettige vrijdag en groeten.

  Like

 3. De foto van de zwaan met de weerspiegeling is prachtig.
  Je verhaal is wederom heel helder.
  De foto van de dichtgevroren dobbe met sneeuw past perfect in deze mooie serie.

  Like

 4. Het werd veel te vroeg koud vind ik. Dus te kort zomer en te snel winter.
  Idd veel paddo’s maar ze waren er maar erg kort vond ik. Ach ja, klagen helpt toch niet he.
  Wat een beauty die zwaan en de twee andere plaatje mogen er ook wezen.

  Like

 5. Het is altijd zo mooi om bij jou de foto’s en je grafieken van het weerbeeld te zien, dat je dat nog allemaal weet sommige dingen was ik alweer vergeten.
  De foto’s geven je weerbeeld prachtig weer, hoewel bij de schitterend foto van de zwaan de rillingen weer over m’n rug lopen. Onderweg op de A2 ging iedereen in de remmen er was een zwaan doodgereden en er liep er nog 1 denk dat het een paartje was, hoop dat ze die hebben kunnen redden.

  Like

 6. Net als je denkt de voorspellers hebben gelijk het wordt te warm voor lange ijsperiodes kom jij met dit overzicht. Het weer wordt extremer. Maar hoe dan ook je foto van de zwaan is super maar ook de laatste vind ik een plaatje.

  Like

Reacties zijn gesloten.