Kieviten

Een inwoner van Earnewâld heeft vandaag tot twee keer toe het eerste kievitsei van Fryslân gevonden. Het is mijn hobby nooit geweest, dat kievitseieren zoeken. Een paar ooms van me leefden er in hun jongere jaren in het voorjaar helemaal voor. Zodra de eerste kieviten werden gesignaleerd, waren die mannen zo ongeveer dag en nacht in het veld te vinden, en steevast kwamen ze dan thuis met een pet vol eieren …

110302-1347x

Ik kan me herinneren dat ik eens een dag met één van mijn ooms mee ben geweest om eieren te zoeken. Aan de rand van een weiland nam de man het weiland een tijdlang in ogenschouw. Na verloop van tijd zei hij dan tegen mij: “Loop maar eens 50 flinke stappen die kant op, en daarna ongeveer 15 stappen naar rechts.” Volgzaam en hoopvol ging ik dan op pad, maar zelfs met die hulp heb ik nooit een ei gevonden, terwijl ik nota bene toch echt een paar maal bijna op het nestje stond …

110302-1348x

Tegenwoordig heb ik zelfs al moeite om kieviten te vinden, om over hun eieren maar niet te spreken. Zowel gisteren als vandaag heb ik alleen maar vrijwel lege weilanden gezien. Dat lijkt me overigens niet verwonderlijk, want de straffe noordoosten wind maakte het ook vandaag weer akelig koud op de vlakte. Als ik kievit was, dan was ik eerst nog maar weer even terug gevlogen naar zuidelijker oorden …

110302-1350x

De bovenstaande foto’s heb ik al op 2 maart gemaakt. Een grote groep kieviten was die dag – pas terug vanuit het warme zuiden – blijkbaar neergestreken aan de Fjûrlânswei bij Aldeboarn. Daar waren ze samen met een groep spreeuwen en enkele meeuwen aan het foerageren. Sindsdien heb ik vrijwel geen kievit meer gezien.

23 gedachten over “Kieviten

 1. Hier ook nog geen eieren hoor Jan, ze zijn hier eerst nog even lekker aan het voerageren en poetsten en gaan binnenkort op partnerjacht. Vroeg zat lijkt me en in tussen hebben wij het land werk weer voor het grootste gedeelte gedaan.

  Like

 2. Ik heb nog nooit een kievit gezien laat staan het ei en ga er niet naar zoeken ook .
  De koelkast is makkelijker te vinden 😉
  Mooie foto’s zeker de laatste.
  Het zit ons niet mee in het noorden hè het blijft maar grijs en grauw.
  Had anders lekker buiten kunnen zitten, maakt het zitten minder erg.
  Heb hier het behang wel gezien, moet er nodig af, dat weet ik wel.
  Groetjes en prettige dag.

  Like

 3. ja dat eieren zoeken.
  Ik vind het meer iets uit een tijd dat er nog geen supermarkten waren.
  Laat lekker met rust die nesten zou ik zeggen.
  Toch…het eerste kievitsei is een soort lente bode.
  Heb je er wel eens eentje gegeten Jan?
  en hoe smaakt het?

  Like

 4. Aan zee zijn ze hier ook veel te zien, maar bij mij (te ver in het binnenland) hab ik ze nog niet opgemerkt.
  Had er nog nooit gehoord dat ze eieren zochten van kievieten!
  Gr.
  P-TER

  Like

 5. Zoeken levert veel stress op voor de vogels, laat staan dat de eieren ook nog eens geraapt worden. Het mag toch niet meer? Althans dat dacht ik… Dus jij bent in Huijbergen gelegerd geweest? Was het toen ook al speciaal materieel?

  Like

 6. Ik wil wel wat van onze warmte sturen hoor! 🙂
  Leuke groep.

  Tsja eieren zoeken, mijn hobby ook niet geweest.
  Denk trouwens dat jij beter foto’s kunt maken 😀 Lijkt me gezonder voor jou.

  Like

 7. Een mooi verhaal Jan maar ik dacht dat het tegenwoordig verboden was kievits eieren te rapen buiten Friesland. Maar goed ook. Ik geef ze geen ongelijk dat ze zich vandaag verdekt hebben opgesteld, wat een kou. Maar begin maart heb je er eigenlijk voor het hele seizoen genoeg gezien zeg, een weiland vol 😉
  fijne avond

  Like

 8. In het Brabantse heb ik ooit met Friezen gewerkt. Maar kievitseieren zoeken deden zij niet.
  Als sport vind ik het prachtig. Maar het rapen hoeft van mij niet.
  Vriendelijke voorjaarsgroet.

  Like

 9. Ik geef de kieviten geen ongelijk dat ze zich rustig houden en mogelijk zelfs weer wat naar het zuiden zijn getrokken. Echt lenteweer wil het maar niet worden hier.
  Van het eieren zoeken zie ik de lol niet in. Maar ik ben ook niet in Friesland opgegroeid.

  Like

 10. Het zal de temperatuur zijn dat ze zich niet laten zien. Even streetview van de Fjûrlânswei bekeken: heel andere buitentemperatuur dan die van vandaag (vandaag met snijdend koude wind, brrr).

  Like

 11. Prachtige vogels zijn het. In Limburg had je ze niet, ik weet nog goed dat ik ze voor het eerst hoorde toen ik in het noorden kwam wonen, in de schemering in een vochtig weiland. Ik had toen geen idee wat voor vogel dat wel mocht zijn, maar ik kreeg kippenvel van het geluid. Mysterieus.

  Like

 12. Toen ze in het zuiden waren zag het er allemaal hoopvol uit denk ik. Hier valt het een beetje tegen. Maar aan de andere kant, het is nog maar maart natuurlijk.
  Mooi zoveel kieviten in de wei.

  Like

 13. ohh jan wat een droomplaatjes, jawel ik hoor ze hier weer dat heerlijke geluid maken en door de lucht buitelen, heerlijk om te horen.

  ik heb nog maar een keer jonge kievitten gezien, maar dat beeld vergeet ik nooit meer

  “geweldig”

  Like

 14. Kievietseieren zoeken is dat een sport in NL?
  Wat jammer voor die dieren dan kunnen ze zich niet meer verder zetten of zijn er teveel misschien?
  Je hebt er toch wel een aantal gevonden als ik het zo bekijk. Wat een prachtige massa aan vogels.

  Like

  • Het zoeken en rapen van kievitseieren is vooral in de provincie Fryslan een oude cultuurhistorische traditie. Daarom is het zoeken en rapen van kievitseieren tegenwoordig alleen in deze provincie nog toegestaan tot 1 april. Tegenwoordig is het zoeken aan strenge regels onderworpen. Van zoekers wordt verwacht dat zij zich na de sluitingsdatum inzetten voor het beschermen van de nesten en eieren.

   Like

 15. Grappig verhaal over vroeger. Het is dus nog een hele kunst om eieren te vinden. Ik heb er hier thuis niet zo’n moeite mee. 😉
  En jij schrijft dat je moeite hebt om kieviten te vinden, me dunkt hierboven staan er al heel wat.
  Met de wind deze dagen zitten ze zeker allemaal in de beschutting.

  Like

Reacties zijn gesloten.