Over een paarse krokus en hemelse kleuren

Op dit moment lijken diverse ontwikkelingen in de natuur op het naderende voorjaar te wijzen. In ons tuintje is dat al niet anders. Vier dagen nadat de eerste gele krokus zich in ons tuintje bovengronds liet zien, kon ik gistermiddag tussen de druppels door het eerste paarse exemplaar ontwaren.

Verschillende weermodellen wijzen op de langere termijn echter in een heel andere richting dan voorjaar. Na komend weekend zou het wel eens een stuk(je) kouder kunnen worden. Hopelijk kunnen de vroege bloeiers tegen een portie februari-kou …

120123-1336x

En dan die hemelse kleuren …

In de nacht van zondag op maandag heeft zonnevlek 1402 een grote uitbarsting op de zon teweeggebracht. Deze krachtige explosie in de klasse M9 heeft een grote wolk geladen zonnedeeltjes -een zogenaamde CME- de ruimte in geslingerd in de richting van de aarde. Volgens de laatste berichten zullen deze deeltjes ons waarschijnlijk in de loop van vanmiddag bereiken.

Dit alles betekent, dat we vanavond en vannacht mogelijk ook in (Noord)Nederland weer eens een kansje krijgen om poollicht te zien. Zoals meestal in dergelijke situaties, zijn de weersverwachtingen weer niet gunstig. In de loop van de dag schuift er vanuit het zuidwesten meer en meer bewolking (en regen) over ons heen. De beste kansen om eventueel iets te kunnen zien, lijken nog weggelegd voor het noordoosten. Als je vrij zicht hebt op de noordelijke horizon, dan is het misschien de moeite waard om af en toe eens te kijken of er wellicht een gat in de bewolking zit. Als je vervolgens (zwak) groen of rood licht aan de noordelijke hemel ziet verschijnen, dan heb je waarschijnlijk het geluk om poollicht te zien.

Zodra er meer duidelijkheid is, meld ik me vanmiddag of vanavond zeker even via Twitter.

21 gedachten over “Over een paarse krokus en hemelse kleuren

 1. In de tuin lijkt het begin voorjaar , maar zouden we nog een winter krijgen?
  Heb gisteravond veel naar buiten gekeken maar helaas niets te zien. Het werd al snel bewolkt en dampig
  groet Antsje

  Like

 2. De krokus met druppels staat er goed op.
  Hopen dat je niet voor niets op de vlakte staat…
  Ik speur zolang ik mijn ogen nog open kan houden regelmatig de noordelijke hemel af.

  Like

 3. Gele krokussen zag ik een week of twee gelden zelfs al. Vandaag kwam ik ook de eerste blauwe/blauwgeaderde en paarse tegen. Ook volgens de natuurkalender erg vroeg: bloei in januari komt niet vaak voor, meen dat het bericht meldde dat dit voor het laatst voorkwam in 1974.

  En tot nu toe valt het hier met de bewolking mee, ik zie boven mijn tuin een volledig heldere sterrenhemel (helaas geen zicht op de noordelijke horizon, maar ik ga echt nog wel een paar keer vanaf de bovenverdieping proberen zover mogelijk in noordelijke richting te kijken.

  Like

 4. prachtige macro Jan…

  en het poollicht daar reken ik niet op…

  volledig bewolkten en miezerige regen bij ons, het ziet er niet naar uit dat er opklaringen komen…

  groeten

  Like

 5. Misschien jammer van de krokussen als we nog winter krijgen. Maar verder zou het helemaal niet slecht zijn, als er nog kou komt.
  Ik ben reuze benieuwd of het noorderlicht hier te zien is.

  Like

Reacties zijn gesloten.