Maaiwerk in het Weinterper Skar

In lichamelijk opzicht was ik gistermiddag eigenlijk nog niet aan een fotokuiertje toe, maar van alleen maar thuis zitten gaat de vermoeidheid ook niet over. Daar komt nog bij, dat de tijd begon te dringen om één van de zo aan het Weinterper Skar verbonden bloemen te fotograferen: de blauwe knoop …

120824-1457x

Hoe zeer de tijd begon te dringen werd meteen al duidelijk, toen ik vanaf de parallelweg van de Opperhaudmare de Nije Heawei opdraaide: het land dat aan deze beide wegen grenst, was pas gemaaid en het hooi was al gedeeltelijk afgevoerd …

120824-1459x

Zoals zo vaak wanneer er in deze omgeving op het land wordt gewerkt, was er ook nu weer een grote groep ooievaars neergestreken om zich op het gemaaide land tegoed te doen aan de nu veel beter zichtbare lekker hapjes …

120824-1502x

Nadat ik een paar foto’s van de ooievaars had gemaakt, zette ik de auto een stukje verderop bij het begin van de wandelpaden in de berm. Ook het blauwgrasland dat hier aan de zuidkant van de Nije Heawei ligt, was intussen gemaaid …

120824-1515x

Met tractor en wagen werd ook hier het hooi van het land gehaald. Een paar jaar geleden heb ik al eens ondervonden dat je het risico loopt om een boete van € 90,- te krijgen, als je hier een paar stappen in het land zet om een foto te maken van een mooi bloemetje of beestje, dat is toch wat moeilijk te rijmen met het onderstaande beeld. Hoewel die tractor wel op extra brede banden zonder diep profiel rijdt, zal hij toch altijd meer schade aanrichten dan ik met mijn twee gelaarsde voeten kan doen …

120824-1518x

Enfin, op dat vlak zal ik toch wel altijd aan het kortste eind trekken. Het werd tijd om de kuierlatten te nemen, het werd tijd om op zoek te gaan naar de blauwe knoop. Tot mijn grote geluk zag ik dat het blauwgrasland waar jaarlijks de meeste blauwe knopen bloeien nog niet was gemaaid …

120824-1424x

Het was een pak van mijn hart om te zien dat er hier en daar nog een paarsblauwe gloed over het blauwgraslandje lag. Net als het blauwgrasland aan de andere kant van het pad, mag ook dit kwetsbare gebied niet worden betreden, zoals nog net te zien is op het bordje rechtsonder op de bovenstaande foto. Wetend dat hier volgende week een zware tractor over het land zal denderen om er te maaien, liet ik me door de bordje echter niet tegenhouden …

120824-1425x

En dit is dan het bloemetje waarvoor ik op pad ging: de blauwe knoop. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. In het Weinterper Skar komt hij gelukkig nog steeds voor …

120824-1412x

Hoewel de zon intussen schuil ging achter steeds dikker en grijzer wordende wolken, was het nog een gezoem en gefladder van belang, want een grote keur aan zweefvliegen en diverse vlinders zijn gek op het lekkers dat de blauwe knoop (nog) te bieden had …

120824-1409x

Later sprak ik met een van de mensen die er in opdracht van Staatsbosbeheer aan het werk waren. Het verboden stukje land achter de struiken langs het pad was nog niet gemaaid, omdat het er eerder deze week nog te nat was …

120824-1413x

Met wat geluk was ik dus nog net op tijd om jullie een paar foto’s van dit fraaie bloemetje te kunnen voorschotelen.   🙂

23 gedachten over “Maaiwerk in het Weinterper Skar

 1. gelukkig nog net optijd dus 🙂 Mooi bloempje. Voor het beheer moet natuurlijk een uitzondering gemaakt worden, al zouden sommige groeperingen het liefst nog alles met de hand maaien, vervelende is dat ze dat meestal zelf niet kunnen…;-)

  Like

 2. Super mooi die groep ooiervaars Jan.
  Ik heb dit blauwe bloemetje wel eens gezien.
  Het inderdaad een pracht blommetje.
  Ja van de regelgeving die je beschrijft snap ik soms ook echt niet de ballen hoor
  Het lijkt wel de wereld op z`n kop!
  Maar dit blauwe knoopje maakt alles goed en je hebt het weer mooi vastgelegd
  Fijne zondag 🙂

  Like

 3. Het is soms lastig te rijmen. Maar ja handhavers moeten hun werk ook doen.
  Je mag ook niet wildplassen, maar ook dat is soms nodig. 😉
  Ik ben in ieder geval blij dat je de stappen hebt gezet, want je laatste 3 foto’s zijn juweeltjes.
  Wat een geluk dat het te nat was en dat je net op tijd was voor het maaien.
  Fijn weekend.

  Like

 4. Mooie reportage Jan. wist niet dat er bij jullie ook zo veel ooievaars zaten. In de buurt van de Ijssel en bij Lelystad zie ik ook dikwijls dit soort groepen.
  Mooie foto’s van de blauwe knoop. En het gras moet worden afgevoerd, alleen op arm grasland de blauwe knoop. En met zo’n tractor en opraapwagen gaat dat het beste.

  Like

  • Dat laatste begrijp ik ook wel, Klaske, maar een paar jaar geleden ben ik eens letterlijk in de kraag gevat door een paar mannen in het groen, omdat ik op hetzelfde plekje de blauwe knopen fotografeerde. Ik heb toen moeten praten als brugman om geen bekeuring te krijgen, terwijl ook toen de tractor er enkele dagen later overheen denderde. Een dergelijke boete zou ik toen (en ook nu) trouwens niet betaald hebben, ik zou er in zo’n geval wel eens met eeen rechter over van gedachten willen wisselen.

   Like

  • Zo’n groep ooievaars is hier niet ongebruikelijk, Willy, de laatste weken heb ik al een maar maal een dergelijke groep in een weiland zien rondstruinen. Eén van de mannen die er gisteren aan het werk waren, vertelde me dat hij vorig jaar eens 53 stuks bijeen heeft gezien.

   Like

 5. Even gegoogeld…dit mooi stukje natuur ligt hier 335km van bij ons…vroeger kwam ik regelmatig in de buurt…( TT in Assen) maar had toen nog zo geen oog voor al dat natuurschoon.

  Like

 6. Een goede gedachte die je had om daarnaar toe te gaan. Hopelijk hebben je benen er niet al te veel onder geleden. Het is een geweldig mooi bloemetje. Zonde dat het gemaaid wordt. Gelukkig dat je de foto’s hebt.

  Like

 7. Het verhaal is heel herkenbaar 🙂 . Ook ik had dinsdag het gevoel dat ik wel eens te laat zou kunnen zijn. Vorig jaar was het schijnbaar nog natter, toen hebben ze hele stukken niet gemaaid. Je hebt deze keer weer mooie foto’s meegenomen.

  Like

Reacties zijn gesloten.