Napraten over het ijs

Nu de temperaturen weer ruim boven nul zijn gekomen en de gemalen sinds vandaag weer volop draaien, is het eerst weer gedaan met de ijspret. De winterhaters zullen intussen ongetwijfeld een zucht van verlichting hebben geslaakt nu de kou voorlopig weer is verdreven …

130117-1548x

De schaatsliefhebbers zullen vast met plezier nog eens wat napraten over de rondjes die ze gedurende enige dagen konden maken op de prachtige ijsvloer in de Jan Durkspolder of op één van de weinige andere plaatsen waar veilig geschaatst kon worden. In dat kader plaats ik hier vandaag een paar sfeerplaatjes van pratende mensen op het ijs in de Jan Durkspolder …

130117-1600x

Mensen die even een praatje met elkaar maken … met vrienden of bekenden, maar ook met volslagen onbekenden, dat was de afgelopen anderhalve week toch wel weer kenmerkend voor de sfeer op en bij het ijs in de Jan Durkspolder en elders …

130117-1556x

Dat er maar op zo weinig plaatsen veilig geschaatst kon worden, is overigens helemaal niet zo verwonderlijk als je de winter in koudegetallen bekijkt. Het koudegetal wordt berekend door alle etmaalgemiddelden beneden het vriespunt over de periode 1 november tot en met uiterlijk 31 maart bij elkaar op te tellen, zodat uiteindelijk één (koude)getal wordt verkregen. Daarvan wordt het minteken weggelaten. Bedraagt de gemiddelde etmaaltemperatuur op een bepaalde dag -0,5 graden en de volgende dag -0,8 graden, dan is het koudegetal over die twee dagen dus 1,3.

Bij het KNMI in De Bilt ligt het koudegetal deze winter tot dusver op 56. In ons tuintje ben ik tot nu toe uitgekomen op 74,8.  Kijkend naar de winters waarin een Elfstedentocht heeft plaatsgevonden, is het ook hier in Fryslân dus lang niet koud genoeg geweest om ook maar over een Elfstedentocht te denken. Het zou zelfs wel eens zo kunnen zijn, dat het in de afgelopen vorstperiode in het midden en zuiden van het land kouder is geweest dan hier in Fryslân …

130128-1400x

Voorlopig hebben depressies het in een westelijke stroming voor het zeggen met hoge temperaturen, maar de winter is nog niet voorbij. Vorig jaar begon het pas op 30 januari echt te vriezen, waarna we een twee weken durende koudegolf over ons heen kregen. Wie weet wat ons in februari nog te wachten staat …

24 gedachten over “Napraten over het ijs

 1. Mooie serie, vooral de laatste tegenlichtfoto met de dame met de gouden haren.
  Interessant en voor mij een nieuw verhaal. Ik vond het best koud en zag je dat in de ijsgroei niet terug.
  Zo’n dag als gisteren vond ik heerlijk, zo’n dag als vandaag was pet.
  Ben wel blij dat de gladheid op de weg is verdwenen.

  Like

 2. Eerlijk gezegd ben ik blij dat we er even van verlost zijn.
  Maar voor de schaatsers is het jammer en het is ook jammer dat het nu meteen weer zo donker us.
  De derde foto is heel bijzonder!

  Like

 3. Veel Belgen waren ook al zich aan het voorbreiden voor de elfstedentocht.
  Wie weet komt die er nog?
  Hier regent het nu pijpestelen, geef mij maar terug het weer van vorige week!
  Knappe foto’s Jan!
  Gr.
  P-TER

  Like

 4. Fijn dat men dat achter af nog eens kan bekijken en ja ik denk ook dat ijspret meer mensen met elkaar doet praten.Ik denk dat men in februari nog zou kunnen verschieten.Het weer slaat soms op enkele uren plots om.Wat een gezellige beelden Jan.

  Like

 5. Ja Jan er kan nog zar winter komen. Lekker helder vriesweer is fijn maar de sneeuw hoeft voor mij niet meet zo nodig. Het is zo lastig lopen he. mooie sfeerfoto’s van het ijs en de genietende mensen.
  Fijne avond nog.

  Like

 6. Mooie reeks foto’s, waarin knap gebruik van tegenlicht, gekozen standpunt, weergegeven emotie, het juiste moment… allemaal mooi aanwezig is.

  Like

 7. Mooie foto’s, ik schaats zelf niet meer, maar gezellig is het wel.
  Ik vind toch als er sneeuw ligt en je wandelt ook iedereen je aanspreekt en gedag zegt. De meeste mensen genieten er wel van denk ik. Ik tenminste wel…ondanks het zonnetje wat vandaag scheen de temperatuur goed. Vond ik het vorige week veel lekkerder.
  We wachten maar af wat het word, van mijn mag het…of gelijk lente.
  Groeten en fijne avond.

  Like

 8. Het lijkt of er drie dingen zijn die mensen verbroederen. IJs, het weer en voetbal … dan is opeens iedereen in voor een praatje. Nou ja, een beetje negatief gedacht misschien van mij maar dat kwam er in mij op. De sfeer heb je in elk geval heel goed vastgelegd.

  Like

 9. het is wat afwachten wat februari ons zal brengen Jan…

  voorlopig is de koude in Europa wel verdreven..

  ondertussen houden we het op nagenieten…

  prettige dag

  Like

 10. Schaatsers bezig te zien is sowieso een leuk om naar te kijken. Het leuke is dat er op de ijsvloer altijd contacten ontstaan. Vaak met ‘wildvreemde’ want op de een of andere manier doe je schaatsen nu eenmaal niet alleen.
  Ik ga duimen voor nog een vorstperiode 😉

  Like

 11. Mooie sfeerbeelden van de met elkaar pratende schaatsers! Vooral de laatste foto vind ik prachtig.
  Vaak heb je in februari het strengste winterweer. Dus wie weet wat ons nog te wachten staat.

  Like

Reacties zijn gesloten.