Maartse ijsstructuren

Vandaag een jaar geleden kwam de maximumtemperatuur ’s middags uit op 17, 3 ºC. Van 20 t/m 25 maart kwam de gemiddelde maximumtemperatuur toen uit op 15,1ºC. Daar kunnen we nu alleen maar van dromen …

Op dit moment is de temperatuur in ons tuintje opgelopen tot 0,2 ºC, maar als gevolg van de gure oostenwind voelt het aan alsof het bijna 10 graden vriest. De gemiddelde maximumtemperatuur over de laatste vier dagen ligt nu op 1,7 ºC …

130323-1003x

Voor de zoveelste keer sinds begin december ligt er een laagje ijs op de vijver, en dus lijken de vissen weer gevangen te zitten onder een glazen dak…

130322-1112x

Ondanks de kou heb ik toch maar weer even de tijd genomen om wat foto’s te maken van de prachtige structuren op het ijs. Van afstand gezien lijkt het vaak een egaal gladde oppervlakte, maar van dichtbij gezien blijkt dat geenszins het geval te zijn. Door de structuren ontstaat er een soort gebroken spiegel, waar ik altijd erg van kan genieten … pure kunst …

130322-1102x

Eigenlijk zou ik nog even naar de westkant van de Leijen moeten rijden, want door de harde oostelijke wind, de lage temperatuur en opspattend water zullen er aan lager wal vast mooie ijzige kunstwerkjes ontstaan, maar het is me toch echt te koud. Ik stel me tevreden met de ijzige maartse kunst in eigen tuin …

130322-1108x

Mijn fotomaatje blijkt toch weer flinker te zijn geweest dan ik: http://tinyurl.com/bs5mubs 🙂

16 gedachten over “Maartse ijsstructuren

 1. genoeg ijssculpturen van opspattend water gezien vandaag in het land, maar ik had de camera niet bij me, en ik denk dat mijn handen dat ook niet fijn hadden gevonden. Door de harde wind hier beslist geen ijs op de sloten dus niet zulke mooie spiegels als bij jou.

  Like

 2. Eventjes de tuin in was nog net te doen … ik geef je geen ongelijk dat het hier bij gebleven is. Bovendien zijn het mooie foto’s van het ijs. Lente plaatjes gaan we heus nog genoeg krijgen, ook al kunnen we niet wachten tot het zover is. Wat een verschil met vorig jaar. Gelukkig houd jij het bij zodat we daaraan herinnert kunnen worden uhumm.

  Like

 3. Blijkt toch maar weer dat we fotomaatjes zijn. 🙂
  Je hebt de ijspatronen mooi vastgelegd.
  Nadat ik 20 minuten daar had rondgestruind waren mijn bloedvaten zo samengeknepen, toen ik weer in de betrekkelijk warme auto stapte werd ik eerst min of meer onwel. Ik reed wel gelijk weg maar ben na 100 meter toch maar gestopt en heb gewacht totdat mijn bloedvaten en de bloedstroom weer waren hersteld.
  Ik kan me voorstellen dat je het niet zag zitten om erop uit te gaan. Eigenlijk was het ook niet te doen.

  Like

 4. Het is raar of zelden dat ik niet op wandeling ga maar nu had ik er echt geen zin in en ben buiten wat werken in de tuin de deur niet uitgeweest.
  Het sneeuwde hier weer onophoudelijk en dan is het niet interessant om met de camera buiten te komen.Hopelijk is het morgen ietsje beter en kan ik een uurtje gaan wandelen.Afwachten dus maar.Mooie ijstekening in je foto’s Jan.

  Like

 5. Hoe mooi ik deze ijsstructuren ook vind maar eigenlijk ben ik er wel klaar mee. Veel zin om dit soort zaken te fotograferen heb ik danook niet. De harde wind speelt uiteraard ook een rol en op pad gaan met de camera doe ik dezer dagen echt niet. Dat laat ik aan anderen over 😉
  Goed dat jij dat wél deed Jan want mooi blijft het.

  Like

 6. prachtige ijs kunst en structuren, jammer alleen dat dit in maart is gefotografeerd Jan, ik had liever die temperaturen van vorig jaar gehad.
  Maar wie weet knapt het binnen kort op en krijgen we veel zon en heerlijke temperaturen, zal toch eens moeten gaan gebeuren 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.