Grauwe ganzen bij de Skiere Goes

Het was rustig in en rond de vogelkijkhut ‘de Skiere Goes’ (kaartje Google Maps) gistermiddag, maar daar was het uitzicht niet minder mooi om …

130424-1210x

Behalve de twee futen waren er in de verte alleen wat kuifeenden te zien, verder werd het beeld bepaald door grauwe ganzen …

130424-1238x

Niet al te ver bij de hut vandaan zaten twee ganzen op een door een pol gevormd eilandje …

130424-1219x

Er stond een gans in het water, die mij nauwlettend in de gaten leek te houden …

130424-1212x

Af en toe vloog er eens een gans voorbij …

130424-1242x

Ik kreeg een kleine vlootschouw voorgeschoteld …

130424-1237x

En vlak voordat ik vertrok, zwommen er nog een paar ganzen met drie jongen voorbij …

130424-1243x

Eigenlijk zag het er allemaal heel idyllisch uit, maar voor honderdduizenden grauwe ganzen in ons land ziet de toekomst er donker en triest uit. Van overlast door de ganzen is hier geen sprake, maar elders zorgen de grauwe ganzen die hier het hele jaar blijven voor overlast en schade voor natuur en landbouw. Om die overlast en schade terug te dringen, hebben de provincies en zeven natuur- en landbouworganisaties (waaronder Staatbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en It Fryske Gea) een zogenaamd ganzenakkoord gesloten. In dat akkoord is afgesproken dat het aantal standganzen (ganzen die het hele jaar hier verblijven) in vijf jaar moet worden teruggebracht tot het niveau van 2005.

Daartoe moeten er de komende jaren ca. 500.000 ganzen worden vergast. Het is echter maar zeer de vraag of dat een afdoende oplossing is. Zou het niet veel beter zijn om ervoor te zorgen, dat de grazige weilanden minder aantrekkelijk worden gemaakt voor de ganzen? Terwijl een groot deel van de koeien op stal staat, doen de ganzen zich tegoed aan het saaie, maar eiwitrijk raaigras in de weilanden. Volgens deskundigen zijn de ‘ouderwetse’ kruidige en bloemige weilanden voor ganzen een stuk minder aantrekkelijk, terwijl die juist voor bijen en andere insecten weer veel beter zijn. Maar die oplossing zal als gevolg van kortetermijndenken wel weer te duur zijn …   😦

24 gedachten over “Grauwe ganzen bij de Skiere Goes

 1. Nou…..dit is een prachtserie zeg!
  Vooral de vliegende gans.
  Ja….ik stel voor dat we illegaal en in het geniep wilde bloemen en kruidenzaden gaan strooien in de weilanden.

  Like

 2. Wat een prachtige foto’s Jan.
  Een vriend van ons die jaagt heeft ons eens uitgelegd waarom er zoveel ganzen zijn.. Er mocht eerst niet meer op geschoten worden en nu hebben, vooral de boeren, zoveel overlast want er zijn er veel te veel gekomen. Nu zien ze daar in den Haag dat oude gewoontes niet altijd veranderd kunnen worden.En nou allemaal vergassen , afschuwelijk.

  Like

 3. Dat er veel te veel zijn is ook hier wel duidelijk, maar waar komen ze dan ineens vandaan? Er moet dan toch ergens iets fout zijn gegaan.

  Like

 4. Ik ben het dan weer met je eens. Het is inderdaad sneu voor de ganzen…
  Maarja.. Ik snap wel dat er iets moet gebeuren. Want anders zijn er straks helemaal geen andere vogeltjes meer!

  Like

 5. ja Jan politiek die doen niet aan lange termijn denken, helaas… Ze hebben enkel een korte termijn gedachte en zelfs dat korte termijn geheugen is aangetast 🙂
  Wat geniet ik weer van de prachtige foto’s!

  Like

 6. Worden de ‘oplossingen’ niet te vaak aangedragen door mensen die niet veel anders dan hun bureau zien en amper weten wat er zich in de natuur afspeelt? Jij laat in ieder geval vandaag zien dat grauwe ganzen niet alleen voor overlast zorgen, maar ook voor prachtige natuur!

  Like

Reacties zijn gesloten.