Zilverreigers, ganzen en koeien

Vandaag het slot van het drieluik dat ik afgelopen dinsdag heb kunnen maken in de buurt van Aldeboarn. Na de twee koeien met het pasgeboren kalfje en de mooie witte buizerd zijn we nu toegekomen aan de zilverreigers, ganzen en koeien, die zich rondom de Fjûrlânswei (kaartje Google Maps) ophouden in de weilanden ten noorden van De Deelen …

131008-1511x

De ganzen bieden sinds enkele weken alweer een vertrouwd beeld in deze omgeving, het zijn er intussen geen honderden meer, maar vele duizenden. Dinsdag zag ik hier ook de eerste grote zilverreigers door de weilanden paraderen …

131008-1512x

Eerst één, toen twee, en al gauw kon ik vier grote zilverreigers tegelijk de foto zetten. Verdeeld over een aantal weilanden heb ik er in een kwartiertje tijd zeker vijftien stuks kunnen tellen. Zoveel had ik hier nog niet eerder bijeen gezien …

131008-1515x

Zo af en toe vloog er in de omringende weilanden ergens een groep ganzen op. Toen ik mijn camera op zo’n opvliegende groep richtte, kreeg ik behalve ganzen en zilverreigers ook koeien in beeld …

131008-1514x

Grote groepen ganzen zijn in deze omgeving niet vreemd, maar zoveel ganzen en koeien bij elkaar in één beeld maakt dit voor mijn gevoel toch wel tot een vrij uitzonderlijke situatie …

131008-1521x

Meestal worden de weilanden hier pas bevolkt door grote groepen ganzen als de koeien al op stal staan. Dit jaar zijn de ganzen er vroeg bij. De grote zilverreigers vormen het toefje slagroom op de taart …

131008-1523x

24 gedachten over “Zilverreigers, ganzen en koeien

 1. Ik vraag me af of er nou tegenwoordig veel meer zilverreigers in Nederland zijn of dat ik ze gewoon vaker zie. Er is een hoop nieuwe natte natuur bijgekomen in het noorden, dat zou een verklaring kunnen zijn. Mooie vogels zijn het, en ze staan er inderdaad bij alsof ze de boel in de gaten houden zoals boomkruiper zegt.

  Like

 2. Prachtige foto’s Jan, mooi wat je op 1 dag meegemaakt hebt. De ganzen zijn kolganzen, te herkennen aan de witte “kol” boven de snavel. Je hoort ze s nachts, ze maken nogal lawaai tijdens het vliegen. Ik heb me laten vertellen, dat ze vroeg zijn omdat ze wind mee hebben gehad. In Friesland zie je in de winter ook altijd veel rietganzen. Die komen niet in heel Nederland voor, wij gaan met de vogelaars altijd speciaal een keer naar ZWFriesland om ze te bekijken, en natuurlijk nog veel meer. En tussendoor dan snert bij de Prins in Makkum, mooie traditie voor begin januari

  Like

 3. Ongelooflijk Jan dat je dat allemaal gespot en gefotografeerd hebt.Zoveel koeien dat zie ik hier ook wel.Maar zoveel ganzen..zeker niet en echt uitzonderlijk spot ik wel eens een zilverreiger.Wat fijn dat ik mee kan genieten van uw werk

  Like

 4. Vooral foto 4 is er voor mij één die bruist van het leven. De opvliegende ganzen maken het beeld kompleet.
  Zilverreigers zijn inmiddels niet meer echt zeldzaam maar dat je er vier in één foto pakt lijkt me toch vrij uitzonderlijk

  Like

 5. De ganzen blijven keurig netjes achter de stroomdraad. Blijkbaar toch bang voor koeien.
  Prachtig die zilverreigers bij elkaar op de foto.
  Je had een heel bijzonder dagje met alles wat je hebt kunnen ‘vangen’ met je camera.

  Like

Reacties zijn gesloten.