Weerbeeld november 2014

En weer kan ik een warme en droge maand in ons tuintje bijschrijven, dat is al de tiende te warme maand dit jaar. Om maar met de deur in huis te vallen: de gemiddelde temperatuur is hier in november uitgekomen op 7,6 ºC, en dat is dan toch weer bijna twee graden warmer dan het langjarig gemiddelde van 5,8 ºC over de periode 1971-2000. Bij het KNMI in De Bilt is de gemiddelde temperatuur deze maand uitgekomen op 8,2 °C en daarmee staat november 2014 op een gedeelde achtste plaats in de top 10 van zachte novembermaanden sinds het begin van de metingen in 1901 …

141105-1205x

November kwam in ons tuintje met een maximumtemperatuur van 18,6 ºC op de eerste dag van de maand meteen erg warm uit de startblokken. Vanaf 4 november lagen de maximumtemperaturen lange tijd rond de tien graden. Pas vanaf de 27e november kwamen de maximumtemperaturen amper meer boven de 5 graden. De laagste maximumwaarde verscheen op 30 november op de thermometer: 1,9 ºC, sinds 30 januari was het niet meer zo koud geweest. De eerste nachtvorst heb ik in de vroege ochtend van 21 november kunnen noteren: -1,4 ºC …

141203-temp-november

Eigenlijk is er van echt guur herfstweer helemaal geen sprake geweest in de afgelopen maand. Storm hebben we niet gehad, en er is in ons tuintje maar 35 mm regen gevallen in november, het grootste deel daarvan (20 mm) viel op 1 dag. Daarnaast hadden we hier in Fryslân ook maar één echt mistige dag …

141203-neerslag-november

Volgens het KNMI scheen de zon gemiddeld over het land 89 uur en daarmee is de maand ook zeer zonnig verlopen, want normaal schijnt de zon in november 63 uur. Het zonnigst was het in het zuidoosten van het land met op sommige plaatsen 100 zonuren. Helaas heb ik geen zonnemeter, maar ik heb stellig de indruk dat we er hier in het noorden wat karig van afgekomen zijn met de zon, want het was hier met name in de tweede helft van de maand nogal eens bewolkt en grijs …

141122-1453x

15 gedachten over “Weerbeeld november 2014

 1. “Daarmee staat november 2014 op een gedeelde achtste plaats in de top 10 van zachte novembermaanden sinds het begin van de metingen in 1901 …”, dus zijn er nog zeven warmere novembermaanden geweest. Ik ben dan wel benieuwd in welke jaren dat was.
  Mooi zoals de koe loskomt van de rest.
  Ik dacht gisteren toevallig aan de novemberstormen die ons bespaard zijn gebleven. Het grijze weer van de afgelopen dagen verveelt snel. Gelukkig hadden we vandaag weer een cadeautje wat weer betreft.

  Like

 2. Vandaag hadden wij hier ook onze eerste diepvriestemperaturen. Dat was geleden van 25 maart. Toen zakte het kwik nog naar -1.1 graden.
  We konden vandaag zelfs bijna een ijsdagje in de tabellen schrijven want de max temperatuur kwam niet hoger dan 0.4°C. Van de sneeuwbui (3 cm) die gisteren over de regio trok zijn nog steeds sneeuwresten te zien op auto’s, daken en weilanden.
  Zoals je reeds zelf aanhaalde op m’n blog komen de cijfers verder goed overeen. Leuk om die vergelijking nu te kunnen maken. 🙂

  Grt-jes
  Peter

  Like

 3. de metingen van het KMI (Brussel) zijn vergelijkbaar Jan..

  veel zon, hoge temperatuur en uitzonderlijk weinig neerslag….

  mij zul je van november niet horen klagen…

  inmiddels blijft het wel grijs en kil en dat wordt even wennen

  groeten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.