Voordat het voorjaar vanaf morgen (hopelijk) weer in alle hevigheid losbarst, kan ik op deze kille en grijze dag nog mooi even de weercijfertjes van de afgelopen winter op een rijtje zetten. Laten we eerst maar eens naar de temperaturen kijken. Met een gemiddelde temperatuur van 3,5 °C in ons tuintje tegen een langjarig gemiddelde van 2,6 °C over de periode 1971-2000, gaat ook de winter van 2014-2015 als vrij zacht de boeken in …
Met een gemiddelde temperatuur van 4,1 °C en een laagste temperatuur van -4,1 °C was december 2014 de titel ‘wintermaand’ in feite niet waard. Het weerbeeld werd in december voornamelijk bepaald door bewolking en buien, die af en toe gepaard gingen met hagel en onweer. De onderstaande foto die ik op 8 december heb gemaakt tussen Pean en Nes is tamelijk representatief voor december 2014 …
De winter van 2014-2015 gaat niet alleen als zacht, maar vooral ook als nat de boeken. Landelijk viel er gemiddeld 238 mm neerslag. In ons tuintje viel nog wat meer neerslag: 245 mm tegen een langjarig gemiddelde van ca 185 mm over de periode 1971-2000. Vooral januari was met 110 mm een erg natte maand …
IJs hebben we in de afgelopen winter nauwelijks gezien in Fryslân, meer dan af en toe een dun vliesje ijs verscheen er niet op sloten en plassen. Gelukkig heb ik op een mooie januaridag toch nog wat ijspatronen kunnen kieken …
Bekijken we de afgelopen winter in een iets breder perspectief, dan wordt duidelijk dat het de op 3 na zachtste winter van de afgelopen 13 jaar is. De gemiddelde temperatuur over die laatste 13 winters (2,6 °C) is overigens gelijk aan die van de winters in de periode 1971-2000 …
Sneeuw hebben we in de afgelopen winter in Fryslân nauwelijks gezien, maar van 4 t/m 6 februari heb ik dankzij een flinke sneeuwbui toch drie dagen achtereen wat sneeuwfoto’s kunnen maken. Eigenlijk was dat de enige periode, waarin het beeld even echt winters was …
Wat de hoeveelheid neerslag betreft, behoort de afgelopen winter met 245 mm tot de middenmoot over de laatste 13 jaar. In de periode 2003-2015 viel er ’s winters gemiddeld 226 mm neerslag in ons tuintje, en dat is toch ruim 40 cm meer dan het langjarig gemiddelde over de periode 1971-2000 …
Al met al was de kleurloze winter van 2014-2015 er eentje die niet lang in het geheugen zal blijven hangen.
Steeds weer interessant om alles weer op zo’n duidelijk rijtje te zien. Het valt ook op dat er van die uitschieters zijn, naar boven (’06/’07, ’13/’14) en naar beneden ( ’09/’10).
LikeLike
De winter van 2009-2010 was de lange witte winter, waarin we van half december tot begin maart regelmatig een dik pak sneeuw hadden: https://afanja.wordpress.com/2012/12/09/de-lange-witte-winter-1/
LikeLike
De ijspatronen vindt ik heel geslaagd. Zonder te bewerken oogt het echt schilderachtig
LikeLike
Voor mij was het veel te nat en vochtig wat me heel wat reuma klachten gaf daarom doet de lentezon me zo goed.
Je overzichten geven altij een heel goede kijk op de voorbije periode.
LikeLike
De foto met het laagje ijs is een bijzonderheid geweest afgelopen winter.
Ook voor mij was het veel te nat met mijn artrose …
Heb er veel last van op dit moment.
Dus ben ook even op de plaats rust en frutsel in en rond het huis.
ja zelfs bellenblazen s’ochtends op 07.30 … LOLhahahhaa
t’word steeds gekker ,))
LikeLike
Weer met veel plezier gelezen. Ik kom ook naar het noorden wonen, daar is het warmer. 🙂
LikeLike
That first shot is amazingly dramatic!
LikeLike
vrij nat en nooit heel koud Jan..
geen winter met “karakter”
knappe foto’s als illustratie..
groeten
LikeLike
De ijsfoto vind ik heel mooi, Jan. En hopelijk heb je gelijk en barst de lente morgen los. Ik rij alvast morgen naar Frankrijk, Cap Griz Nez, om enkele strandfoto’s te maken.
LikeLike
Veel plezier daar!
LikeLiked by 1 persoon
Ik was de winter eigenlijk al vergeten. Maar dankzij jouw overzicht kwam er toch weer het een en ander boven.
LikeLike
Zou er één woord bestaan voor dit soort winters? Kunnen we een woord verzinnen voor dit soort niet-winters?
Een nieuw woord voor het woordenboek?
softijswinter misschien? 😀
LikeLike