Ruige rijp op ’t riet

Rijp doet zich in verschillende vormen voor. De meest voorkomende vorm is een witte aanslag die we soms op gras, struiken en voorwerpen als daken, hekken en auto’s zien. Deze rijp ontstaat bij temperaturen onder nul door de overgang van waterdamp in ijs. Rijp ontstaat bij voorkeur tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen, die snel warmte verliezen door uitstraling naar de ruimte. Als de temperatuur van het voorwerp onder het vriespunt daalt, gaat de waterdamp over in ijskristalletjes. Voorbeelden van deze fijne ijskristalletjes waren hier begin december te zien in mijn bericht ‘Interview te velde‘ …

170117-1020x

De afgelopen dagen hadden we te maken met een andere vorm van rijp: ruige rijp. Deze rijp ontstaat bij een combinatie van mist en vorst. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, raken de kleine zwevende waterdruppeltjes waaruit mist bestaat onderkoeld. Ze bevriezen zodra ze ergens tegenaan botsen. In dat geval spreken de weerkundigen van ruige rijp. Deze vorm van rijp komt minder vaak voor dan de gewone rijp, omdat er behalve vorst ook mist nodig is. Wanneer mist en vorst langere tijd aanhouden, kan de ruige rijp tot een laagje van enkele centimeters aangroeien. De aangroeiing gaat tegen de richting van de wind in, de druppeltjes waaien er dus tegenaan en bevriezen dan meteen …

170117-1005x

De ruige rijp gaf de wereld een heel ander, af en toe bijna sprookjesachtig aanzien de afgelopen dagen. Of je nu naar de details van een zacht wuivende rietpluim keek of naar het landschap in breder perspectief, het was allemaal betoverend mooi. ’t Enige wat eraan ontbrak was even wat zon en blauwe lucht, maar een kniesoor die daar op let …

170117-1006x

25 gedachten over “Ruige rijp op ’t riet

 1. Je hebt dus rijp en ruige rijp. Net zoals je mensen hebt en ruige mensen. 😉
  Weer wat geleerd.
  Je foto’s zijn betoverend mooi horend bij het gevoel zoals ik die dagen heb ervaren.
  Tsja het zonnetje … die scheen in mijn hart tijdens de wandelingen en het fotograferen. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Helaas hebben we hier weinig of geen rijp vorming gehad, dus zulke mooie plaatjes zaten er niet in.
  Geniet wel van jou prachtige winter en rijp foto’s, vind dit nog mooier dan sneeuw, en minder rommel op de weg.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goede uitleg van een verschijnsel, waar ik de prachtige naam “ruige rijp” nog niet kende.
  De rijp die jij hierboven zo mooi vastlegde, was nog ruiger dan hier in het zuidoosten van Friesland.
  Schitterend!

  Geliked door 1 persoon

 4. “Wat ruigbaard (Jûkelburd) met winter heeft te maken dat ontgaat me dan even”, schreef ik een aantal dagen geleden. Gisteravond op het nieuws hoorde ik voor het eerst de term: “Ruige rijp”. Er begint me iets te dagen of zijn deze twee woorden: “Ruig” toeval?
  Wat was het mooi de afgelopen twee dagen. Mooi dat we met de foto’s nog kunnen nagenieten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige foto`s Jan, gewone rijp of ruige rijp…hier hebben we niets gezien ….alleen een beetje mist. Ik zit me al de hele week te verbijten…ik zie het ene plaatje na het andere voorbij komen…..en daar moeten wij het hier meedoen. Balen en nog eens balen… 🙂 🙂 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.