Ook zeldzaam: de zilveren maan

Nadat we allebei een aantal foto’s hadden gemaakt van de uiterst zeldzame grote vuurvlinder, staken Anna en ik het witte bruggetje over om iets verderop in een stuk hooiland op zoek te gaan naar een andere vlinder die op de Nederlandse Rode Lijst van Dagvlinders staat, de zilveren maan (Boloria selene)

170718-1246x

Onderweg kwamen we opnieuw de Engelsman tegen. Op onze vraag of hij al wat gevonden had, begon hij enthousiast te verhalen: “Ooh … there are so many Silvery Moons as you call them overthere, it’s awesome …”
Terwijl de Engelsman zijn weg vervolgde, ontdekten wij al snel dat hij niets teveel had gezegd. Bij vrijwel iedere stap die we deden fladderde er wel één van de oranje vlinders vanuit het lange gras omhoog …

170718-1247x

De zilveren maan kwam in de eerste helft van de vorige eeuw bijna overal in ons land nog algemeen voor. Een paar kaartjes op het tabblad ‘Verspreiding’ van de zilveren maan laten goed zien hoe de populatie sinds 1950 sterk is afgenomen. Op dit moment komt de zilveren maan in Nederland alleen nog voor in het veenweidegebied op de grens van Utrecht en Zuid-Holland, in de kop van Overijssel, in Friesland en op Terschelling. De zilveren maan staat verder op de Waalse, Vlaamse en Britse Rode Lijst. In Duitsland staat de soort in de categorie ´bijna bedreigd´. …

170718-1251x

De zilveren maan is familie van de vossen, de parelmoervlinders en de weerschijnvlinders. In 2011 heb ik tijdens een fietstocht op Terschelling eens een ander lid van de parelmoervlinders gefotografeerd, de duinparelmoervlinder …

170718-1257x

Met dank aan Anna voor de tip en het perfecte gidswerk, zijn de foto’s van de uiterst zeldzame grote vuurvlinder en de evenzeer erg bedreigde zilveren maan in het hoofdstuk ‘natuurfoto’s’ dit jaar toch wel mijn meest bijzondere foto’s geworden.

23 gedachten over “Ook zeldzaam: de zilveren maan

  1. Mooi vastgelegd Jan met voorkeur voor de eerste twee foto’s, vanwege de lichtinval op de vleugels. Ook knap omdat dit soort wel onrustiger is dan de grote vuurvlinder. Ik kan me voorstellen dat dit wel een hoogtepunt was in jouw fotografisch jaar met een karig aantal fotokuiers vanwege je gezondheidsproblemen. Op die dag werd ik via de app op de hoogte gehouden van jullie vangst en ik was op dat moment evenzo blij voor jullie dat de missie was geslaagd.

    Liked by 1 persoon

  2. Mooie exemplaren Jan. De Grote Vuurvlinder heb ikzelf nog nooit kunnen waarnemen in België. Ook De Zilveren Maan zag ik nog maar 1 keer. Momenteel staat mijn teller op 38 soorten. Het lijstje kan je op de link hieronder vinden.

    https://waarnemingen.be/user/lifelist/40179?user=40179%2F&g=4&local_list=0&local_list=1&fam=0&jaar=0&maand=0&from=1800-01-01&to=2017-12-06&prov=0&rar=0&s%5B%5D=S&s%5B%5D=I&akt_g=0&method=0&met_absolute=0&kle_g=0&exo=0&esc=0&incm=0

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.