Bij de rietsnijders (5)

“Dat werken op deze wijze moet volgens mij in je zitten,” schreef Sjoerd gisteren in een reactie op deel 4 van deze serie. En zo is het ook. Het riet zit bij de veel rietsnijders in deze regio al generatieslang in het bloed. Het werk in het riet gaat vaak over van vader op zoon of wordt anderszins voortgezet in de familie. Jetske’s vader was rietsnijder, haar zwager Klaas – waarmee ze op de foto hieronder in gesprek is – is rietsnijder en diens schoonzoon Klaas-Jan is de tweede man hier in het rietland …

180206-1211x

Dit werk kun je ook alleen maar blijven doen als je er echt van houdt. Je hoeft het zeker niet te doen om rijk van te worden. Tot dusver kwam de concurrentie voor de rietsnijder vooral uit Polen. Op basis van een betere prijs/kwaliteit verhouding is het Poolse riet nooit een echte bedreiging geweest voor het riet uit de Weerribben. De laatste jaren wordt de Nederlandse markt echter overspoeld door riet uit China. De kwaliteit van dat riet schijnt goed te zijn. Omdat het wel tot 25% goedkoper schijnt te zijn, vormt dit Chinese riet een ernstige bedreiging voor rietsnijders …

180206-1239x

Om dat Chinese riet hier te krijgen, wordt er door oceaanstomers een massa aan olie verstookt. Terwijl al die ellende de lucht wordt ingeblazen, doet ons eigen riet elk jaar opnieuw zijn stinkende best om hier maar zoveel mogelijk CO2 uit de lucht te halen. Waar zijn we met zijn allen mee bezig …?

180206-1223x

Met een dalende prijs voor het riet en gestaag teruglopende subsidiebedragen, blijft voor de rietsnijder straks alleen nog de liefde voor het werk en de natuur over. Er zijn rietsnijders die op dit moment het riet van de oogst van vorig jaar nog deels in de schuur hebben liggen, omdat ze het niet kwijt kunnen. De enige die er beter van schijn te worden, is de rietdekker die het Chinese riet voor de volle prijs op daken legt, alsof het Nederlands riet is …

180206-1217x

Van alleen liefde voor het werk en de natuur kan de rietsnijder zijn kachel niet laten roken. Het verdwijnen van de rietsnijder zal op termijn grote gevolgen hebben voor natuur en landschap in de Kop van Overijssel. De rietvelden zullen verlanden en veranderen in broekbossen. Kwetsbare planten en dieren zoals b.v. de zeldzame vuurvlinder zullen verdwijnen …

180206-1219x

Dat soort mijmeringen stemt niet vrolijk. De enige die daar geen last van had, was Rhena, zij koesterde zich in het langzaam warmer wordende zonlicht …

180206-1200x

– wordt vervolgd –

22 gedachten over “Bij de rietsnijders (5)

 1. Ja hoor, als ik een man was geweest, dan was ik de opvolger geweest. Dus Klaas heeft geluk. 😉 Als kind ging ik zo vaak mogelijk mee naar het rietland om te helpen. Kalenberg kent overigens een vrouwelijke rietsnijder. Ook zij combineert dat met een andere baan.
  Ik moet er niet aandenken als deze ambacht hier gaat verdwijnen.

  Geliked door 1 persoon

 2. mooie foto’s en verslag, een beetje triest verhaal, je zult er maar van moeten leven.
  daar wordt je dan weer niet echt vrolijk van Jan,
  zonde dat het zo loopt en de gevolgen er van die je omschrijft.

  Geliked door 1 persoon

 3. ik ken de bedrijvigheid op de rietlanden. Ik ken ook zo een familie die er inmiddels mee gestopt is. Als er uiteindelijk geld bij moet is het niet meer te doen voor de rietboeren. Je foto’s zijn weer prachtig Jan. Het berijpte land heeft een eigen sfeertje

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan, hier kun je zien wat onbelemmerde wereldhandel voor gevolgen heeft voor kleine bedrijven, die kwaliteitsproducten maken.
  Het is eigenlijk erg triest en ook uiteindelijk nog milieubelastend door het vervoer.
  Het weer zat die dag wel echt mee voor het maken van jouw sublieme foto’s!
  Hartelijke groet, Zem.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dit beroep van rietsnijder moet gewoon een beschermde status krijgen. En wat komt er vandaag de dag niet uit China? Volg momenteel met enige zorg de ontwikkelingen in China via de docu van Ruben Terlou. De schrik slaat je om het hart. Superserie Jan! @ Nee dikke deuren redden het niet op de rug van een paard bij de slipjacht. Denk dat door de galop zijn jasje net wat wijd uitliep 😀

  Geliked door 1 persoon

 6. Prachtige foto’s en een heel mooi 🐕.
  Maar ja…dat riet…het gaat het zelfde als die andere Hollandse industrie….alles moet van van ver komen.
  Alles wat ” mijnheer Frits” heeft begonnen is bijna weg….en dat lampje gaat nooit meer branden.
  Maar ja…wij doen het eigenlijk allemaal zelf… 😇

  Geliked door 1 persoon

 7. Om heel eerlijk te zijn zou ik er wel wat meer voor over hebben. Niet alleen voor dat riet maar ook voor andere Nederlandse producten. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.