Een nieuw vervoermiddel

De afgelopen jaren zijn steeds meer favoriete natuurgebieden, waar ik in het recente verleden menig fotokuiertje heb gemaakt, buiten mijn bereik geraakt. Dat heeft enerzijds te maken met het geleidelijk verder achteruit gaan van mijn loopvermogen als gevolg van de MS. Anderzijds heeft het te maken met het feit dat er in ’t buitengebied steeds meer wegen worden afgesloten voor autoverkeer.

Dit was o.a. het geval met het verdwijnen van de Nije Heawei bij het Weinterper Skar en bij de Leijen waar een deel van de Mienskerwei werd afgesloten. Dat komt de natuurgebieden wel ten goede, maar voor de natuurliefhebber die wat minder goed ter been is, gaat er daarmee veel plezier verloren …

170301-1055x

Om mijn actieradius weer wat te vergroten heb ik onlangs een ultra lichte loopfiets gekocht die precies in de auto past. Intussen ben ik er een paar maal mee op pad geweest en dat is me wel goed bevallen. Het is een kwestie van het fietsje uit de auto pakken, het zadel even op de juiste hoogte stellen, het mandje erop klikken en karren maar. De laatste jaren moest Jetske tijdens onze gezamenlijke fotokuiers regelmatig de pas inhouden om mij weer even bij te laten komen, dat is nu verleden tijd …

Tijdens ons laatste gezamenlijke tochtje kwam de loopfiets goed van pas. Er stond een fotokuier in Fryslân op het programma, waarbij we ons ten doel hadden gesteld om een paar mooie staatsieportretten te maken van de Kening fan’e Greide. Omdat er in het gewone boerenland hier in de verre omtrek geen grutto te vinden is, waren we aangewezen op een voor autoverkeer afgesloten weg door een prachtig plas-dras gebied …

180515-1312x

Lang hoefden we niet te zoeken en ver hoefden we niet te gaan – maar wel verder dan ik had kunnen lopen zonder de loopfiets – al snel zagen de eerste grutto rond stappen bij een plas. Terwijl verderop de roep van een kievit en een paar grutto’s klonk, zagen we ook een tureluur rondscharrelen …

180523-1220x

Een stukje verderop hebben we een tijdje alleen maar staan luisteren naar de geluiden van de verschillende weidevogels. In mijn nog wat jongere jaren hoorde je de vrolijke klanken van grutto, kievit, tureluur en veldleeuwerik overal in Fryslân. Tegenwoordig kun je ze eigenlijk alleen nog in wat grotere aantallen zien en horen in speciaal daarvoor ingerichte natte gebieden, waar op zijn vroegst half juni wordt gemaaid …

180523-1256x

Uiteindelijk kregen we ruim de gelegenheid om de koning op zijn troon te vereeuwigen. Jetske ging er eens goed voor zitten, waarom dat uiteindelijk toch niet helemaal tot het gewenste resultaat leidde, kun je op Jetskes’ weblog lezen …

180523-1308x

32 gedachten over “Een nieuw vervoermiddel

  • Het is het eerste jaar goed bevallen. Ik kan weer op plekjes komen die in de loop der tijd buiten mijn bereik waren geraakt.
   Met het voorjaar voor de deur hebben we hem vorige week weer van stal gehaald, een dezer dagen zet ik hem weer achter in de auto.

   Like

 1. Ik had hem al eens voorbij zien komen Jan…die loopfiets van jou….wat fijn dat je nu ook de Mienskerwei in kunt trekken.
  Wat een pracht aan natuur is dat toch met een grote verscheidenheid in vogel.
  Mooie foto`s Jan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Slimme oplossing heb je bedacht, wie niet sterk is, moet slim zijn.
  Wat heerlijk, om een plek te vinden, waar nog haast alle weidevogels te zien en te horen zijn.
  Jammer van Jetske’s fototoestel, de techniek wil een mens nogal eens in de steek laten 😉
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een heerlijke uitkomst voor je, Jan en je foto’s zijn om van te snoepen!
  Vooral die laatste foto… ook hij vond het een pracht oplossing 😉
  Lieve geniet groetjes van Anna 🤗

  Geliked door 1 persoon

  • Dat vond ik zelf ook wel, Klaske, toch weer een gevalletje ‘wie niet sterk is moet slim zijn’. Ik ben de afgelopen anderhalf jaar zoveel kracht in mijn benen verloren, dat er wat moest gebeuren. Dan zo maar! 🙂

   Like

 4. Een vriend van me heeft c.o.p.d. en valt in de categorie “knutselen aan tafel” Hij heeft een accu aangedreven stepje altijd achter in de auto en kan zich op deze manier bewegen. In jou geval moet je zelf steppen maar zolang je dat kan is het een prima oplossing

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.