De grote weerschijnvlinder

Nadat we aan de rand van de vijver koffie hadden gedronken, stapten Jetske en ik gisteren rond het middaguur in de auto om min of meer op de bonnefooi een ritje door de Kop van Overijssel te maken. Onderweg bespraken we of er wellicht kans was om de grote vuurvlinder of de zilveren maan te spotten aan de Hogeweg, maar daar leek het ons nog wat te vroeg voor …

Dat nog maar net gezegd hebbend, zagen we een viertal met grote lenzen gewapende fotografen aan de kant van de weg bij een halfdode boom staan. “Daar valt voor ons ook wel wat te beleven, denk ik,” zei Jetske, terwijl ze de auto resoluut in de berm tot stilstand bracht. Zodra we uitgestapt waren, maakte ik op goed geluk een foto van een plek op de boomstam waar door een van de fotografen naar stond te wijzen …

180620-1238x

Op onze vraag waar we nu naar stonden te kijken, hoorden we dat het de zeldzame grote weerschijnvlinder (Apatura iris) betrof. Op de eerste foto staan er twee bij elkaar. In totaal zaten er vijf op deze halfdode boom en er fladderden ook nog een paar rond …

180620-1250x

De grote weerschijnvlinder (op de foto hieronder vlakbij een hoornaar) is in ons land een zeldzame vlinder met nog slechts enkele populaties in Twente, de Achterhoek en Noord-Brabant. Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich echter weer uit en wordt op steeds meer plekken gezien, zoals hier in de Weerribben. Desondanks staat hij nog steeds op de rode lijst als ernstig bedreigd

180620-1242x

Het is een vrij grote vlinder met een vleugellengte van 3 tot 4 cm. De vlinders leven van het sap van rottende vruchten, bloedende bomen, mest en zelfs dode dieren. De vleugels van beide seksen heeft aan de onderkant een prachtige tekening, zoals op de tweede en derde foto goed te zien is. De vleugels van het vrouwtje zijn aan de bovenkant bruin …

180620-1252x

De vlinder ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de bijzondere kleur aan de bovenkant van de vleugels van het mannetje. Zijn vleugels hebben aan de bovenkant namelijke bijzondere iriserende kleuren. Afhankelijk van sterkte en invalshoek van het zonlicht, kunnen de vleugels verkleuren van bruin naar een prachtige blauwe kleur ….

180620-1245x

Wij konden ons geluk niet op toen er na enige tijd een mannetje neerstreek in een struik aan de voet van de boom. En dat was nog niet alles, hij vouwde zijn vleugels ook nog eens als een volleerd model open …

180620-1243x

En zo kregen we uiteindelijk dan toch die bijzondere blauwe tinten op de vleugels te zien. Met het afvinken van deze schoonheid kon mijn dag al niet meer stuk …   🙂

180620-1246x

Jetske heeft haar nieuwe bridgecamera, de Nikon Coolpix B700, eens goed losgelaten de grote weerschijnvlinder. Haar verslag en foto’s zijn hier te zien: De grote weerschijnvlinder.”

29 gedachten over “De grote weerschijnvlinder

 1. Het was geweldig.
  Je schreef bij mij in de reactie dat je blij bent met mij als gids, maar deze ontmoeting had ik niet gearrangeerd. Dat was meer geluk als wijsheid. Het is wel zo dat ik geen schroom heb om te stoppen bij fotografen om te vragen wat er voor bijzonders valt te zien. Dat dan weer wel.
  Je schreef ook dat je niet op kon tegen mijn Nikon, dat vind ik niet terecht, want je serie vind ik mooier.
  Grappig dat je de hoornaar op je computer wel terug ziet komen.
  ‘Met het afvinken van deze schoonheid kon mijn dag al niet meer stuk…’, tsja daar moet ik het maar weer mee doen. Concurrentie is er al snel in de natuur. 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Gaaf als je op de bonnefooi weg gaat en je komt met dan zo’n serie thuis, dan kan je dag niet meer stuk.
  prachtige vlinder en hele mooi serie heb je er van weten te maken, gelukkig zijn vlinders niet zo schuw als vogels
  dus als ze niet al te vaak overal heen vliegen, kun je toch mooi fotograferen
  (ik zie hier alleen de geijkte vlinders en die zitten geen moment stil, geen rode lijst exemplaren)
  ben dus nu wel een beetje jaloers op je serie Jan, en te ver weg om even er heen te gaan, dus geniet ik van jouw foto’s.

  Liked by 1 persoon

 3. ‘Het is je gelukt Jan!!’
  Wat een pracht van een vlinder hé.
  Bij de allereerste ‘ontmoeting’ met deze vlinder wist ik niet wat ik zag.
  Ik heb me later laten vertellen dat ze tevens ‘gek’ zijn op vrouwelijk zweet….;-)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.