De zomerse weercijfers van 2018

Nu september ten einde loopt is het tijd om nog eens terug te kijken op de lange, warme zomer van 2018 …

Alle drie de zomermaanden verliepen aanzienlijk warmer dan normaal. In juli was de gemiddelde temperatuur zelfs ruim 4 graden hoger dan normaal in de periode 1971-2000. Uiteindelijk kwam de gemiddelde temperatuur in ons tuintje deze zomer uit op 18,8 ºC, 3 graden hoger dan normaal in de periode 1971-2000.

Bij het KNMI in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur deze zomer uit op 18,9 ºC tegen normaal 15,8 ºC. Daarmee was het de warmste zomer sinds minimaal 1706 …

Landelijk was er sprake van twee hittegolven. We spreken van een hittegolf wanneer er in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) achtereen zijn, waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. De eerste landelijke hittegolf duurde van 15 t/m 27 juli, de tweede duurde van 29 juli t/m 7 augustus. In het zuiden en zuidoosten eindigde op 8 of 9 augustus een hittegolf die op 12 juli was begonnen, de langste regionale hittegolf ooit.

In ons tuintje heb ik volgens de bovenstaande definitie één hittegolf kunnen vastleggen: van 23 juli t/m 7 augustus. Omdat de buitenmodule van mijn weerstation zo ongeveer op het koudste plekje in de tuin staat, kom ik met een beetje rekkelijkheid net zo makkelijk tot een hittegolf van 15 juli t/m 9 augustus, zoals in het onderstaande grafiekje te zien is.

In totaal heb ik deze zomer 72 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), 30 zomerse en 8 tropische dagen gemeten, tegen respectievelijk 49, 15 en 4 normaal. De warmste dag was 27 juli met een maximumtemperatuur van 35,4 °C. De minimumtemperatuur kwam die dag niet lager dan 21,9 °C, zodat we een ongekend hoge gemiddelde temperatuur van 28,7 °C hadden …

Behalve warm was het ook erg droog deze zomer. Normaal valt er in onze regio zo’n 200 mm regen in de zomermaanden. Dit jaar bleef de regenval beperkt tot 113 mm. Omdat ook het voorjaar al tamelijk droog was verlopen, liep het landelijk gemiddeld neerslagtekort begin augustus op tot meer dan 300 mm …

Aan de langdurige droogte kwam in ons tuintje op 9 augustus een eind. Op die dag viel er ruim 33 mm. Uiteindelijk kwam de hoeveelheid neerslag in augustus iets boven het langjarig gemiddelde uit. Omdat het ook in september weer aan de droge kant is gebleven, is het neerslagtekort nog lang niet weggewerkt. Maar het gras is al lang weer groen en groeit weer volop, dat dus wel …

Tot slot wil ik deze zomerse cijfers nog even in een ruimer perspectief plaatsen. Met een gemiddelde temperatuur van 18,8 °C was het met stip de warmste zomer die ik sinds 2003 in ons tuintje heb gemeten. Over de periode 2003-2018 komt de gemiddelde zomertemperatuur in ons tuintje uit op 16,8 °C, een graad hoger dan het langjarig gemiddelde van 15,8 °C over de periode 1971-2000 …

Het was zoals gezegd een droge zomer, maar het was niet de droogste zomer ooit gemeten. Die twijfelachtige eer is volgens het KNMI nog steeds weggelegd voor 1976. In mijn meetreeks was overigens ook 2003 droger dan 2018, zowel landelijk als in ons tuintje …

Meer gegevens omtrent het weer in de zomer van 2018 kun je vinden in dit artikel van het KNMI: 2018, de warmste zomer in minimaal 3 eeuwen

19 gedachten over “De zomerse weercijfers van 2018

 1. Ik had toch echt het idee dat we nu wel de droogste zomer hebben meegemaakt Jan.
  Maar ik zie en lees dat ik er naast zit, we hebben dus nog veel drogere jaren gehad
  al kan ik me dat niet meer herinneren, ook al die gele bermen en weilanden niet,
  volgens mij heb ik dat nu dan voor het eerst bewust meegemaakt

  Geliked door 1 persoon

 2. Zeer interessant overzicht, dat deze zomer ook in een ruimer perspectief plaatst.
  Ontzettend leuk om deze statistieken zo langdurig bij te houden voor je eigen tuin.
  Met plezier heb ik alles nog eens op bovenstaande staatjes nagelezen.
  Maar het blijft opmerkelijk die opwarming in ons eigen leven mee te maken. Vanuit de de grote tijdschaal van de temperatuurgeschiedenis van onze planeet gezien, gaat het zo razendsnel, dat het eigenlijk benauwend is.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Inmiddels toch echt wel een einde aan die mooie zomer. Zonder jasje niet meer van huis. Volgend zomer wat meer neerslag en iets minder extreme temperaturen ,,, en Nederland heeft het mooiste klimaat ter wereld. Althans voor mij 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig om dit zo allemaal bij elkaar te zien Jan, het is een hoop werk om het allemaal te maken….maar als je eenmaal de grafieken hebt…heb je er jaren plezier van…als je ze elke dag bijhoud net als jij dan.
  Het was me de zomer van puffen…..en gedeisd houden….en doen wat je aankon…..ik ben blij dat het weer herfst wordt…toch meer mijn ding.
  Groetjes Leo.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is zoals je zegt, Leo, als je de basis eenmaal hebt, is het alleen nog een kwestie van wat discipline om dagelijks even de belangrijkste cijfertjes in te voeren in Excel. Ik heb er gewoon aardigheid aan om op die manier wat bezig te zijn.
   Ik ben blij dat de warmte voorlopig achter ons ligt. Herfst is ook niet echt mijn seizoen, maar daar worstel ik me op weg naar de winter wel weer doorheen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Deze reis was goede zomer geweest. Prachtig was het. Alleen was veel te heet in onze vakantie. Drie zware hittegolf geweest. Dat was minder. Toen bleven wij thuis. Ik heb dier thuis. Nederland was afgelopen nacht nul graden geweest. Begint al aan te komen. Ik heb wel gehoord dat we strenge winter krijgen. Je foto is echt schitterend om te zien. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

  • ‘t Was mij af en toe ook veel te warm. Aan het begin van de hittegolf hier in het noorden heb ik een koelvest besteld, maar dat werd vanwege leveringsproblemen pas op de eerste dag na afloop van de hittegolf bezorgd. Afijn, ik ben klaar voor volgend jaar. 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.