De rietoogst wordt verwerkt

De rietzanger van gisteren herinnerde mij eraan dat ik enkele weken geleden nog een fotoserie heb gemaakt van het binden van het riet. Eerder dit jaar heb ik al aandacht geschonken aan het snijden van het riet en het kammen van het riet. Nu dus ter afsluiting van het rietseizoen nog wat foto’s van de laatste fase: het binden van het riet …

De rietsnijders hebben hun oogst intussen al enige tijd binnen. Rietsnijder Klaas-Jan heeft zijn oogst ondergebracht in een grote koepeltent op het erf. Daar is hij nu hard bezig om het riet te verwerken tot handzame bossen, waarmee de rietdekker vervolgens weer aan het werk kan …

Onlangs ben ik Klaas-Jan maar eens gaan opzoeken in zijn stoffige, maar wel voortdurend lekker doorwaaiende werkruimte …

Een centrale plek is weggelegd voor de rietbindmachine. Met behulp van deze machine maakt Klaas-Jan van die enorme berg grote bossen riet mooie werkbare bosjes met een standaard formaat. Naar aanleiding van een vraag van Willy op 17 april, kom ik morgen nog terug op het formaat van die bosjes riet …

In foto’s ziet het binden van het riet er ongeveer als volgt uit …

– wordt vervolgd –

24 gedachten over “De rietoogst wordt verwerkt

 1. Een mooie serie die goed weergeeft hoe zwaar dit werk is. Vooral de foto’s waarbij Klaas Jan op de grote rietbult klimt en met de grote bossen riet sjouwt vind ik mooi. Mooi ook de foto met de dwarrelende pluisjes.
  Het is voor Klaas Jan en de kinderen ook mooi dat hij nu bij zijn eigen huis bindt. Zo kunnen ze gezellig bij elkaar buurten. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is enorm zwaar en arbeidsintensief werk.
  Kwaliteit is tot dusver het handelsmerk van de riettelers in de Weerribben-Wieden. Omdat ze kwalitatief goed riet leveren waar China en Polen (nog) niet tegenop kunnen, zijn ze hun oogst meestal al kwijt voordat alles is gebonden.

  Like

 3. Mooi informatief blog, Jan!
  Een heel gebeuren voor het op je dak ligt.
  Voor de rietsnijder ook nog eens intensief werk… en als het klaar is, moet je het ook nog zien te verkopen op kwaliteit… veel respect voor de rietsnijder!
  Geniet groetjes, Anna 😃

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.