Klaas-Jan kamt

Met foto’s kun je veel duidelijk maken. Met video kun je soms nog net wat meer duidelijk maken. Dat is naar mijn idee ook het geval met het kammen van het riet. De fotoserie van gisteren heeft daarvan een aardige indruk gegeven, denk ik. Maar pas in videobeelden zie je hoeveel ruigte er uit ieder bosje riet getrokken wordt. En daarmee krijg je ook een indruk hoe arbeidsintensief die rietteelt is.

Dat het riet snijden Klaas-Jan echt in het bloed zit, kun je naar mijn idee mooi zien tegen het eind van de video. Met vaardige hand maakt hij de onderkant van het dikke bos riet zo vlak mogelijk. En dan moet al dat riet later in de schuur nog worden verwerkt tot bossen met een exacte omvang van 46 cm. Over arbeidsintensief gesproken …

– wordt vervolgd –

24 gedachten over “Klaas-Jan kamt

 1. Je hebt het kammen zowel met foto’s alsmede met de video prachtig in beeld gebracht. De video is m.i. origineel omdat je het rietkammen 360 graden hebt benaderd. Ook ik heb na al die jaren nog diep respect voor het werk van de rietsnijders.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja je hebt gelijk wat betreft de video. Onze camera.s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om te filmen dus heerlijk die mogelijkheid. Wat een werk is dat riet snijden en kammen. Diep respect voor Klaas-Jan. Je hebt het weer mooi in beeld gebracht Jan.

  Geliked door 1 persoon

 3. 🙂 wat een dramatische muziek eronder Jan 🙂
  maar supermooi om te zien hoe het werkt,
  zwaar werk ook, zo’n hele dag met die bussels in handen,
  die jongen zal sávonds wel honger hebben,
  zo’n beroep mag toch niet uitsterven hé.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooi filmpje om te zien. Het blijft toch heel zwaar werk. Gelukkig is het droog weer om te doen. Ik vind deze filmpje echt schitterend die boeren hoe dit doen. Prachtig! Het blijft zwaar werk. Dan kun je heel goed zien op filmpje.Deze riet word ergens gebruikt. Handig boeren zo doet. Muziek prachtig gedaan Jan. Fijne dag.

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel mooi gefilmd. Deze man heeft nog geduld. Dat valt me vooral op. Geduld om de dingen grondig en rustig te doen. Gewoon verder werken buiten in de frisse lucht en zonder onderbreking door smartphone of haastige medewerkers naarstig verder werken. Die man moet gelukkig zijn. Ik denk dat dit voor vele mensen heel heilzaam zou zijn mochten zij zo’n job mogen uitoefenen. Helaas komt de bedreiging van deze ambacht uit een andere hoek.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.