Het riet wordt gekamd

Gisteren vertelde ik dat Jetske en ik op het werkterrein van de rietsnijders aankwamen tijdens hun lunchpauze. Erg lang duurt zo’n pauze van de rietsnijders over het algemeen niet. Ook in dit geval togen de mannen al snel weer aan het werk, want zeker op een mooie, werkzame dag als deze moeten er meters gemaakt worden om de oogst binnen te halen …

En ja, eerlijk is eerlijk, het ziet er op zo’n mooie dag allemaal knap idyllisch uit. Maar vergis je niet, het werk van de rietsnijder is zwaar werk. Dat geldt ook voor het kammen van het riet. Hierbij haalt de rietsnijder m.b.v. een kammachine de ruigte, het natuurlijk afval, uit het riet. Ik heb dat al eens mogen proberen, en daarbij werd me al snel duidelijk dat die machine bij elk bosje zijn best doet om je over die scherpe tanden te trekken …

– wordt vervolgd –

31 gedachten over “Het riet wordt gekamd

 1. Hoi Jan,
  net wat je zegt: idyllisch!
  Maar ondertussen is het loeizwaar werk.
  Ik ga het niet eens proberen.
  Ik kijk liever naar die prachtige foto’s van jou…

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo Jan,

  Wat een schitterende serie foto’s waarin het werk van de rietsnijders centraal staat.
  Heel leerzaam om te lezen en te zien, want normaal word je hier niet mee geconfronteerd.
  Je kunt goed zien dat ze plezier in het zware werk hebben anders hou je dat ook niet vol.
  Als je zo in het zonnetje ziet staan lijkt het allemaal heel leuk werk en dan zie je niet hoe zwaar
  het eigenlijk is.

  Groetjes Erica

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zag ergens in Drente een oude boerderij waarvan het rietdak gehavend was, hert werd hersteld met golfplaten. Over de praaktijk vanhet rietsnijden: hoe verhoudt de rietsnijderij zich tot rietzanger en karekiet, raag ik mij AF.

  Geliked door 1 persoon

  • Zonde dat dat dak werd hersteld met golfplaten. Maar ja, het is waarschijnlijk wel de goedkoopste oplossing.
   Rietsnijders en vogels als de rietzanger en de karekiet verhouden zich prima tot elkaar. Zonder de rietsnijders verdwijnen de rietlanden. Die rietland zullen binnen de kortste keren veranderen in broekbossen.

   Like

   • Ik las dat de overmaat aan ganzen ook gevolgen heeft voor rietkragen her en der, de habitat van de roerdomp. Heb eén keer een roerdomp gehoord ,in Duitsland, bij Wesel, aan de rand van een poel. Ontroerend, net als de roep van overvliegende kraanvogels. (die ze hier in Limburg korrekraaienn noemen)

    Like

 4. Ik geniet van de foto’s. Zo sfeervol. Een echte ambacht; dat kammen is héél intensief. Ik zal nooit meer klagen als ik door mij geklitte haar niet geraak… ik kan tenminste nog haarbalsem gebruiken.
  Wat een mooi beroep. Daar moet alles aan gedaan worden om het te behouden. Het zou zonde zijn. Toevallig zie ik hier in de buurt steeds meer mensen riet op hun dak leggen. Het is en blijft echter heel duur; ook voor de brandverzekering. Vermoedelijk is dat niet zo in Friesland?
  Op nieuwe huizen legt men ook zonnepanelen. Zou dat geïntegreerd worden?

  Geliked door 1 persoon

  • Haha, het kammen van de kat of het borstelen van de hond is hiermee vergeleken inderdaad een klusje van niks. 🙂
   Riet is een mooi natuurlijk materiaal, dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor dakbedekking. Verzekeringstechnisch loop je al snel tegen een fikse rekening aan, ook hier in Noord-Nederland. En ik denk dat menig eigenaar van een rieten dak wel eens in de penarie heeft gezeten wanneer er in de buurt rijkelijk vuurwerk wordt afgestoken of wanneer in komend weekend de Paasvuren weer worden ontstoken in tijden van droogte.

   Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig om te zien. Deze riet word netjes opgestapeld. Het is zo mooi klusjes om te doen van deze boeren. Geuren ruik ik hier al als deze foto’s bekijkt. Prachtig werk!! Mooie foto’s geworden. Echt genieten!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.