Lunchtijd in het rietland

Jetske leidde me deels over onverharde wegen zo ongeveer naar het hart van De Weerribben tussen de dorpjes Nederland en Kalenberg. Daar ligt omgeven door bosschages een stuk rietland dat gepacht wordt door Klaas-Jan, een aangetrouwde neef van Jetske …

Het was duidelijk dat de rietsnijders het maaiwerk al achter de rug hadden. Het gemaaide riet stond in schoven lekker in zon en wind te drogen. De rietsnijders zelf waren echter niet te zien …

Een blik op het horloge leerde dat ’t op dat moment tegen twaalven liep. Dat betekent ook in het rietland meestal lunchtijd. En zo was het ook die dag, want vrijwel gelijktijdig met ons kwam één der rietsnijders het land op met de lunch. Een schreeuw over het rietland was genoeg om de andere mannen tevoorschijn te laten komen …

Terwijl de rietsnijders zich met hun vismaaltijd terugtrokken in de keet, nestelden Jetske en ik ons met ons broodje in de zon. Het duurde niet lang of Rhena, de hond van één van de rietsnijders, kwam gezellig bij ons liggen …

– wordt vervolgd –

26 gedachten over “Lunchtijd in het rietland

 1. Tot heden had ik je rietsnijderijreportages alleen gelinkt op mijn pagina van Steenwijkerland Jan, omdat het natuurlijk in bredere in in die gemeente plaatsvindt, dus daar is het sowieso ook legitiem, maar ik zie dat er met name in het dorpsgebied van Kalenberg veel gebeurt in jouw rietreportages, dus ik heb je reportages met de tag Kalenberg zojuist ook gelinkt op mijn pagina https://www.plaatsengids.nl/kalenberg, en en passant de inhoud daar na wat desk research nog even verdubbeld, van 1.350 naar 2.700 woorden, o.a. door een prachtig verhaal over hoe het dorpshuis daar in de loop der decennia is geëvolueerd van een ouwe houten keet die er niet uitzag tot het zeer bijdetijdse, duurzame pand dat het nu is. Ben je daar al eens geweest? Misschien is dat ook wel een fotogeniek ding geworden sinds de nieuwbouw.

  Geliked door 1 persoon

  • Het grootste deel van mijn fotoseries over de rietsnijders is inderdaad gemaakt in Steenwijkerland, maar de laatste jaren is het werkgebied wat verschoven richting Kalenberg. Ik zal eens kijken of er wat te maken valt van het dorpshuis. Als dat lukt, dan krijg je het resultaat zeker te zien.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het was leuk om weer even bij de mannen in het rietland te zijn. Dit is ook een mooie stukje natuur. ik wist niet meer dat het voor jou de eerste keer was dat jij op deze plek was. Rhena vindt het maar wat mooi, dat ‘getont’.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat heerlijk is zo’n uitstapje en het is ook zo mooi natuurgebied.
  Dit is nog veel meer genieten dan wanneer je met natuurmonumenten met een boot mee gaat.
  Dat is ook genieten maar nu hadden jullie echt de vrijheid..:-)
  Rhena heeft mijn hart gestolen wat een lieve hond. 🙂
  Mooi zijn de foto’s met de rietschoven.

  Nog een fijne dag, Erica

  Geliked door 1 persoon

  • Samen met mijn fotomaatje, die zelf uit een rietsnijdersfamilie komt, volg ik het werk van een paar rietsnijders in De Weerribben intussen ruim 10 jaar. Ik heb er in de afgelopen jaren honderden foto’s en een videofilm van ongeveer een uur gemaakt.
   Ook de komende dagen zal mijn weblog in het teken van de rietsnijders staan.

   Like

 4. Het was mooi weer, dat scheelt natuurlijk al een slok op een borrel. Maar door de ligging tussen de bosschages, is dit rietland wel een stukje aantrekkelijker dan het gebied waar ik indertijd de meeste filmbeelden heb gemaakt. Dat was veel kaler polderland.

  Like

Reacties zijn gesloten.