In het Weerribbenriet (1)

Gisteren ben ik samen met mijn fotomaatje Jetske het rietland in de Weerribben weer eens ingetrokken om een bezoek te brengen aan Jetskes’ zwager Klaas, één van de vele rietsnijders in de Kop van Overijssel. Er was ons door de weermannen droog, maar bewolkt en gestaag ophelderend weer toegezegd. Daar kwam echter weer weinig van terecht, het bleef bewolkt en waterkoud, en het regende zelfs af en toe even een beetje …

Zodra Klaas ons zag aankomen, staakte hij zijn werkzaamheden om eerst even bij te praten. Op het betreffende perceel in het centrum van de rietcultuur bij Kalenberg is opnieuw sprake van een zeer matige oogst. “Het staat niet hoog, maar zo van een afstandje lijkt het nog heel wat,” vertelde Klaas, “maar als je het veld in loopt, dan zie dat er bijna net zoveel gras staat als riet …” Hardnekkige grassen zoals het pijpestrootje zorgen ervoor dat de rietsnijder meer werk heeft van minder riet. Daarover morgen meer …

Rond twaalven verscheen ook de vrouw van de rietsnijder ten tonele met hun trouwe viervoeter Kelev. Omdat het geen weer was om buiten te lunchen, werden we uitgenodigd in de mobiele kantine voor koffie en broodjes …

– wordt vervolgd –

22 gedachten over “In het Weerribbenriet (1)

 1. Hoi Jan,

  Wat een mooie serie foto’s… de kleur is gewoon een beetje Vangoghiaans…
  En wat een mazzeltje, dat je in de kantine mocht.
  Dat zijn toch de pepertjes van het leven…

  Groetjes!
  Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is sowieso als kind van een rietteler een feest om naar het rietland te gaan. Zo met jou samen, al fotograferend is het nog gezelliger. Ook heel gezellig dat zuslief ook nog even langskwam.
  Ik ben heel benieuwd hoe het voor de riettelers gaat verlopen.

  Geliked door 1 persoon

 3. toch weer een mooie reportage van dit zo te zien uitstervende beroep Jan
  triest voor de mensen die er van moeten leven, hopelijk komt het toch nog goed.
  je kunt op de foto’s ook goed zien dat op plekken het riet maar heel dun staat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Daar is werkzaamheden om te doen. Deze meneer heeft heel veel werk aan.Rietsnijder het kundig werk om te doen. Verbranden lijkt me niet gezond werk. Hond vind wel goed. Mooie foto’s serie gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.