Juffertjes in de tuin

Een heus paradijs voor vlinders en bijen is ons tuintje nog nooit geweest, daarvoor is het er vooral vanwege de hazelaar te donker. En ook een grote, hoge pol bamboe wierp tot het najaar van 2017 dagelijks zijn schaduw over de tuin. Toch heb ik er in de loop der jaren heel wat insecten kunnen kieken. Vorig jaar leek het insectenleven in ons tuintje echter ineens tot een fatale stilstand te komen …

Voor zo ver ik na heb kunnen gaan, heb ik er vorig jaar maar één waterjuffer kunnen kieken. Dit jaar ziet er het weer wat florisanter uit. Vooral bij de door Aafje opnieuw ingerichte border achter in de tuin is het de laatste dagen een komen en gaan van bijen. En er zweven ook regelmatig weer waterjuffers door de tuin. En gelukkig zijn ze ook vaak genegen om even ergens neerstrijken …

Vuurjuffer en azuurwaterjuffer lijken favoriet te zijn, maar ik heb me voorgenomen om me niet meer druk te maken om de naamgeving van bloemetjes en beestjes. MS brengt niet alleen fysieke en motorische problemen met zich mee, maar ook het (korte termijn) geheugen wordt er niet beter op. Ik vind het langzamerhand eigenlijk zonde van de energie om elke keer namen op te zoek. Ik geniet liever gewoon van hetgeen ik heb gezien en gefotografeerd …

22 gedachten over “Juffertjes in de tuin

 1. Fijn dat het aantal insecten in jullie tuin weer is toegenomen. Of het door de inspanningen van Aafje komt dat zal je niet zeker weten, maar het hoekje van Aafje is in ieder geval heel mooi geworden.
  Je hebt gelijk dat je het determineren overlaat aan de experts onder ons. 🙂

  Liked by 1 persoon

 2. Gewoon genieten, je hoeft inderdaad niet alle namen op te zoeken. Alles willen weten kan vermoeiend zijn, dus laat maar los! Ook hier veel bijtjes! Tien huizen verder woont een imker, ik denk dat de bijen eergisteren op uitstap waren. Helaas waren er ook tientallen in huis gevlogen…

  Liked by 1 persoon

  • Toen ik een jaar of 14 geleden begon met bloggen, vond ik het nog wel een uitdaging om alles wat ik fotografeerde zoveel mogelijk de juiste naam te geven. Daar heb ik in die eerste jaren ook veel van geleerd, maar in de loop der jaren zijn de panelen hier en daar wat gaan schuiven. En daar pas ik mijn doen en laten op aan.
   Ook hier kan de hordeur van de schuifpui maar beter dicht blijven. Vorig jaar kon hij rustig hele dagen en avonden open staan zonder dat er noemenswaardig veel insecten binnen kwamen. Zo zie je maar weer, ook op dit vlak heb elk nadeel zijn voordeel en andersom … 😉

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.