Op zoek naar de orchis

Half mei had ik al een kuiertje in het Weinterper Skar gemaakt, omdat ik hoopte dat misschien de eerste orchissen te vinden zouden zijn. Dat was wat al te optimistisch, maar met de heiderinkelbel en de wetterpinksterblom was ik toen ook erg blij. Vorige week ben ik in de herkansing gegaan voor de orchissen …

De plek waar ik ze hoopte te zien bood geen erg hoopvolle aanblik. Tot drie jaar geleden liep hier de Nije Heawei. De berm van die smalle landweg bood jaarlijks rond deze tijd een feestelijk aanblik, omdat er steevast een keur aan orchissen tot bloei kwam. Nu niet meer. Het veld ten noorden van de weg ging daar in mei/juni vaak schuil onder een zacht golvende roze zee van van echte koekoeksbloemen. Ook daar was nu niets van te zien. Zou ik dan ook nu nog te vroeg zijn …?

Ik besloot eerst maar eens even te genieten van rust en uitzicht op het ‘Afanja-bankje’ langs het pad. Nadat mijn onderdanen hun kracht hadden hervonden, besloot ik enige tijd later net als twee weken eerder toch maar weer met enige rekkelijkheid der regels behoedzaam wat dieper in ’t groen op zoek te gaan. Dat leverde me na enig zoeken toch nog een paar orchissen en enkele echte koekoeksbloemen op …

– morgen nog wat van dit moois –

36 gedachten over “Op zoek naar de orchis

 1. Het rekken van de regels, haha klinkt grappig. Volgens mij heb ik nog nooit gewandeld zonder die regels te overtreden.
  Maar het loonde gelukkig voor jou, prachtig om toch een orchis te treffen. Zou het komen door die hele her inrichting dat ze bijna allemaal weg zijn? Gisteren kreeg ik toevallig een mailtje van een beheerder v.h. gebiedje waar ik de laatste tijd veel kom. Daar is voor het eerst de Bijenorchis aangetroffen.

  Geliked door 1 persoon

  • Het toeval lijkt me eerlijk gezegd zo groot, dat het wel te maken moet hebben met de herinrichting dat ze op de plek waar ze tot een paar jaar geleden veel stonden te bloeien zijn verdwenen. Dat ze intussen in groten getale op een andere veld in het gebied zijn opgedoken (zie het volgende logje), vind ik wel bijzonder en dat kan ik er minder direct aan koppelen.

   Like

 2. gelukkig toch gevonden wat je zocht Jan, mooie bloemetjes en foto’s zijn dit
  prachtig rust gevend dat uit zicht van af jou bankje.
  en heel mooie detail foto’s van deze wilde orchideeën en koekoeksbloem

  Geliked door 1 persoon

 3. ohh dat is prachtig hé, ik neem me steeds voor weer eens naar zuidlimburg te rijden en orchissen te gaan zoeken, maar het komt er niet van, en nu mijn voet een beetje vervelend doet zal het er wel niet van komen dit jaar ….. mooi om ze bij jou te zien Jan

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik weet het niet, Zem. Wat ik wel weet, is dat de situatie in het Weinterper Skar later wat bleek mee te vallen. Ik vind de koekoeksbloemen en vooral orchissen een later op een plek waar ik ze niet had verwacht. Morgen de foto’s daarvan. Ze leken te zijn verhuisd. De natuur blijft verrassen. 🙂

  Like

 5. Jan, ik ken een plek, waar het nu vol orchissen en ook koekoeksbloemen zou moeten staat. Opvallend weinig orchissen en een enkele koekoeksbloem. Zou het door de aanhoudende droogte van het vorig jaar tot nu toe komen?

  Geliked door 1 persoon

 6. Ha die Afanja,

  wat doe je me daar plezier mee…
  Wij doen in Oostenrijk, elke keer als we daar zijn, een bepaalde wandeling langs een weiland die vol met Orchissen staat.
  Zo mooi…
  Ik weet nog dat mijn moeder ze in de tuin wilde hebben… niet gelukt! Ze horen daar in dat ene weiland en zo is dat…

  Groetjes van Marlou

  .

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.