Betrapt bij de heiderinkelbel

Na het groen en geel van gisteren is vandaag het roze aan de beurt, roze van het heidekartelblad. Heidekartelblad – heiderinkelbel in het Fries – is een bijzondere tweejarige plant met hele mooie, kleine bloemetjes …

Heidekartelblad staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. In het Weinterper Skar laat het zich gelukkig vrijwel elk jaar weer zien ….

In de eerste jaren waarin ik blogde was er maar hier en daar een bloemetje te vinden. Ondanks het feit dat ze op en vlak langs een pad stonden, was de kans om er eentje over het oog te zien erg groot. Het zijn namelijk zoals ik al eerder schreef hele kleine bloemetjes. Kijk maar …

Op en langs het pad kon ik het heidekartelblad dinsdag niet vinden, maar vlak naast het pad stonden ze nu in grote roze pollen bijeen (zie foto 2). Er zat niets anders op dan even een paar stappen op verboden gebied te zetten om een paar macrofoto’s te kunnen maken …

De volgende foto laat mooi zien waarom heidekartelblad in het Fries heiderinkelbel heet. Als de vruchten rijp zijn, gaan de zaadjes in de zaaddoos zachtjes ‘rinkelen’ als de wind ze in beweging brengt. Zo wordt althans gezegd … In dit geval zijn de zaadjes al uit het zaaddoosje tevoorschijn gekomen …

Terwijl ik daar – met mijn rug naar het pad – geconcentreerd zat te fotograferen, hoorde ik op een bepaald moment zachtjes ’t nog altijd vrij kenmerkende geluid van een VW naderen. Ik wist meteen dat het mis was, maar omdat ik nu toch al gezien en dus betrapt was, besloot ik maar rustig door te gaan met fotograferen.

“Jo witte wol dat jo yn kwetsber gebiet sitte tink …!?” hoorde ik de man van Staatsbosbeheer zeggen, nadat hij de auto tot stilstand had gebracht.
“Ja, it is my bekend, mar ik koe it net litte om even een pear close-ups van de heiderinkelbel te meitsjen,” antwoordde ik.

De mensen die hier al langer meelezen, weten dat ik ervaring heb op dit gebied. Een jaar of twaalf geleden werd ik op vergelijkbare wijze pakweg 50 meter verderop eens op mijn schouders getikt door een tweetal Boa’s bij het fotograferen van de blauwe knoop. Nadat ik mijn fout had erkend, volgde toen een goed gesprek. En daar bleef het bij. Dinsdag ging het niet anders. De man van SBB kende zijn pappenheimers. Aan de manier waarop ik behoedzaam terug stapte naar het pad, had hij al gezien dat ik goed volk was. Aan het eind van het gesprek wenseten we elkaar nog een genoeglijke dag …

36 gedachten over “Betrapt bij de heiderinkelbel

 1. Ik weet dat je geen kwaad in het zin hebt, maar dat is voor de mannen altijd even afwachten. Voor hetzelfde geld is had je een prent.
  Je serie is weer prachtig.
  Het is ook maar een heel klein plantje. Het is dat je mij in het verleden erop wees want anders was ik het zo voorbij gelopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is mooi vooral het verhaal wat je erbij vertelt want net als
  zovelen hier heb ik ook nog nooit van dit plantje gehoord.
  Het geeft een goed idee hoe groot het plantje is dankzij je aansteker.
  Gelukkig weet je de schoonheid van de natuur te waarderen en dan
  ga je er vanzelf voorzichtig mee om.
  Ik wou dat ik een roze bril had die me is liet slapen. 🙂
  Ondanks dat ik het koud heb word ik vrolijk van jouw foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  • Die roze bril om eens wat langer door te kunnen slapen, zou ik dan zo af en toe graag eens van je willen lenen. Dat wil hier de laatste tijd ook niet al te goed lukken met een regelmatig huilend kind aan de andere kant van de muur bij de buren. ;-(

   Geliked door 1 persoon

 3. Het is gelukt zie ik 🙂 Overigens stond iets verder vlak langs het pad ook een behoorlijk aantal te bloeien. Nu is het nog even zoeken naar het Moeraskartelblad want die is er ook gesignaleerd, maar dan door iemand die de flora inventariseert en dus vrij het gebied in mag.

  Geliked door 1 persoon

 4. leuk verhaal met de Boa’s Jan, 🙂 gelukkig hebben ze je niet bekeurd voor je misstap in de natuur
  mooie foto’s en uitleg over dit zeldzame plantje en bloemetjes.

  RE: Bij foto 18 zou ik zelf geprobeerd hebben om de windturbine op de achtergrond ergens tussen de oude molens in te plaatsen.
  Bedankt voor de tip, als ik daar de volgende keer kom zal ik dat zeker proberen Jan.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het risico van een bekeuring zit er altijd in op zo’n moment. En als ze gaan schrijven, dan heb ik geen poot om op te staan. Maar de manier waarop je je op verboden terrein beweegt zegt veel over je intenties. En die van mij waren natuurlijk weer goed. 🙂

   Zo’n moderne windturbine tussen de oude molens laat mooi de tegenstelling van toen en nu, maar het gaat in beide gevallen om het gebruik van de wind, en dat vind ik mooi.

   Geliked door 1 persoon

 5. Een giftige, halfparasitaire, tweejarige plant en dan toch nog zulke mooie foto’s en mooi blog.
  Sommigen zouden zich groen en geel kunnen ergeren …
  Maar ik ga voor deze zachtrose kleur!

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.