Nattigheid

Met het grijze en donkere weer van de afgelopen dagen lieten de salamanders zich niet zien, daarom heb ik de camera maar eens op wat andere zaken rond de vijver gericht …

De knop van de gele plomp was het water ontstegen. In bedaard tempo vouwde hij de stevige, met fijne druppels bedekte bloembladeren open. Door wat uit te zoomen, werd aan de andere kant van de vijver ons ‘Vrouwtje aan het water’ zichtbaar …

De krabbenscheer heeft nog maar eens een bloemetje tot bloei weten te brengen. Een klein vliegje liet zich door de druppels niet weerhouden om er toch even op neer te strijken …

Ik sluit af met een paar foto’s van de hosta’s. Ondanks het voortdurende geknabbel aan hun bladeren door slakken, zijn ze allebei tot volle bloei gekomen. Hier was het een hommel, die ondanks de nattigheid noest bleef werken aan de bestuiving …

42 gedachten over “Nattigheid

 1. Prachtig mooi Jan, en jouw Ekokathedraal van vorige blog, ook al gezien, maar raakte het kwijt door op een link te klikken 😉 Ook prachtig weer, erg van genoten!

  en dit, ja bloemen, beestjes… vogels… natuur… prachtig!

  X

  Like

 2. Hallo Jan,
  Het is zo’n mooie plant de gele plomp wanneer hij bloeit is het of
  de zon je te gemoed straalt in ons vorige huis hadden wij ook een vijver
  en daar stond het vol met de gele plomp, wij noemde hem anders maar ik
  kan niet op de naam komen en met zoeken zag ik ook dat het de nationale plant
  van Friesland is dat wist ik niet dus weer wat geleerd. 🙂
  Hier is wel regelmatig regen gevallen en soms stevige buien maar het is nog
  steeds niet genoeg om de droogte van vorige jaar te niet te doen.
  We dwalen af ik heb genoten van je foto’s brengt gelijk een beetje
  zonneschijn en dat kan ik wel gebruiken.

  Het is al zo laat ik zeg deze keer slaap lekker

  Geliked door 1 persoon

  • Het blad van de gele plomp, in het Fries ‘pompeblêd’ genoemd, staat in het rood afgebeeld op de Friese vlag. Dus voor wie nog altijd in die veronderstelling verkeerde: er staan geen hartjes op de Friese vlag, maar pompeblêden … 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Die druppels op die gele bloem en ook die op de hosta met de hommel erin, zijn prachtig. Zo verfrissend. Niet dat we aan verfrissing toe zijn, we hopen op iets warmer weer morgen. Desondanks was onze ontmoeting op deze kille maandag mij zeer aangenaam! Dank daarvoor Jan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel mooi die gele plomp, ik heb destijds de vijver opgeruimd. Enerzijds omdat het lekte, en anderzijds omdat ik schat er zo’n 100 kikkers inzaten, van allerlei pluimage… De buren die klaagden hebben het geweten. Iedere druppel water werd in beslag genomen door mijn kikkers. Zelfs de drinkvoorzieningen voor de vogels. Mijn buurvrouw durfde niet eens meer achterom te komen….

  Geliked door 1 persoon

  • Ik zou niet graag weer zonder vijver willen, en Aafje nog minder, denk ik. Maar als het zo uit de hand loopt, dan moet je wel wat. Gelukkig hebben wij hier maar één kikker (en een kleine salamanderpopulatie). 😉

   Like

 5. Deze mooie natte foto’s spreken mij wel aan!
  De plompeknop staat er erg mooi op.
  Was die nattigheid bij jou substantieel? Hier zat maar 1 mm in de regenmeter.
  Wel dreigende luchten, maar niet leveren….
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 6. Stuk voor stuk zijn het mooie foto’s. Voor zover je nattigheid mooi kunt omschrijven is het jou goed gelukt om het bloemrijk te omschrijven.

  We hebben de hosta’s daarom in de pot, dan gaat het iets beter met de slakkenvraat. Jullie hebben ze ook in pot toch?
  De bladeren van de stokrozen zijn ook altijd het bokje. Altijd aangevreten. In Frankrijk waren de bladeren van de stokrozen veel mooier.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dus is het wachten dat de (nationale) friese plant..’t pompeblêd…helemaal tot bloei komt…..we zullen het denk ik nog wel te zien krijgen…??

  Geliked door 1 persoon

 8. Mooie foto’s en de gele met de waterdruppels zijn heel mooi en mooie DOF !
  Deze met hommel in actie in fantastisch, doch mijn vrienden niet, heb ik je al eens verteld !
  Als ik een bij of hommel probeer vast te leggen dat begin ik al te panikeren dat hij plots mij richting uit zal gaan !
  Hier ook een grijze dag !
  Groeten en een fijne dag !

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Inge. Voor een echt mooie foto van een hommel in de vlucht, moet je een betere camera hebben dan de mijne. Maar ik heb er voor mijn gevoel met deze foto op dat moment wel uit gehaald wat er in zit.
   Ja, dat is toch wel jammer, Inge. In de eerste plaats voor jezelf, omdat je vaak nodeloos schrikt. Maar er gaat dan ook voor de macrofotografie veel moois verloren. Ik zou toch eens een therapie overwegen, denk ik …

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.