De maan in ’t zonnetje

Die avond ben ik tegen elven weer naar buiten gegaan. De maan stond nog helder aan het firmament, maar hij stond zoals verwacht wel pakweg 90º verderop dan bij zonsondergang. Dat kwam mij wel goed uit, want dat betekende dat ik camera en statief mooi in de luwte van het huis op kon stellen aan de kant van de stad. Nadat ik een paar close-ups van de maan had gemaakt, heb ik de camera op verschillende plaatsen op de steiger gezet om wat opnamen te maken van de weerspiegelende lichtjes rondom …

Die lichtjes moeten nog maar even wachten, vandaag staat de maan in het zonnetje. Behalve dat ik hem op die vrijdagavond 3 januari 2020 heb gefotografeerd, heb ik ook de kans gegrepen om hem op 10 en 17 januari te fotograferen. Dat was geen toevallige keuze, nu had ik mooi eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier binnen één maand op de foto. Eigenlijk had ik natuurlijk nog moeten wachten op de nieuwe maan van volgende week vrijdag, maar iets zegt me dat dat niet zo gek veel zin heeft. Bovendien vormen deze drie foto’s ook al een heel aardige serie, zeg ik zelf maar eens wat eigenwijs …

3 januari 2020, 23:20 uur – eerste kwartier –  afstand ca. 404.720 km:

10 januari 2020, 18:35 uur – volle maan – afstand ca. 375.551 km:

17 januari 2020, 2:31 uur – laatste kwartier – afstand ca. 365.446 km:

38 gedachten over “De maan in ’t zonnetje

 1. Bij het zien van de titel kon ik niet bedenken hoe je dat vorm ging geven. Te letterlijk gedacht. 🙂
  Ik zag het al direct, dat eerste kwartiermaantje staat toch een stuk verder weg dan die andere twee. ;-). Interessant dat je de afstanden erbij hebt gezet.
  Ik vind deze serie een schot in de roos. Nooit geweten dat het eerste kwartier en laatste kwartier zo fotogeniek zijn. Jij hebt ze heel goed vastgelegd en dat kan niet iedereen.
  Dapper hoor om zo lang op te blijven, maar dan heb je ook wat.

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, vooral voor het laatste kwartier was het een kwestie van volhouden. Om te beginnen kwam de maan pas laat op. Doordat ik bij het fotograferen vervolgens lang last had van een laag vocht boven de aarde, lukte het pas om half drie ’s nachts om een acceptabele foto te maken. Maar daarna lag het bedje ook lekker.

   Like

 2. Dit zijn werkelijk schitterende beelden!
  Kon je een week geleden nog iets doen met die gedeeltelijke verduistering?
  Hier zagen we niet veel.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi die maan in drie fase….al bij al vind ik dat de maan in de eerste en laatste kwart het mooist is…je ziet veel meer contrast van de kraters e.d.
  Bij volle maan zie je een vlakke foto.
  Enne…een tikkeltje eigenwijs mag je best zijn…niks mis mee hoor…ik krijg dat ook dikwils te horen in het leven… 🙂 🙂
  Ik zoe het toch een keer proberen daar waar je nu de foto`s hebt gemaakt om de nieuwe maan te proberen….je weet nooit wat er tevoorschijn komt als de sluitertijd lang genoeg is.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat ben ik nou eens helemaal met je eens, Leo. Mensen hebben het altijd maar over hoe mooi de volle maan is, maar op foto’s levert dat maar zelden meer op dan een platte schijf. Juist de schaduwwerking bij eerste en laatste kwartier maakt de maan boeiend, want dan zie je inderdaad pas het reliëf van die kraters. Bij de sterrenwacht Burgum heb ik eens door een echte telescoop naar de maan gekeken. Dan heb je bijna het gevoel alsof je die kraters in duikt. Echt fascinerend.
   Voor echt lange sluitertijden is mijn camera helaas niet geschikt, dan krijg ik wat al teveel ruis in beeld.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.