Oranjetipje opent ’t vlinderseizoen

Tijdens een fotokuier aan de oostkant van het Weinterper Skar had ik vorige week het geluk om een oranjetipje te kunnen fotograferen. Daarmee is mijn vlinderseizoen 2020 geopend …

Gisteren heb ik een vruchteloze poging gedaan om aan de andere kant van hetzelfde gebied een oranjetipje op zijn waardplant de pinksterbloem te fotograferen. Zelfs in de luwte waaide het echter veel te hard voor de macrofotografie …

De pinksterbloemen zwiepten heftig heen en weer, en de oranjetipjes waaiden meer over het veld dan dat ze zelf hun richting konden bepalen. Deze eersteling, die de tijd nam om behalve zijn oranje vleugeltipjes ook de mooi getekende onderkant van zijn vleugels even te showen, pakken ze me in elk geval niet meer af …

32 gedachten over “Oranjetipje opent ’t vlinderseizoen

 1. Hele mooie foto’s van dit bijzonder charmante vlindertje.
  Omdat hier in de tuin judaspenning staat én look zonder look zie ik er hier wel eens eentje vliegen.
  Een week geleden de eerste: zo leuk.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Deze vlinder is zeker heel mooi om te zien. Ik heb deze vlinder niet eerder gezien. Je hebt prachtig foto’s van gemaakt.
  Deze vlinder zat op de stro. Mooi gezicht. Lekker weertje… Bij jou kun je makkelijk gaan wandelen. Je hebt echt mazzel zo mooie buurt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, prachtig zijn ze toch! Die heb ik bijna 2 jaar terug weten te vangen op Koudum, zo mooi! Nu nog niet gezien, wel de citroenvlinders vliegen mij om de oren, maar die lijken nooit te gaan zitten, zelfs hier in de tuinen, maar goed, die gaat lastig worden om te vangen.

  De pinksterbloemen, 1 van mijn lievelingsbloemen, en ik zie ze ook al enige tijd, eerste op 7 april in de mist al gezien, en het wordt telkens mooier!

  X

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een geluk dat dit oranjetipje voor je ging poseren. Je hebt dit vlindertje mooi vastgelegd. Ik vind het vlindertje zowel van boven mooi als ook de onderkant van de vleugels. En dat heb jij beide goed kunnen fotograferen.
  Zondag zagen we er ook regelmatig eentje vliegen in de tuin, maar zitten ho maar. Het waaide ook te hard. Ik heb zelfs nog in de droge sloot gestaan in de buurt van de pinksterbloemen te wachten totdat het vlindertje daarop neerstreek. Nee dus.

  Geliked door 1 persoon

 5. Je bent er weer snel bij hé om een vlinder vast te leggen 🙂 . Gisteren was het hier ook geen weer om macrofotografie te doen. Zelfs de dennenappels vielen van de bomen. Een prachtige fladderaar hoor.

  Like

 6. Prachtig Jan! Het verschijnsel vage vlinders ken ik maar al te goed, met deze wind is het helemaal een uitdaging. De onderste is er een om blij van te worden.
  Vroeger heette het dat oranjetipjes rond koninginnedag gingen vliegen. Misschien was dat ooit zo maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Look zonder look is ook zo’n waardplant, daar heb ik veel van dus ik zie ze vaak in de tuin.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.