Druppels op de hosta

De afgelopen dagen is er eindelijk weer wat regen gevallen. Met in totaal amper 15 mm zijn natuur en landbouw er nog niet echt mee geholpen, maar het stelde mij wel in staat om een oude liefhebberij weer eens op te pakken …

Het fotograferen van druppels vind ik nog altijd een uitdaging. En met het afnemen van de kracht in mijn benen en handen die er ook niet stabieler op worden, wordt die uitdaging eigenlijk alleen maar groter. Bij de minste of geringste trilling is een foto mislukt, want druppels zijn alleen mooi als ze echt strak op de foto staan.

Tussen de buien door heb ik mijn camera gistermiddag weer eens op de druppels van één van de hosta’s gericht. Dankzij een vetlaagje zijn vooral de jonge bladeren van de hosta erg dankbare planten voor druppelfotografie. De druppels liggen er als mooie ronde glazen knikkertjes op …

46 gedachten over “Druppels op de hosta

 1. Heb voor de tuin echt niet te klagen, die had het nodig en heeft een flinke portie gehad.
  Druppels vind ik ook altijd lastig en zeker als je er een bepaalde spiegeling in wilt terugzien. Leuk uitprobeersel wel en aardig gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat is deze foto’s mooie regendruppeltje op rij op de plant te zien. Zo mooi Jan. Knappe foto’s heb je dan gemaakt.
  Echt super. Bij ons is ook wat regen gevallen. Maar niet genoeg. Soms stromen dan regen bij ons. Mooie foto’s. Fijne zondag. Groetjes J&F.

  Geliked door 1 persoon

 3. Alle beetjes helpen, en beter iets dan niets, maar het zou voor de landbouw inderdaad wel een ietsje meer mogen zijn
  Jij heb er in ieder geval weer dankbaar gebruik van kunne maken met schitterende druppel macro foto’s

  Geliked door 1 persoon

 4. Beautiful! These drops – you can be proud of your captures:) Don’t know how I lost track of you, but saw your comment on Peter’s blog, so I am back here. Looked at your previous post, and even though it is personal, I have found out that many have that same feeling that “the rug is pulled from under them” so to speak. Don’t fear, as long as you can handle the camera and can write your blog post, you are doing well (maybe not fine, or great, but hopefully will come back too).

  Geliked door 1 persoon

  • Hi Jesh! Thanks for your compliments and thanks for visiting my blog again.
   I think you lost track of me after I stopped contributing Skywatch Friday. I have been very ill with a lot of pain for almost three years, so I stopped blogging for quite a while. Since the end of last year things got better. So I started blogging again, but I am still hasitating about picking up Skywatch again. Last week Peter visited my blog again, so my network is growing again.

   After a few years of great pain and misery, I was looking forward to a relaxed spring and summer. So the Corona crisis and the lockdown that came with it are a big disappointment that comes with a lot of uncertainty. So for the time being my camera and my blog determine the rhythm and content of the day. And as with many, that goes up and down with varying degrees of success and pleasure. But we’ll get through this together.

   I hope you and your loved ones are well. I will visit your blog one of these days.

   Like

 5. Mooi, zo’n rijtje druppels. Fijn om naar te kijken.
  Door mijn rug kan ik niet meer diep naar beneden, dus heb ik een visserskrukje aangeschaft voor de lage onderwerpen. Armen tegen mijn lichaam en ellebogen op mijn knieën. Zo houd ik de camera vrij stabiel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie foto’s Jan. De regen heeft hier aardig huis gehouden. Voorlopig heb ik weer even genoeg water in de regentonnen en op het land, alhoewel het nog wel even regenachtig blijven de komende dagen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Dat is een mooie (groene) druppelserie geworden, Jan.
  Hier ook 15 mm in de regenmeter. En het lijkt erop dat het voorlopig daarbij blijft. Niet echt substantieel, maar we moeten het ermee doen.
  Goed weekend verder, hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Onze tuin is er even lekker mee opgefrist, maar er had best nog wat meer regen mogen vallen. Vooral voor natuur en landbouw is het aan de karige kant, denk ik.
   Groeten retour en een fijn weekend.

   Like

 8. tijd is zeker een raar iets
  ik kom altijd te kort er van
  en deze schitterende druppels nemen de tijd om van het blad te vallen
  en zo kon jij ze schitterend vast leggen
  dat zal een beginnend fotograaf als mij niet lukken

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik begrijp nu beter de voordelen van regen, goed voor de natuur én het levert bij jou daarna sublieme foto’s op. Ongelooflijk mooi, druppels als schitterende knikkertjes op het groene blad.
  Druppels en lijnen, wiskundige vormen, blijven mijn favorieten.

  Geliked door 1 persoon

  • Dit vind ik al sinds ik in 2005 begon met bloggen echt dankbare en spannende onderwerpen om te fotograferen. Als ze op de juiste plek liggen, kun je door een druppel heen kijken. Je ziet dan de wereld aan de andere kant ondersteboven terug.
   Voor wiskundige ben ik niet in de wieg gelegd, zoals je weet, maar van geometrische vormen kan ik vaak wel genieten.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ooo, daar wil ik een ketting van. Als dat eens zou kunnen, mooi als ze zijn. Met het statief?
  Hosta’s zijn een lekkernij voor slakken maar dat weet je vast wel.
  Om die reden heb ik door de hele tuin en langs de drempels grit gestrooid.Kippengrit.

  Geliked door 1 persoon

  • Roversgoed, die parels … ze waren vanmorgen allemaal spoorloos verdwenen.
   Met een statief lukt het mij niet om dit soort foto’s te maken. Met mijn macro-voorzetlens moet ik mijn onderwerp tot op enkel centimeters naderen. Dat moet dus wel uit de losse hand. Gelukkig is het sinds de intrede van de digitale fotografie niet erg meer om veel bewogen foto’s weg te gooien. Ik bijna 100 foto’s weggegooid om uiteindelijk 10 goeie over te houden. 🙂
   Dat van die slakken was bekend. Wat wij al niet hebben geprobeerd om ze uit de buurt van de hosta’s te houden. De onze staan tegenwoordig in grote potten. Dat scheelt alweer wat, maar het is nog steeds niet afdoende.

   Geliked door 1 persoon

  • Hier hebben we de afgelopen dagen eigenlijk alleen tamelijk zachte buien gehad. En dat zijn de beste voor tuin. Aan plensbuien heb je niks, daardoor slaat de grond alleen maar dicht.
   Goed weekend, Willy.

   Like

 11. Jan de foto’s zijn heel mooi geworden, zo zie je dat ieder jaargetijde of type weer zijn
  eigen schoonheid heeft en dat heb jij mooi in beeld gebracht.
  Ook al is het niet altijd even gemakkelijk het is je toch weer gelukt. 🙂
  Dat is wat telt, Jan nog een fijn en zonnig weekend gewenst.

  Geliked door 1 persoon

 12. Prachtig Jan deze druppel foto’s…. Op de eerste is het hostablad zo mooi gevangen…. De anderen zijn ook schitterend…. Je hebt het nog in je vingers…. Fijn weekend… Enne… Het regent hier… Masr ik fotografeer niet… 🤗

  Geliked door 1 persoon

 13. Vanmorgen werd ik om 06.00 uur wakker door een korte maar heftige onweersbui.
  De afgelopen weken kom ik op 2cm neerslag. Veel te weinig. De waterpomp in mijn tuin staat nog steeds droog. Maar de tuin is wel opgefleurd.

  Je foto’s zijn weer prachtig!

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, voor veel mensen lijkt het al heel wat, maar na de droogte van april is er nu nog steeds niet meer regen gevallen dan een druppel op de spreekwoordelijke gloeiende plaat. De tuinen zijn er even lekker van opgefrist, maar dat mocht ook wel met zoals het nu lijkt weer een droge week voor de boeg.

   Frisse groetnis út Fryslân

   Like

Reacties zijn gesloten.