Bevrijdingsdag in beperkte vrijheid

Alles is raar dit jaar. Zelfs onze 75e Nationale Bevrijdingsdag zullen we dit jaar zoveel mogelijk in eigen huis en tuin moeten vieren. Het wordt een viering in beperkte vrijheid. Geen festivals, geen optochten met oude legervoertuigen en geen vuurwerk. Van alle evenementen die dit jaar niet door kunnen gaan, steekt dit eigenlijk nog het meest. Niet zozeer omdat dit voor mij persoonlijk de belangrijkste feestdag van het jaar is, maar vooral vanwege het feit dat het mogelijk/waarschijnlijk een definitieve streep door de rekening is voor de laatste geallieerde veteranen die nogmaals over zouden komen voor de feestelijke viering van de vrijheid …

Ik vier Bevrijdingsdag hier vandaag op bescheiden wijze met een paar vrolijke oranje bloemen. De foto’s van de goudsbloemen hierboven heb ik onlangs in de tuin van mijn fotomaatje gemaakt. De klappertjes hieronder staan momenteel zachtjes wiegend in de wind in onze tuin te pronken …

Ondanks alle beperkingen wens ik jullie allen een fijne Bevrijdingsdag. Laten we het op waardige wijze vieren. En wat mij betreft doen we allemaal mee met het initiatief van Claudia de Breij, dat intussen ook is omarmd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om 16:55 uur (vijf voor vijf) laten we met ramen en deuren open allemaal ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ van Ramses Shaffy uit de luidsprekers klinken …

36 gedachten over “Bevrijdingsdag in beperkte vrijheid

 1. Bevrijding, je kunt het niet vaak genoeg vieren en koesteren. Je hebt een waardig blog gemaakt met specifiek aandacht voor de veteranen. Mooie fotoserie waarbij het papavertje ‘met de tranen’ eruit springt.

  Ik lees in enkele reacties dat het bij ‘onze buren’ niet gevierd wordt. Heel bijzonder en voor mij niet te bevatten. Het had niet veel gescheeld of de taal met de zachte ‘g’ was er niet meer geweest.

  Als ik de verhalen lees van hen die de oorlog meemaakten en de verschrikkingen in de kampen overleefden dan ben ik diep onder de indruk. Naarmate ik ouder word steeds meer. Denkend aan onze ouders, maar vooral ook aan al die nabestaanden…
  Gisteravond dwaalde ik een tijd over de begraafplaats, het was een speciale datum. Wat me vooral raakte waren de ontelbare vogels die hun hoogste lied floten. Wat er ook gebeurt, de vogels fluiten door…

  Geliked door 1 persoon

 2. De oranje papavers staan hier ook volop in bloei, die zijn van zelf hier gekomen.
  Aan de andere kant staan de gele papavers en af en toe zie je een kruising. 🙂
  Mijn raam zou ik open willen doen en een van de mooiste liederen meezingen.
  Misschien wist de architect het dat ik op school ook altijd mijn mond moest houden
  met zingen.
  Hier kunnen aan de voorkant geen ramen open ik heb dat nog nooit ergens anders gezien. ;- )

  Geliked door 1 persoon

 3. Echt een mooi bevrijdingsblog, Jan !!
  Je foto’s zijn om van te genieten en ik zing uit volle borst mee met Ramses 👍
  Geniet van de dag en lieve groetjes Anna 😄

  Geliked door 1 persoon

 4. ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder’ Die woorden gebruik ik heel vaak bij nieuwjaarswensen. Omdat ze zo allesomvattend zijn, dat ze elk gevoel uitdrukken waar we willen en kunnen mee leven.
  Ramses zingt ze ook prachtig.
  Die oranje klappertjes, zo mooi! En mijn favoriet is het bedruppelde.

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat laatste had ik nog niet vernomen, maar het is wel een heel goed idee, nu maar hopen dat er wat minder wind is want zo kan ik geen ramen wijd open zetten. De zon schijnt in elk geval en de vlaggen wapperen! Fijne dag!

  Geliked door 1 persoon

 6. Oh, wat mooi van Claudia, die wist ik nog niet, maar ik ga zien of ik het straks nog weet. Het enige wat ik weet, is dat Liefste vandaag zou draaien in het Centrum…. hij was onderdeel van, was al maanden bekend, maar ja… nu dus niet, en ik maak het nog niet mee hier in deze contreien hoe het eraan toe gaat… erg jammer, maar het is niet anders.

  In mijn hart, want ik vertelde jou gisteren dat het gevoel er niet was… vooraf… maar gisteravond bij het zien van de Lege Dam… lege kerk, mijn geboortestad, vlak naast geboren zelfs… kwam het binnen… en zit er nu nog…

  Morgen en vrijdag zijn oa mijn belangrijkste dagen van het jaar, morgen, ontdek je als vanzelf waarom.

  X

  Geliked door 1 persoon

 7. Prachtig mooie oranje bloemen te zien. Vandaag is Bevrijdingsdag. Eerlijk gezegd wij vieren niet. Nooit gedaan. Ik begrijpt het wel dat mensen wel doen. Vandaag is anders dag door de corona. Dan kunnen zowat niet vieren. Liedje kennen wij heel goed. Ik ben heel stil van deze liedje. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 8. Heel mooi Jan. Ik ben niet thuis om 16.55 u wegens mantelzorg bij mijn moeder over de grens. Daar is het geen Bevrijdingsdag vandaag. Het zingen zal ik moeten laten voor wat het is, maar ik mag er heel graag naar luisteren. Mooi logje!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.