Bouwen met de bever

De blinddoekroute bij de gevallen das hebben we maar gelaten voor wat hij was. Net als de gevallen das trouwens, want die was wat al te zwaar om snel even overeind te zetten. Het gewone pad volgend kregen we even later weer een volgend houten dier in ’t vizier …

Ditmaal was het een fraai vormgegeven houten bever, die rustte op het onderste deel van een boomstam. Enige meters verderop stond een bordje. Hier wordt de relatie gelegd tussen de bever en het bouwen van hutten …

Gisteren waren er al een paar mensen nieuwsgierig naar dit bos. We bevinden ons hier in het ‘Speelbos Sparjebird’ bij het Friese dorp Hemrik. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond hier ‘kamp Sparjebird’ van de Nederlandse Arbeidsdienst. Na de oorlog heeft Sparjebird nog zo’n twee jaar dienst gedaan als interneringskamp voor NSB’ers, collaborateurs, moffenmeiden en kinderen van ‘foute’ ouders die heropgevoed moesten worden …

Zelf ken ik Sparjebird vooral als het speelbos waar al sinds de jaren 70 kindervakantieweken worden georganiseerd. Kernactiviteiten waren en zijn waarschijnlijk nog steeds zaken als spelen met water, lekker ravotten, hutten bouwen en natuurlijk broodjes bakken op een kampvuurtje. Dit alles natuurlijk onder begeleiding van vrijwilligers. Hutten worden er nog steeds gebouwd, ook zonder begeleiding…

– wordt vervolgd –

42 gedachten over “Bouwen met de bever

 1. Het was een verrassing om al die dieren op ons pad te treffen. Knap zoals ze de dieren hebben gemaakt.
  Dat corona-kapsel valt zo van achteren nog niets tegen. Ondanks dat heeft de kapper er vanmiddag toch maar een post-lockdown-kapsel van gemaakt. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een geschiedenis zit hier… minder leuke en zeer leuke… 🤔😀
  Lijkt me leuk om daar te wandelen en de energie te voelen van dit gebied… of het zwaar is of dat het toch een fijne leuke kinderenergie heeft gekregen.
  Ben benieuwd naar het vervolg, Jan !!
  Je hebt het heel mooi weergegeven…
  Lieve groetjesss 🤗

  Geliked door 1 persoon

 3. Ja, in Almere doen ze dit al jaren, van oude boomstammen die ze laten staan, dan houtcarving en allerlei dieren eruit carven dus. Hier dus ook, en ook op de Veluwe zag ik het een paar jaar terug al. als men dan toch bomen om moet zagen, vind ik dit echt heel leuk om tegen te komen uit een stuk stam, hoog of laag. 😀

  prachtig ook!

  X

  Geliked door 2 people

  • In het Mastbos bij Breda hebben ze rond 2000 een handvol bomen afgezaagd tot een paar meter van de grond en daar een woodcarver op losgelaten die daar een leeuw e.d. uit ‘figuurzaagde’ met zijn kettingzaag. De bedoeling was dat dat in de loop der jaren alsnog zou vergaan, of wellicht alsnog weer uitloopt met nieuwe takken. Geen idee in welke staat ze nu verkeren, hoe snel zoiets verweert.

   Geliked door 2 people

 4. Hier heeft een crea woodcarver mooie dingen geschapen. Doet denken aan dat woodcarvingproject destijds in Olterterp. Ik had nog niets bijzonders beschreven op mijn pagina van buurtschap Sparjebird. Maar dagelijks werk ik een paar buurtschappen uit, en iets als dit is dan een mooie aanleiding om er even goed in te gaan spitten en er een stukje over te maken. Er blijkt veel te vertellen over verleden en heden van zowel het Speelbos als de werkkampen. Zie wat ik ervan gebakken heb op https://www.plaatsengids.nl/sparjebird met uiteraard ook een link naar jouw mooie reportage: https://www.plaatsengids.nl/sparjebird.

  Geliked door 1 persoon

  • Knap werk weer, Frank. Petje af, ik lees weer dingen die voor mij ook nieuw zijn.
   Over de verhalenavond en de plannen rond het virtueel doen herleven van het kamp had ik al het een en ander gelezen. Dat heb ik in het kader van dit logje verder eerst maar achterwege gelaten. Omdat we vorige week nog niet alle houten dieren hebben gevonden, ga ik er binnen kort zeker nog eens terug.

   Geliked door 1 persoon

   • Dank. Mooi dat ze eraan hebben gedacht om het op te nemen én op YouTube te plaatsen, zodat nog veel meer mensen dan de dikke 100 die het toen live hebben meegemaakt, het ook kunnen bekijken, want zo’n verhaal en geschiedenis verdient natuurlijk een nog bredere bekendheid. En dankzij de huidige media kan dat dus mooi op deze wijze. De informatiepanelen e.d. m.b.t. het vroegere werkkamp komen zo te lezen in de loop van het jaar, ik vermoed dat daar nu nog niets zichtbaar van is. Dat zal men ongetwijfeld melden op de Facebookpagina in kwestie zodra het zover is.

    Geliked door 1 persoon

 5. Hou ook wel van dit woodcarving. Ga ook veel naar beeldentuin in Garderen want daar staan er ook vele.Is soms ook zo een evenement als ze er aan werken.Echt knap hoor. Wilde ook al naar de zandsculpturen festival maar mag ook helaas nog niet. En ze hebben toch elk jaar er ook veel werk aan maar ja de afstand houden werkt daar niet.Kan ook niet want is smal pad als je er langs loopt. vind het een heel mooi educatief bos wat mij dan ook erg aanspreken zal en ik zal mij daar ook vast vermaken. En een hut bouwen doet mij denken aan de tijd dat ik nog bij de scouting was als akela leidster. Ik had net zoveel pret als de kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat mooi deze foto van bever. Het is best wel grote ding om te zien. Logisch dat toen zwaar is. Het is niet makkelijk om te plekje staan. Kinderen vinden altijd zo leuk om hutje te maken. Lange takken staat nog overeind. Lijkt wel scouting. Dan maken kinderen leuke kamp vuurtje. Leuke foto’s. Fijne week.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zijn bever en houten onderdeel uit één stuk gemaakt? Echt wel mooi gedaan!

  Met een schoondochter (uit de buurt van Utrecht) die droomt van de opbouw van een eigen ecologisch speelbos, spreekt me dit bos natuurlijk heel erg aan en ga ik haar de link bezorgen.
  Een bos met een verleden en mooie toekomst!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.