Een kleine vrijage

Al ruim 25 jaar sieren de wilde witte voorjaarsbloeiers van de grote muur de rechteroever van het stroompje dat uitmondt in onze vijver. Nou ja, uitmondde eigenlijk, want het stroompje is onder invloed van de klimaatverandering een aantal jaren geleden helaas drooggevallen. Maar de grote muur deed het desalniettemin elk voorjaar nog even mooi. Zo zag het er vorig jaar uit  …

Elk jaar verscheen er een mooie witte deken van bloemetjes aan de achterkant van de vijver. Tot dit jaar …
Er verschenen veel minder knoppen en veel meer dan pakweg 25 bloemetjes zijn er de afgelopen periode helaas niet tot bloei gekomen. Onze kleine grote muur dreigt het slachtoffer te worden van de droge lentes die we de afgelopen jaren hebben gehad …

Een groot deel van de bloemetjes liet het kopje al snel hangen. De regen lijkt ook dit jaar weer te laat te komen. Maar er is altijd hoop, zo ook hier … Op een zwoele namiddag was ik getuige van een kleine vrijage van twee bloemen. Ze lijken er alles aan te doen om stand te houden …   😉

51 gedachten over “Een kleine vrijage

 1. Met gevoelens van heimwee kan je kijken naar planten die het altijd heel goed hebben gedaan.
  En dan ineens weg staan te kwijnen en ik weet niet waarom.
  Maar dan zie ik ineens soorten in onze tuin komen die ik nog nooit eerder heb gezien.
  Dat de natuur veranderd of eigenlijk het klimaat dat kan haast niemand meer ontkennen.
  Hier regent het de hele ochtend al lekker door en je ziet de tuin veranderen in een groene oase.
  Dat is ook wel heel mooi om te zien hoeveel veerkracht de natuur heeft.

  Jan een fijn weekend gewenst

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is wat het is, Erica. We zullen het er mee moeten doen en ons waar mogelijk aan moeten passen aan de grillen van natuur en milieu. We hebben hier gisteren en vandaag tot nu toe in totaal amper 5 mm regen gehad. Dat schiet dus nog niet op.
   Jullie ook een goed weekend!

   Like

 2. De natuur is krachtiger dan wij beseffen, de kans is groot, dat als het volgend jaar wel meer en vaker regent, of het najaar al misschien, wie weet weer sneeuw en vorst? Dat het dan uitbundiger terug komt dan ooit! Het is alleen een kwestie van afwachten… en dat is soms moeilijk.

  Dit is een super gave foto in elk geval zo die twee blommekes bij elkaar 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 3. I’m sad to hear that climate change made your stream dry up. Even so, your wall looks very beautiful! It’s a similar situation here. We have desert “springs” (where the groundwater gurgles up to the surface). They are rare, and critical for wildlife. Unfortunately, as we humans tap into the groundwater, and with less rainfall from global warming, many/most of the desert springs are dry now.

  Geliked door 1 persoon

  • I must confess that the stream had no natural origin. It was maintained by a pump in our pond. I stopped it a few years ago. This has made the environment in the pond a lot better, so that now frogs and salamanders live in it.
   But drought is starting to become a problem here. We had a very dry spring for 3 consecutive years. Fortunately, the weather has changed today and a period of rainy weather is imminent.

   Like

  • Ze hebben het wel eens beter gehad dan dit voorjaar. Maar we sproeien maar schaars, met teveel sproeien maak je planten maar lui. Planten die het vanwege de droogte niet (meer) redden, moeten t.z.t. maar vervangen worden door planten die minder vochtminnend zijn.

   Geliked door 1 persoon

 4. 🙂 Jan toch… je gaat op de romantische tour, dát vind ik erg leuk,
  prachtige bloemetjes zijn het, ik vind het geheel altijd wel iets weghebben van een bruidsjurk,
  top gezien van jou jongen,
  ik hoop dat ze nog heel lang blijven di e bloemetjes, beter kunnen ze het niet treffen

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige foto’s Jan en was helemaal vergeten wat die naam was van die bloempjes. Maar met je ‘grote muur’ weet ik het weer! Wij moesten van onze nonkel (oom) die bij ons woonde altijd ‘mure’ gaan plukken voor de vogels in de volière 🙂 . Toen was dat er in overvloed.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind grote muur ook zo’n prachtige frèle plantjes. Ze staan hier tussen het gras aan de poel geweven. En in de schaduwtuin heb ik er ook. Vorige zomer waren ze helemaal verdroogd maar ze zijn er terug doorgekomen. ‘t Zijn sterke plantjes Jan. Ik duim voor de jouwe!😘

  Geliked door 1 persoon

 7. Vrouwtjesbloem ondersteunt de uitgeputte mannetjesbloem, of is het omgekeerd?!
  Er wordt ‘beter’ weer beloofd, het koppeltje mag gelukkig(er) zijn.
  Je tweede foto toont een prachtige bloem.

  Geliked door 1 persoon

 8. Jammer, de grote muur stond zo gezellig rond de vijver.
  Maar helaas, iedereen, die een tuin heeft, merkt de gevolgen van de droogte.
  Ook hier planten, struiken die kwijnen en zelfs sterven.
  Misschien vanaf vandaag een klein beetje soelaas…
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Ze zullen het (nog) wel overleven, denk ik. Maar het wordt zo langzamerhand wel tijd om planten die het vermoedelijk vanwege de droogte niet redden te vervangen door andere soorten. Vandaag is het hier nog niet echt nat geweest. Als het straks begint te regenen, dan zou het eigenlijk meteen een week zachtjes door moeten regenen. Dan hebben tuin, natuur en landbouw er pas echt wat aan.

   Like

Reacties zijn gesloten.