Art deco in Ault-Onival

– Virtueel naar Frankrijk 38 –

Belofte maakt schuld, en dus schotel ik jullie vandaag wat foto’s voor van een aantal bijzondere gevels in Ault-Onival, die voor een belangrijk toch wel als ‘art deco’ herkenbaar zijn …

Aan het eind van de 19e eeuw kon je binnen 3 uur vanuit Gare du Nord in Parijs naar Ault-Onival reizen. Zodra het tweelingdorp naam begon te maken, trokken er veel kunstenaars naar toe die zich lieten inspireren door het strand en de krijtrotsen. Ook voor de Parijse bourgeoisie werd het dorp een geliefde badplaats …

De staat van onderhoud van de panden varieerde in 2005 nogal. Op zoek naar foto’s van het dorp op internet heb ik het idee gekregen, dat er intussen een inhaalslag is gemaakt en dat veel van de villa’s aardig zijn opgeknapt. Het zou me niet verbazen als het – zeker in tijden van Corona – opnieuw een aanlokkelijke plaats is geworden voor Parijzenaars …

Als de allure van de oude badplaats ergens voelbaar is, dan is het wel in de straat waar ik de onderstaande foto’s heb gemaakt. Ik vind het echt erg mooie panden …

“Mooier wordt het eerst niet meer,” bedacht ik me toen ik was aangekomen bij ‘Sans Façon’, het roze huis op de onderstaande foto. Hier stond ik voor de keuze om terug te lopen door het dorp of om te kiezen voor het pad langs de krijtrots, waar we op de eerste dag langs waren gekomen …

– wordt vervolgd –

36 gedachten over “Art deco in Ault-Onival

 1. De ‘eenzame’ rondwandeling met camera heeft je een prachtige serie opgeleverd.
  Het roze huis springt er wel wat uit tussen de andere kleur huizen.
  Daar kennen ze dus Myosotis ook al. Een verpleegtehuis in Kampen heet zo en dat vind ik aan de ene kant wel treffend, maar ook wel wat sneu bedacht. Vergeet mij niet…
  Zie je het er nog een keer van komen om daar nog een keer heen te gaan? Staat dat huis er nog waar jullie toen waren en is dat ook opgeknapt?

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is inderdaad in feite als kunstdorp begonnen. En er hing in 2005 nog steeds een artistiek sfeertje, vond ik.
   Ja, mooi hè. De gevels zijn fantastisch om te zien. Door het achterstallig onderhoud kan ik wel doorheen kijken. Maar wat er achter die mooie gevels zit is natuurlijk maar zeer de vraag.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.