‘Les Loulous, ‘Cocorico’ en ‘Terminus’

– Virtueel naar Frankrijk 37 –

Vol goede moed begon ik mijn ochtendwandeling door Ault-Onival. Om mijn krachten zo goed mogelijk te verdelen, besloot ik eerst naar het hoogste deel van het dorp te lopen. Ik hoopte tot bij de vuurtoren te kunnen komen, maar dat bleek letterlijk en figuurlijk te hoog gegrepen te zijn. Ter hoogte van de kerk leek het me maar beter om weer langzaam af te dalen naar het dorp. Ik was tenslotte op pad gegaan om eens wat bijzondere geveltjes te bekijken, maar daarvoor moest ik toch echt weer een paar etages lager zijn …

De Chapelle Notre-Dame d’Onival werd in 1886 gebouwd. Verder naar het zuiden stond in Ault toen al de gotische kerk L’église St-Pierre uit de14e en 15e eeuw. Omdat dit te ver werd gevonden, nam een ondernemende zakenman einde 19e eeuw bij de geboorte van de badplaats Onival-les-Bains het initiatief tot de bouw van deze kerk, de Chapelle Notre-Dame d’Onival

Het strand van Onival werd rond 1870 ontdekt door Firmin Girard, een Parijse schilder, die de eerste villa bouwde op een kavel gelegen aan de huidige Rue de Saint-Valery. Vele kunstenaars vonden er sindsdien inspiratie voor hun strandgezichten en er werden veel fraaie villa’s gebouwd …

Hoewel het allemaal een verwaarloosde indruk maakte, ademde alles in dit dorpje de sfeer van vervlogen tijden uit. Vooral de art deco huizen doen je verlangen naar het Frankrijk van begin twintigste eeuw. De mooiste gevels bewaar ik voor morgen. Waar ik vandaag vooral de nadruk op wil leggen is dat de meeste huizen in Ault een naam hebben …

– wordt vervolgd –

43 gedachten over “‘Les Loulous, ‘Cocorico’ en ‘Terminus’

 1. Ha Afanja,

  toch mooi, dat je naar boven bent gelopen.
  Een hele toer!
  Het lijkt me een mooi schilderachtig dorpje en ik zit er over te denken om een lijst te maken van jouw ontdekkingen en er eens langs te gaan…
  Als Frankrijk weer open is…

  groetjes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi Jan! Die huizen, strenge baksteen en toch ook weer iets frivools, net niet groot en net niet klein, een hint van art nouveau, maar het moet niet te gek worden. Noordelijk toch, zoals Ault behoorlijk noordelijk ligt en niet ver van de oude taalgrens, waarboven men (een vorm van) Nederlands sprak. De foto met de kat op de vensterbank vind ik grandioos.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die echt typische huizen die alleen maar in Frankrijk kunnen gebouwd worden,
  heel deze architectuur ademt La douce France uit, in de periode voorafgaand aan het interbellum.
  Je hebt heel genietbare foto’s van deze fraaie gevels gemaakt.
  Huis ‘Terminus’ spant voor mij de kroon, zeker met de voor Frankrijk heel typische vensterluiken,
  mét de bijna verplichte afloopsporen van roest. Zalig !

  Geliked door 1 persoon

 4. Die oudere mensen die daar wonen dat is toch niet evident vrees ik. Een dorp bouwen op een heuvel werd wel meer gedaan vroeger, toch heel speciaal. Ja in FR hebben huizen wel eens namen. Heel zeldzaam in BE, zag ze af en toe in NL ook wel eens.

  Geliked door 1 persoon

 5. Op mindere hoogte heb je toch nog veel kunnen fotograferen. Mooie en sfeervolle woningen ondanks de slijtage. En kerken, er werd werk van gemaakt.
  In de Moezel verbaasden we ons ook over de vele op- en aflopende straatje. Oudere en/of mindervalide mensen zullen niet ver komen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Als je afhankelijk bent van een rollator of rolstoel dat lijkt me dergelijke hoogteverschillen heel lastig.
  Die gevels met de namen is toch een el dorado voor de fotograaf. En dan te bedenken dat het mooiste nog moet komen.
  Fijne zondag. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Aan de trappen te zien, was het inderdaad wel een hele pittige klim 🙂 Zeer merkwaardig dat alle huizen daar een naam hebben. Hier zie je het ook wel maar meestal alleen bij oudere villa’s. Bedankt om dit dorp zo uitvoerig in beeld te brengen, het lijkt echt of ik er nu ook een beetje op reis ben.

  Geliked door 1 persoon

 8. Eigenlijk vind ik het best wel een leuk idee om een naam te geven aan elk huis. Ik begin hier al te denken 🙂
  Het zicht tussen de huizen door reikend naar de zee is heel mooi.
  De nonchalance van de Fransen herken je in de huizen.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.