Matige lichtende nachtwolken

Ik had er de afgelopen weken al een paar maal tevergeefs naar uitgekeken, maar steeds gooide bewolking roet in het eten. Precies twee jaar en 1 dag na de laatste keer dat ik ze zag, kreeg ik woensdagavond rond middernacht opnieuw de kans om lichtende nachtwolken te fotograferen. Ze waren lang zo mooi niet als de prachtige display twee jaar geleden, maar dat is te wijten aan het feit, dat er nog ‘gewone’ wolkenflarden voorbij dreven …

Voor de beste foto’s moet je eigenlijk even een donkere plek buiten de stad hebben. Omdat autorijden op dat tijdstip niet meer echt raadzaam was, besloot ik weer even naar het trapveldje verderop in de straat te lopen. Daar heb ik vooral de hoogspanningsmast en een voetbaldoeltje gebruikt als contrasterende elementen …

Hoe het elders was, weet ik natuurlijk niet, maar hier vervaagden de lichtende nachtwolken al na een kwartiertje. Wil je ook kans maken om dat bijzondere verschijnsel eens te zien? Houd dan de komende drie weken ongeveer een uur na zonsondergang aan de noordelijke horizon in de gaten …

Ook afgelopen nacht waren er weer lichtende nachtwolken te zien. De lucht was een stuk helderder dan woensdag, daardoor waren de lichtende nachtwolken mooier en duidelijker te zien waren. Maar de show speelde zich helaas heel laag boven de horizon af, te laag voor mij om er tussen de bebouwing foto’s van te kunnen maken. Mijn fotomaatje Jetske heeft dat wel gedaan, haar foto’s kun je HIER zien.

In mijn logje van 22 juni 2019 kun je lezen wat die lichtende nachtwolken nu eigenlijk zijn en waar je op moet letten om ze te kunnen zien: ‘De kortste nacht, ’t mooiste licht’

38 gedachten over “Matige lichtende nachtwolken

 1. toch nog heel mooie foto’s en uitleg Jan, je hebt meer en mooier materiaal dan ik 🙂
  ben tegenwoordig meer actief op de dag, flinke rondjes fietsen en dan gaat ’s avonds het lampje al vroeg uit
  fijn dat jij toch nog een poging hebt ondernomen, en er hier foto’s van laat zien

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kende het fenomeen niet maar heb ze dus wel gezien en ik vind de foto’s prachtig. Op zich woon ik in een gebied waar ik ze prima zou kunnen zien als ze er zijn maar ik ben geen goede nachtfotograaf en laat dat graag aan een ander over. Mooi is het wel en je foto’s ook.

  Geliked door 1 persoon

 3. Met plezier heb ik je serie van 2019 teruggekeken. De lucht was toen vol met lichtende nachtwolken. Dat is helemaal indrukwekkend. Gisteravond was er maar een beperkte strook. Ik heb wel van jou geleerd dat een aantal contrasterende elementen op de foto’s wel een meerwaarde hebben.
  Vanavond gaat het hem niet worden, hopen ergens tijdens de komende dagen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij je vorige fotoreeks uit 2019 heb je me heel goed uitgelegd, waarom wij in Brussel, ditzelfde fenomeen niet kunnen zien, gewoon omdat we teveel westelijk wonen. Voor ons is het bijna als het noorderlicht zien in Spanje 🙂
  Naar mijn bescheiden mening, mag je terecht trots zijn op je foto’s in dit logje. Het is een zeldzaam natuur fenomeen dat je mooi hebt vastgelegd. Het kan altijd beter natuurlijk, maar je hebt veel moeite gedaan om dit gebeuren, zo goed als kan vast te leggen op de gevoelige CCD van je camera, desondanks alle “beperkingen” die je camera heeft. Chapeau hoor !

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb je blog van 2019 nog eens bekeken en de foto’s daarvan laten goed zien wat lichtende nachtwolken zijn. Prachtig. Het lijkt op water met rimpelingen en kringen, alsof er een steentje ingegooid is. Je uitleg van het verschijnsel is heel helder. Ik moet het zelf wel eens gezien hebben maar nu ben ik me bewust van het fenomeen.Hopelijk lukt het je de komende tijd de lucht nog wat meer naar je kwaliteitsnormen in beeld te krijgen.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is als met poollicht, het ziet er geen twee avonden hetzelfde uit. Dat maakt het zo’n bijzonder verschijnsel. Het blijft spannend hoe verfijnd het zichtbaar zal zijn, wat de kleuren zullen zijn, hoe hoog het zal reiken, etc.

   Geliked door 1 persoon

 6. maar je hebt het wel gezien! Ik geloof niet dat ik het ooit gezien heb., wel dat de zee licht gaf in de jaren zeventig ergens, prachtig! Daarna ook nooit meer gezien.

  Geliked door 1 persoon

 7. Een mooi fenomeen. Jij bracht deze wolken echt mooi in beeld.
  Fotograferen in het donker moet ik nog leren. Gisteren stond ik op drie meter van het uiltje, maar helaas… te donker… Ik kreeg hem niet goed in beeld en het was ook niet het moment om mijn instellingen te gaan uitzoeken.

  Geliked door 1 persoon

  • Ik ben niet echt blij met deze serie, Bea, vergeleken met twee jaar geleden was het woensdag maar een matige vertoning in de lucht. En dat geeft ook met mijn camera problemen, want die kan slecht met duisternis overweg. Het uitzoeken van camera-instellingen kun je inderdaad maar beter vooraf doen. Gewoon binnenkort eens op een mooie zomeravond wat instellingen proberen en daar evt. ook wat korte notities van te maken voor wanneer de nood aan de man/vrouw is. Succes! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. Pingback: Lichtende nachtwolken | Schrijven met Licht

  • Het is geen serie waar ik echt blij mee ben. Mijn camera presteert in de duisternis allerminst goed, en dat was woensdagavond goed te merken. Dus ik hoop dat er een dezer dagen nog eens een showtje met wat meer licht te zien zal zijn.

   Like

Reacties zijn gesloten.