De kortste nacht, ’t mooiste licht

De kortste nacht van het jaar leek de afgelopen nacht nog wat korter te duren dan je normaal gesproken zou verwachten. Voor de zoveelste maal dit jaar zorgden lichtende nachtwolken voor een bijzondere nachtelijke show …

Al sinds 2005 probeer ik dit wonderlijke fenomeen, dat bijna net zo mooi is als het noorderlicht, zoveel mogelijk te bekijken en te fotograferen. Tot enige jaren geleden lukte dat ook regelmatig, met 2009 als topjaar …

Onder de juiste omstandigheden verschijnen lichtende nachtwolken tijdens heldere nachten van ongeveer eind juni tot half juli ongeveer een uur na zonsondergang aan de noordelijke horizon …

Zonlicht kan ons dan niet meer direct bereiken. Naar mate de zon verder zakt, verdwijnen ook onze ‘gewone’ wolken – die tot een hoogte van ongeveer 20 km reiken – in de duisternis …

De zon schijnt van ver onder de horizon wel allerlei stofdeeltjes aan, die op een hoogte van ca. 80 km boven de aarde zweven. Aan deze stofjes, afkomstig van sterren en kometen, hechten zich onder de juiste omstandigheden kleine ijskristalletjes, die gaan schitteren in het laatste zonlicht …

Als gevolg daarvan zien we een zilverachtig blauw licht verschijnen. Kenmerkend voor lichtende nachtwolken zijn vooral de fijne, golvende structuren zoals ze op de onderstaande foto mooi te zien zijn …

Lichtende nachtwolken zijn vanuit de stad niet altijd even goed te zien. Vaak reikt het lichtschijnsel niet veel hoger dan enige graden boven de noordelijke horizon …

Zo hoog als het gisteravond kwam, heb ik het nog niet vaak gezien. Toen ik rond elven even naar buiten keek om te zien of er lichtende nachtwolken waren, kon ik mijn ogen nauwelijks geloven. Ze reikten zelfs bijna in het zenith

Er volgen mooie lange zomeravonden met aangename temperaturen. Ik kan jullie alleen maar adviseren om de komende nachten vanaf ongeveer elf uur eens op een donkere plek naar de noord-noordwestelijke horizon te kijken. Maar pas op: als je het één keer goed hebt gezien, wil je het vaker zien …    😉

Tot slot enkele TIPS:
Als je gaat fotograferen: camera op statief en even wat experimenteren met sluitertijd en diafragma. De camera-instellingen zijn nogal afhankelijk van hoe de lichtende nachtwolken zich presenteren, de ene keer zijn ze lichter dan de andere keer. Omdat de structuren nogal snel kunnen veranderen, kies ik zelf bij voorkeur een korte sluitertijd. En last, but not least: zorg af en toe eens voor een mooie donkere contour op de voorgrond. Veel succes en plezier!

33 gedachten over “De kortste nacht, ’t mooiste licht

 1. Prachtig Jan maar ik woon in de buurt van een sportcentrum dat de ganse nacht fel licht laat branden.Ik heb het nog niet kunnen zien en durf ’s nachts niet alleen naar de vaart .Ik denk dat het daar wel te zien is.Gelukkig kan ik altijd bij U komen kijken want ik vind de foto’s fantastisch Jan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Schitterend, Jan!
  Dit is echt genieten…
  Ik had het hier ook een beetje gezien, maar niet zo mooi als bij jou in het noorden.
  Groetjes, Anna 🤗

  Like

 3. geweldig mooi luchten en foto’s, fijne uitleg ook over dit fenomeen van deze luchten Jan
  zelf heb ik dit nog niet gezien maar wel al tientallen foto’s er van op internet (Heel Holland Fotografeert 📷tegenwoordig)
  ook van deze schitterende serie weer genoten Jan, bedankt voor het delen en laat opblijven…

  Geliked door 1 persoon

  • Zo duidelijk als ze afgelopen nacht te zien waren, heb je geen erg hoogwaardige of dure camera nodig, denk ik Suske. Ook met een simpele camera of een smartphone zou ik het zeker proberen. Belangrijkste is dat je de camera echt stil houdt.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wauw, prachtig, ik zag het vanuit mijn keukenraam, maar hier, kan ik niet alleen als vrouw om dat tijdstip het park in waar ik open vizier heb, dus heb ik inderdaad de contrasten staan, ze staan nu alleen nog op FB, zal ze zo eens even op blog neer zetten denk ik… Wie weet krijg ik Liefste vanavond wel mee naar de donkere oorden, want in dit parkje bij mij, nul lantaarns…. en dat midden in de stad 😉 Maar, zou hem ook naar de dijk kunnen laten rijden, hahaha

  Dank voor alle tips!

  X

  Geliked door 1 persoon

 5. Foto 2 is voor mij de topper. Het optimaal meenemen in de compositie van de mast geeft echt een vleugje dramatiek mee aan deze foto met die bijzondere lucht. Het vervagen van de lucht in de voorgrond doet me vermoeden dat je deze vanaf statief hebt gemaakt. Prachtig effect

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.