Zwarte sterns en naderend onweer

De vreemde vogel liet zijn riedeltje nog steeds regelmatig horen vanuit de boom in het rietland. Hij liet zich echter niet zien, daarom besloten we door te lopen naar de vogelkijkhut met de toepasselijke naam ‘Blaustirns’. Het is de Friese benaming voor de zwarte stern, en dat is precies de vogel waarvoor we hier naar toe waren gekomen …

De zwarte stern is een trekvogel die als bedreigd op de Rode lijst staat. Die indruk kregen we zaterdagmiddag gelukkig geenszins. Vanaf het eerste moment dat we in de kijkhut zaten, vlogen er talloze malen zwarte sterns aan ons voorbij. Ik heb er nu eens een keer meer foto’s van kunnen maken dan ik hier nu kan laten zien …

Intussen kwam de bui die we eerder al boven Eastermar zagen hangen, langzaam maar zeker onze kant op. Na enige tijd hoorden we de donder in de verte over de Leijen rollen …

Wat ik niet goed begrijp, is dat sommige watersporters er desondanks voor kozen om het water op te gaan, zoals het motorbootje, of om er op te blijven zoals de kanoërs …

Jetske en ik hadden onze fotografische buit na een half uurtje wel binnen. Een echte duikvlucht om een visje te vangen en het voeren van bedelende jongen hadden we niet te zien gekregen, maar verder was ik zeer content over de medewerking die we hadden gekregen van de sterns. Daar besloten we op te stappen. Misschien konden we nog net voor de bui los zou barsten bij de auto zijn. …

Op de terugweg troffen we halverwege het pad door het riet een paar mensen aan. De man van het stel stond met de fiets aan de hand(!?) naar de boom te kijken. Daar klonk nog steeds het riedeltje dat we op de heenweg ook al hadden gehoord. De in een blauwe trui geklede man dacht dat het om een blauwborst ging.

Hij had hem alleen nog niet kunnen zien, daar bracht hij echter verandering. Behalve een fiets had hij ook een verrekijker meegenomen. Daarmee wist hij de vogel te lokaliseren, vertelde hij even later. Maar hoe goed hij ook zijn best deed om ons het juiste takje aan te wijzen, Jetske en ik kregen hem niet te zien …

Tot slot: hoewel we net niet helemaal droog bleven, waren we mooi op tijd bij de auto voordat de hemelsluizen echt open gingen. 🙂

41 gedachten over “Zwarte sterns en naderend onweer

 1. Wat een kracht straalt uit je foto’s. Het dreigende weer en een machtige vogel. De bomen middenin de enorme plas hebben bij mij ook een streepje voor.
  Onweer heeft iets mysterieus, ik durf dan ook soms wel eens onvoorzichtig zijn, maar manlief houdt me in het gareel😉

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Ik ben met groot ontzag voor onweer opgevoed, want moeder was en is werkelijk als de dood voor onweer. Ik zou b.v. nooit met onweer in de buurt met een bootje het open water op gaan, zoals op een paar van de foto’s te zien. Maar tegelijkertijd heeft het ook op mij een mysterieuze aantrekkingskracht. Het is niet voor niets dat ik graag probeer om de bliksem op de foto vast te leggen. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Dat was daar volop genieten bij de zwarte sterns. Jij hebt er een mooie fotoserie uitgesleept!
  Jammer van de blauwborst die zich niet liet zien. Als ik jou was zou ik maar snel weer eens gaan kijken. Klapstoeltje maar mee. 🙂
  Ik heb ontzag voor onweer en zeker in het open veld of op open water. We gingen vroeger wel zwemmen in de Wetering voor het huis vlak na onweer. Dan was het water zo lekker.
  En we moeten nog een keer heen als de jongen zijn uitgevlogen en op de paaltjes gaan zitten en zich laten voeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. brrrr,
  ik ben niet graag buiten als het gaat onweren Jan, bovendien eb ik twee helden op sokken als het gaat rommelen en moet ik ze écht aanlijnen anders piepen ze ertussenuit de sterns zijn prachtig heel bijzonder om te zien vind ik,
  werden jullie niet lek gestoken??

  Geliked door 1 persoon

 4. Aha toch eindelijk de blauwborst gesignaleerd! Nu gaat het vast niet lang meer duren voordat de foto volgt. Met onweer moet je niet op het water zijn is mij geleerd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het hoofddoel van de dag heb je mooi binnengehaald !
  Mooie actie & natuur fotografie van de Zwarte Stern.
  En net op het nippertje in de auto, voor de hemelsluizen open gingen 🙂 Perfect dus !
  Sommige mensen begrijp je niet hé ? Bij een naderende “storm” toch nog op het water gaan… ?
  In mijn ogen, scoort Darwin hier heel wat extra punten 😎

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat mooi om zoveel zwarte sterns te zien, best wel bijzonder. Toch maar weer terug voor de blauwborst nog even en ze vertrekken weer… en anders voor het volgende jaar een uitdaging. En al staan er dan hekken rondom Friesland vanwege de wolf, de blauwborst heeft daar geen last van 🙂

  Geliked door 2 people

  • Ik ga binnenkort zeker nog eens terug, want ik wil die blauwborst toch wel graag in mijn foto-archief zien te krijgen. En ik hoop toch ook het voeren van jongen op één van de paaltjes voor de hut nog weer te kunnen kieken.
   Wiegel met zijn wolvenhek … Hoe lang het hek ook wordt, de wolf vindt vast wel een gaatje, wanneer hij honger heeft. 🙂

   Like

  • Jammer dat de blauwborst zich niet wilde laten zien, want die ontbreekt nog in mijn foto-archief. Maar ik weet nu in ieder geval waar ik hem binnenkort (misschien) kan vinden.
   Ik zit met onweer net wat liever in een vogelkijkhut dan midden in een open bootje op een meer. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Je hebt nog aardig wat foto’s kunnen maken voor het slechte weer begon. Nu maar afwachten of het inderdaad een blauwborst was die in de boom riedelde. ☻
  Die watersporters snap ik best, je boot in bedwang houden is een uitdaging op zich.

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.