17 jaar MS en 500.000 views

Op 26 oktober 2005 ben ik, een jaar nadat ik de diagnose MS had gekregen, onder het motto ‘Het beste beentje voor’ begonnen met bloggen. Door dagelijks een fotokuier in de natuur te maken, hoopte ik mijn conditie zowel mentaal als fysiek zo goed mogelijk op peil te houden. Het dagelijks publiceren van een kort verslag met een paar foto’s was bedoeld als stok achter de deur. Dit was de eerste foto die ik publiceerde …

De eerste weken en maanden was ik al blij met drie tot vijf bezoekers op een dag. Maar ik had lol in het bloggen en ik heb jarenlang dagelijks met veel plezier mijn fotokuiertjes gemaakt. Wel werden die fotokuiertjes gaandeweg wat korter naar mate de kracht in mijn benen gestaag afnam. Favoriete plekjes raakten uit beeld (links), maar daar kwamen dan weer andere voor in de plaats (rechts) …

Tot twee keer toe ging mijn blog verloren. De eerste keer was dat het gevolg van een mislukte update van een weblog, dat op mijn toenmalige afanja.nl-domein draaide. Mijn tweede weblog stierf een stille dood, nadat web-log.nl ermee stopte. Maar ik ben al die tijd onverdroten blijven bloggen en fotograferen. Het bezoekersaantal ligt intussen een stukje hoger dan in het begin. De teller van mijn huidige weblog, dat sinds juli 2010 draait, tikt vandaag rond het middaguur de 500.000 views aan …

Ik ben dit blog begonnen met MS, en ik hoop er ondanks die MS ook nog lang mee door te gaan. Op naar een miljoen views, zullen we maar zeggen. Maar de gevolgen van de MS laten zich wel stapje voor stapje meer voelen. En dat zal ook nog wel even zo doorgaan, want MS is helaas nog steeds niet te genezen. Daarom blijft onderzoek hard nodig. Ik zal er niets meer aan hebben, maar er komen jaarlijkse nieuwe (jonge) patiënten bij, die met het oog op hun toekomst het best mogelijke onderzoek verdienen.

Van 28 juni tot en met 3 juli 2021 vindt de MS collecteweek plaats. Aafje is één van de duizenden collectanten en coördinatoren die zich vrijwillig inzetten om geld op te halen, waarmee het onderzoek naar MS gesteund wordt. In verband met corona kunnen collectanten dit jaar ook via internet geld inzamelen.

Elke bijdrage, hoe klein dan ook, is van harte welkom. Doneren via Aafje kan door te klikken op de afbeelding hieronder:

61 gedachten over “17 jaar MS en 500.000 views

 1. Jij hebt, gegeven de omstandigheden, de perfecte manier gevonden om alles wat voor jou erin zit eruit te halen. Hopelijk kun je ons nog lang laten genieten van je foto’s en blog publicaties. Mooi dat je de link naar de collectebus gegeven hebt. Hier verschijnen aan de deur ook minder vaak collectanten, al zal dat ook met Corona te maken hebben. En contant geld doneren is ook steeds minder gebruikelijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Cor, zowel voor je compliment als voor je bijdrage voor het MS-fonds. De digitale collectebus is een uitstekende aanvulling op de huis aan huis collecte. Het levert in elk geval meer op dan de normale gang langs de deuren, die Aafje evengoed maakt.
   Mijn weblog houdt me van de straat, terwijl het me toch op een prettige manier in beweging houdt. En ik heb er in de loop der jaren al heel wat weetjes en zo links en rechts een leuk contact aan overgehouden.

   Like

 2. Ha Afanja,

  500.000 views…
  Natuurlijk gaan dat er 1.000.000 worden. Zeker weten.
  Je hebt een prachtig blog en ik geniet elke keer weer van de mooie heldere foto’s n ben gewoon van Friesland gaan houden.
  Dus… doorgaan, tot het gaatje…
  Ik weet zeker, dat je moed en wilskracht genoeg hebt…

  groetjes!
  Marlou

  Geliked door 2 people

 3. 15 jaar bloggen is zowat een eeuwigheid in blogland. Vele bloggers zijn gekomen en verdwenen in die periode. Proficiat met het succes van je blog en dat er nog veel bezoekers mogen langskomen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Een dappere houding, Jan. Schoonheid zien en delen verzet niet alleen gedachten, maar kan ook troosten. Ik volg je nog niet zo heel lang, maar geniet van de mooie foto’s en van je fijne reacties.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Anna. Of het een dappere houding is, weet ik eigenlijk niet. Zo heb ik het in ieder geval nooit gezien. Nadat we van de eerste schrik van de diagnose waren bijgekomen, heb ik vanaf dag één gekozen voor een zo optimistisch mogelijke houding. Het was en is voor mij de meest logische houding. Met klagen, mopperen, zeuren en treuren maak je het niet alleen voor jezelf onnodig moeilijk, maar ook voor de mensen om je heen.

   Like

 5. 17 jaar alweer, waarvan ik toch al een flink aantal jaren ‘meedraai’. Ik weet nog goed hoe ik bij jou begon te reageren. Het fenomeen bloggen en reageren kende ik helemaal niet. Mijn reacties waren toen veel te lang. 😉
  500.000 views. Wat een enorm aantal. En terecht. Je blogt op een mooie manier, het verveelt mij na 15 jaar nog steeds niet. 🙂
  De gift overmaken dat werkte prima op deze manier.
  Ik hoop dat je nog lange tijd mooi zo door dieselt en ik hoop dat ik nog een tijd met je mee mag tuffen.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel, Jetske. Ja, wij hebben in september alweer een lustrumviering. 🙂
   Dat aantal views is maar betrekkelijk, hoor. Groninganus is bijna aan de twee miljoen toe. Maar ik vond vond het wel aardig om dat half miljoen views samen te laten vallen met wat extra aandacht voor de MS-collecte.
   Reken maar dat ik rustig door ga met bloggen, het leven zou heel kaal en leeg zijn zonder. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Dikke bravo Jan,
  je toont ons dat als je de koe bij de horens neemt (figuurlijk dan); je heel kan bereiken als je maar volhoud en de moeite neemt om er iets van te maken. Je blijft zeker niet bij de pakken zitten, dat is heel mooi !
  Op naar de volgende 500K zou ik zeggen !
  High five Jan ! :mrgreen:

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat leuk! Gefeliciteerd! Gewoon maar doorgaan met je prachtige foto’s, dan komen wij vanzelf kijken! Ik heb nog wel alles van begin af aan maar er zijn wel veel foto’s verdwenen. Ach ja, ik hou het ook nog wel even vol, naar views kijk ik nooit, heb wel Analytics maar daar word ik niet wijzer van, ik vind het best. Aafje ga ik wel wat toesturen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Geweldig, zowel jouw doorzettingsvermogen als het aantal views. Verdiend!
  Ga vooral door. Je doet er veel kijkers en lezers een groot plezier mee, mij incluis, ik was blij je te hebben gevonden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Jan… gewoon doorgaan…. zoals ik je ken… gewoon rustig aan doordieselen zeg ik dan tegen mezelf , en dat zeg ik nu ook tegen jou…
  j e blogs zijn altijd mooi om te te zien,
  ook ik ben 2 keer overgestapt, en zeg tegen mezelf….
  een derde keer stop ik er mee:-)

  wie weet trekken we elkaar dan over de brug 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. Proficiat Jan. Volg je al heel wat jaartjes en ben altijd verheugd je verhalen te lezen en je positiviteit te ontvangen. Die straal je toch wel uit. Hete dagen vermijden. Herinner me je eerste zomer met een grote hitte waar het even minder ging… daarna heb je weer oplossingen gezocht in je tuintje. Ongelooflijk. Je bent moedig en dapper Jan. Ik hoop nog veel te mogen kijken en lezen. Dikke knuffel en succes voor Aafje.

  Geliked door 1 persoon

 11. Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal, echt knap vind ik. De aanleiding is wel waardeloos en ondanks dat doe je het toch maar. Ik hoop nog heel lang je via de blog je te kunnen volgen!

  Geliked door 1 persoon

 12. Gefeliciteerd met je 500.000ste view Jan! 17 jaar bloggen, iedere dag, dat is ondanks de verdrietige aanleiding die eraan ten grondslag ligt een feestelijk feit. Ik lees al je berichten en bekijk al je foto’s met veel plezier, en niet zelden zijn ze aanleiding tot eigen bezoekjes of komt er iets op de to-do-lijst te staan. Ik heb grote bewondering en waardering voor mensen die ondanks tegenslag positief blijven en er zoveel mogelijk van willen maken. Denken in mogelijkheden, dat is wat ons blijft laten bewegen, zowel in fysieke als in psychische betekenis. Op naar de miljoen!

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je, Peter. Ach, het is niet echt een grote verdienste, maar meer een zaak van rustig doorgaan met de dingen die me het best door de dag helpen. Al fotograferend, bloggend en lezend heb ik daarbij in de loop der jaren niet alleen allerlei weetjes opgedaan, ik heb er ook nog eens een aantal leuke contacten aan overgehouden. Dus of ik dat miljoen nou haal of niet, voorlopig ga ik maar mooi op deze manier door. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 13. Eerst en vooral van harte proficiat gewenst met jouw blog die sinds 2005 dagelijk meer en meer bezoekers trekt. Je blog is niet alleen een manier om je zowel fysiek (je foto-uitjes) als mentaal te ondersteunen maar getuigd vooral van je wilskracht en doorzettingsvermogen. Het is echt een voorbeeld voor de vele anderen in jouw situatie. Dit verdient een dikke pluim !
  Ondertussen kennen we elkaar door het bloggen nu meer dan een jaar en lees ik elke keer je verhalen met veel aandacht en plezier. Elke keer opnieuw weet je leuke verhalen en mooie foto’s te brengen, terwijl ik uit eigen ervaring weet dat dit heel wat energie vergt. Zeker als ik dan ook nog lees dat je tot twee keer toe verloren ging.
  Natuurlijk wens ik jou dat miljoen views toe, heel erg zelf, want als iemand dit verdient dan ben jij dat wel Jan !

  Geliked door 2 people

  • Dankjewel, Rudi Zonder MS zou ik niet al zo lang geblogd hebben, want dan zou ik nu zeer waarschijnlijk nog gewerkt hebben. Intussen zou ik niet meer zonder mijn weblog kunnen. Het weblog en de fotografie vormen samen een dagbesteding waar ik mijn handen vol aan heb. De teksten op mijn blog zijn in de loop der jaren over het algemeen wat korter geworden, maar de foto’s hebben nog altijd niet echt aan kwaliteit ingeboet, geloof ik. Dus of ik dat miljoen haal of niet, ik ga maar gewoon wat door op deze manier. 🙂

   Like

 14. Ik ga hier een biecht doen, wij steunen de MS-liga ook al meer dan 20 jaar. Het is een veel voorkomende ziekte, zelf kreeg ik ook paar keer de ‘mogelijke MS-diagnose’ die achteraf gelukkig werd tegengesproken, ook al blijven sommige vreemde klachten me hinderen. Ik herinner me mijn enorme angst toen ik ermee geconfronteerd werd, en sindsdien blijf ik steunen. Wellicht en hopelijk niet voor mezelf, maar voor de zovele andere gedupeerden. Waaronder jij en een andere blogger.

  Ik sta in grote bewondering voor jouw positiviteit. Ik besef, je hebt geen keuze, maar toch moet je het maar doen. Je hebt een mooie hobby (fotografie én blog) met prachtige resultaten. Ook in je foto’s bewonder ik je. En ik ben duidelijk niet alleen.

  Heel blij ook dat ik je in levende lijve mocht ontmoeten.

  Ik wens je een niet te hete zomer toe, Jan, want ik weet dat dit voor jou een heel belangrijk aspect is.

  Eigenlijk had ik dit beter in mail verwoord 🙂

  Geliked door 2 people

  • Heel goed dat jullie de Vlaamse tegenhanger van ons MS-fonds steunen.
   Voor mij vielen er na de diagnose diverse meer of minder vage klachten van de jaren daarvoor op hun plek. Dat maakte de diagnose eigenlijk ook een dubbele boodschap. Enerzijds opluchting dat ik blijkbaar toch niet gek was, anderzijds onzekerheid met het oog op de toekomst.
   Voor mij is er geen andere optie dan proberen optimistisch te blijven. Dat maakt het leven zowel voor mezelf als voor de mensen om me heen het gemakkelijkst. En hoewel ik natuurlijk ook mijn waardeloze dagen heb, bevalt die positieve invalshoek me nog steeds prima en dat kost me over het algemeen ook weinig moeite. En daarbij speelt ook mijn weblog en de reacties daarop een niet te onderschatten rol.

   Like

 15. Ondanks je beperking als ik het zo mag noemen heb je inderdaad altijd je beste beentje voor gezet en dat je zoveel views ontvangt is je echt gegund. En ik wens je er nog heel veel. Al je blogjes met de daarbij fotografie bewijzen je liefde voor de natuur daarbij. En je laat hierbij ook zien dat je veel doorzettingsvermogen bezit ondanks met je M.S doorgaat. Mijn felicitaties hierbij dan ook dubbel verdiend. Liefs, Tine

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.