Een schapendoes over de vloer

Zoals ik gisteren al schreef, hadden we de afgelopen weken op proef een leasehond over de vloer in Huize Afanja. Nu was het natuurlijk niet echt een leasehond, maar zo ben ik Oskar in de loop der jaren wel gaan noemen. Een hond waar je maar af en toe een paar weken aan gebonden bent, heeft natuurlijk zo zijn voordelen …

Oskar is de ontzettend lieve 4-jarige schapendoes van de kinderen. Al sinds de herfstvakantie van 2017, toen Oskar een hummel van enkele maanden was, passen wij tijdens vakanties van de jeugd op Oskar. De eerste jaren deden we dat in het huis van de kinderen. Dit jaar hebben we het op mijn voorstel eens anders gedaan …

Aafje wil al langere tijd graag weer een hond. Ik zeg ‘weer’, omdat Aafje vroeger ook al een hond heeft gehad. Zelf ben ik meer een kattenmens dan een hondenmens, maar principiële bezwaren tegen een hond in huis heb ik niet. Daarom heb ik – zeker sinds ik MS heb – altijd gezegd, dat ik het op zich prima vind, maar dan wel vanaf Aafjes’ pensionering. Een hond moet namelijk zijn beweging hebben, en die kan ik hem niet altijd geven. Er zijn van die dagen dat ik al moe ben van een paar keer heen en weer lopen in de tuin, en zo groot is die nou ook weer niet …

Nu Aafje sinds begin dit jaar gepensioneerd is, werd de vraag ‘Nemen we een hond of niet?’ echt actueel. Eigenlijk hadden we onze zinnen stiekem al wat op een pup gezet. Maar dat ging niet door, omdat moeder natuur niet mee wilde werken. Dat gaf mij echter wel de gelegenheid om voor te stellen Oskar ditmaal maar eens een paar weken hier naartoe te halen in de vakantie van de kinderen. Dat leek me de beste manier om eens te kijken hoe het is om ons huis met een hond te delen. En niet minder belangrijk, dan zou Aafje weer eens een tijdje in onze eigen omgeving kunnen ervaren of ze het nog steeds zo leuk vindt om in weer en wind de hond vier keer per dag uit te moeten laten …

En dus werd Oskar hier twee weken geleden gedropt samen met een grote zak brokken en zijn water- en voerbak. De volgende dag ging hij op verkenning in de tuin, alles werd uitgebreid bekeken en besnuffeld. Bij de schuttingdeur aangekomen, besloot hij eerst maar eens een flinke vlag te planten. Nu wist de hond van de buren in ieder geval dat Oskar het hier voorlopig voor het zeggen had …

Zo’n dier vertelt er niet veel over natuurlijk, maar ik heb wel de indruk gekregen dat hij zich wel thuis voelde in de tuin. Er waren fijne zonnige plekjes om lekker te liggen, en als het te warm werd was er schaduw voor handen, had hij al snel ontdekt. Het duurde niet lang of hij was zelfs bevriend met onze terraspoes, ze hebben menigmaal lekker dicht tegen elkaar liggen slapen op het terras …

Vanmiddag wordt Oskar weer herenigd met de echte baasjes. Ik heb nu al een beeld hoe dat zal verlopen en hoe hyper zowel Oskar als kleinzoon Pepijn zullen zijn, zodra ze elkaar weer in het oog krijgen …

Aafje en ik gaan de komende tijd eens rustig evalueren. We zullen de voor- en nadelen nog eens rustig op een rijtje zetten om daarna de blik op de toekomst te richten. Kortom: zal t.z.t. hoe dan ook vervolgd worden.

44 gedachten over “Een schapendoes over de vloer

 1. Je hebt het weer treffend omschreven en ene mooie fotoserie. Als jullie nu een kat nemen dan kan Oskar daar volgende keer met z’n koppie tegenaan liggen.

  Naast het ‘gewone’ uitlaten hebben we nog andere zaken zoals inentingen, ziekte, dierenarts, kapper etc.
  Succes met de evaluatie, het plussen en het minnen.

  Jullie kunnen ook nog altijd dit overwegen…. 😉
  https://www.dichterbij.nl/actueel/de-vijf-meest-aangevraagde-e-health-hulpmiddelen

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk beestje. Oskar had het duidelijk naar zijn zin bij jullie.
  Jammer dat je zo ver woont Jan. Aan jou zou ik mijn katten onmiddellijk toevertrouwen. Als wij eens een paar dagen weg gaan, dan komt mijn dochter meestal oppassen.

  Geliked door 1 persoon

  • Om zo een paar weken op te passen was goed te doen. Maar mijn voorstel om Oskar nu eens naar ons toe te halen, heeft voor wel duidelijk gemaakt dat die dagelijkse wandelingen er nu net wat meer in tikken dan pakweg 35 jaar geleden. Kortom: een deelhond zou zeker een optie zijn, maar of we echt ook een hond voorgoed in huis halen, daar moeten we het toch nog maar eens over hebben. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Maandag en vrijdag heb ik een GoldenDoodle in huis. Maar eigenlijk struinen wij dan met z’n tweeën over de Bijlmerweide.

  Het bevalt mij goed en mijn oppashondje geniet er ook van.

  Ik vind het genieten. Maar verder houd ik graag mijn eigen vrijheid.

  Vrolijke groet,

  Geliked door 2 people

 4. Ooit zelf hondenbezitter geweest zijnde, vind ik jullie aanpak héél verstandig…. dit zou door veel mensen eens gelezen moeten worden, alvorens ze in een opwelling voor een huisdier kiezen. Bij jullie ligt het natuurlijk heel anders. Hopelijk raken jullie er samen uit en horen de hier wel meer van jullie beslissing. Oskar zag er alvast een echte schat uit hoor 🙂 Alvast een dikke knuffel voor hem !

  Geliked door 2 people

  • Dankjewel, Rudi. Een hond is geen wegwerpartikel, als je besluit er eentje in huis te nemen, dan zit je daar als het goed is wel jaren aan vast. Zo’n dier heeft recht op een goed leven en daar hoort een gezonde dosis beweging zeker bij. En die taak laat zich hier – net zo min als veel andere taken – niet netjes tussen ons verdelen. Enfin, we zien wel.

   Like

  • Hij had het zeker naar zijn zin, Willy. Maar als hij straks de echte baasjes weer ziet, zal hij vast ook maar wat blij zijn om weer naar huis te gaan. Als je besluit om een hond te nemen, dan moet je aar ook voor staan. Daarom nemen we er ook echt de tijd voor. Het is tenslotte geen wegwerpartikel.
   Jij ook een prettige dag verder.

   Like

Reacties zijn gesloten.