Wel een mot, geen buxus

Behalve de koninginnepage is ook de buxusmot de afgelopen jaren een stuk dichterbij gekomen …

Onlangs trof ik deze toch wel mooi vlinder in onze tuin aan. Gelukkig kan hij bij ons weinig kwaad, want we hebben hier geen buxus. Wie de vlinder en de rups eenmaal in zijn zorgvuldig gecoiffeerde buxushaag heeft, heeft een probleem. Bestrijden van de rups is uit den boze, omdat daar ook andere rupsen en allerlei andere insecten door worden getroffen …

Er rest maar één ding: de buxus rooien en vervangen door andere beplanting. Voor die opgave staan ook mijn fotomaatje Jetske en haar eega. Daar staan (nu nog) vele meters buxus in de tuin. Behalve de mot heeft Jetske ook de rups daar gesignaleerd, en die heeft daar intussen flink toegeslagen. Jetske hoopt dat de vogeltjes haar buxus nog kunnen redden door zoveel mogelijk rupsen opvreten. Ik vrees echter het ergste, maar oordeel zelf op haar weblog

Meer informatie over de buxusmot kun je vinden bij de Vlinderstichting.

45 gedachten over “Wel een mot, geen buxus

 1. Het is een beeldschoon vlindertje, dat ik vorig jaar al hier gespot heb.
  Pas dit jaar heb ik op één plek in ons buxushegje wat vraat waargenomen.
  Ik kan de rupsjes niet ontdekken.
  Hier staan wat verschillende soorten buxus, ook een stel hoge ongesnoeide van een wat andere soort.
  Ik wacht maar rustig af en hoop dat de mezen de zaak aan gaan pakken.
  Hartelijke groeten, Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is inderdaad een erg mooi vlindertje, en in zonde tuin kan hij weinig kwaad.
   Koolmezen lusten die rupsen wel, zag ik vandaag bij Jetske in de tuin. En daar zullen jullie het toch van moeten hebben. Hopelijk valt de schade mee, Zem.
   Groeten uit Drachten.

   Like

 2. Buxus haagjes en struiken geven ook een boel onderhoud en ik vind ze lelijk. Tijd voor wat vrolijker struikwerk bij Jetske, er is zoveel moois, al is het wel een heel karwei natuurlijk als je er veel hebt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat toevallig en leuk dat jij de buxusmot hebt gefotografeerd. Ik had op internet al gelezen dat het een hele mooie vlinder is en dat laat je serie ook zien. Het is dan ook een hele mooie fotoserie.
  Ik denk dat er maar één optie is, maar dat hoeft nog niet vandaag of morgen. Eigenlijk ziet 90 procent van de haag er nu nog goed uit.
  Ik lees die verhalen over mooi geknipte dieren en dat is het wel een heel sneu.
  Toevallig zijn we net bezig om bepaalde stukken van de tuin aan het herinrichten. Gisteravond hebben we een tuinarchitect hier gehad. Zij had overigens thuis ook alle buxus gerooid. Er zijn wel mooiere alternatieven, liefst alternatieven die ook nog bloeien.

  Geliked door 1 persoon

 4. Pingback: Buxusmot | Schrijven met Licht

  • Het is inderdaad een prachtig motje. Daarom ben ik toch maar even naar binnen gelopen om mijn camera te pakken, nadat ik ewerst snel een paar foto’s met mijn mobieltje had gemaakt.
   Wat ik er intussen van heb begrepen, is andere beplanting inderdaad de enige oplossing.

   Geliked door 1 persoon

 5. Het is wel een mooi vlindertje om te zien en mooi vastgelegd ook. Wij kunnen over de mindere kant van de vlinder meepraten, vorig jaar gesignaleerd, vorige maand waren alle Buxus verwoest door de activiteit van dit “mooie” vlindertje.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij hebben buxus én de mot. We weten nog niet goed hoe dit op te lossen, want grote delen staan nog heel groen. Ik hoorde dat de mot hier met de jaren zou verdwijnen!? Wij hopen dus dat het binnenkort gebeurt. Wishfull thinking vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

  • Als ik buxus in de tuin zou hebben, zou ik er ook niet blij mee zijn. Menigeen weet er hier in de buurt momenteel geen raad mee. Als fotograaf zonder buxus in de tuin was ik er eigenlijk wel blij mee, want het is inderdaad een fotogeniek beestje.

   Like

 7. ik heb mijn 20 jaar oude zelf gestekte buxushaagjes gerooid, maar een paar losse struikjes laten staan een in de voortuin en een in de achtertuin.
  daar zit geen vraat in en ze groeien vrolijk door. Nu al twee jaar lang. Conclusie: die vlinder ruikt ze pas als er veel bij elkaar staan.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.