Naar de opera

Op het buitendijkse gebied ‘de Peazemerlannen’ (Google Maps) was een groot openluchttheater gebouwd. Van 8 t/m 25 september zijn er intussen 11 uitverkochte voorstellingen opgevoerd van ‘De Wadopera’. Jetske en ik kwamen tijdens ons ritje langs het Wad toevallig bij de repetities terecht …

Nu ben ik geen groot operakenner of -liefhebber, maar wat hier werd neergezet vond ik wel indrukwekkend. Er was een grote tribune gebouwd, die per voorstelling plaats kon bieden aan 1.600 toeschouwers. Achter het podium stond een grote tent voor een orkest van 60 musici …

Tussen beide tenten in bevond zich het podium waar het verhaal werd vertolkt door 12 Nederlandse topsolisten waaronder Jeannette van Schaik en Albert Bonnema (zelf een visserszoon uit het noorden van Fryslân), die de hoofdrollen vertolkten. Het gezelschap werd gecompleteerd door een cast van nog eens ruim 70 zangers en figuranten …

De originele titel van de opera van Benjamin Britten uit 1945 is ‘Peter Grimes’. Het gaat om een aangrijpend verhaal dat zich afspeelt in een hechte vissersgemeenschap aan de woeste Engelse kust. Een betere locatie voor de opvoering van deze opera dan hier bij het oude vissersdorpje Moddergat aan het Wad was dan ook nauwelijks denkbaar …

Terwijl Jetske met haar camera’s rondscharrelde bij de oude palenrij, die zo kenmerkend is voor de kust bij Paesens-Moddergat, ging ik naast het podium op een kist zitten …

Met de camera op schoot lukte het een tijdlang om onopvallend wat foto’s te maken en nog een stukje video op te nemen. Nu de serie voorstellingen met groot succes is gespeeld, kan ik mijn videosnippers hier wel tonen …

Morgen neem ik jullie even mee naar de rust van de oude palenrij.

39 gedachten over “Naar de opera

 1. ha Afanja,

  nee… ik ben ook geen operaliefhebber, maar hier had ik wel graag naar toe gewild.
  Ik houd wel van een beetje spektakel!
  Leuk om deze foto’s te zien en ook dat stukje video.

  Groetjes, Marlou

  Geliked door 1 persoon

 2. Het wordt hierboven al meerdere keren geschreven, maar ze hebben het geweldig getroffen met het weer.
  Ik vond het een verrassende en leuke ervaring om de setting en de repetitie mee te maken.
  Grappig te lezen dat jij er onrustig van wordt, dat heb ik dus ook.
  je hebt er een mooie serie van gemaakt en ook mooi met die videosnippers.

  Geliked door 1 persoon

  • Dankjewel. Ze hadden het inderdaad nauwelijks beter kunnen treffen met het weer.
   Ik heb waarschijnlijk meer genoten van dit stukje repetitie en het randgebeuren dan ik van de hele opvoering gedaan zou hebben. Hoewel er vast een bijzonder sfeertje hing rond de uitvoering ’s avonds. 🙂

   Geliked door 1 persoon

  • Ja, daar zeg je zo wat … behalve orkest, koor en solisten zal er ook een flink aantal mensen actief zijn geweest met de techniek. En dan hebben we nog de mensen die het publiek naar de juiste plek dirigeert, mensen die de coronacheck doen, verkeersbeveiligers, etc. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. De opera zelf en de locatie passen perfect bij elkaar. Fijn voor de organisatie en artiesten dat het een uitverkocht huis was, zoiets doe je dan niet voor niets. De foto’s en het filmpje geven een mooie indruk van dit gebeuren, ben er dan toch een beetje bij geweest. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Moet wel indrukwekkend zijn. Ben geen liefhebber. Wel een paar er bijgewoond maar de liefde is niet echt overgeslagen. De mooiste die ik zag is de toverfluit van Mozart en een onbekende in Peking waar ik uiteraard niets van begreep maar die vertolkers waren zó goed. Dat heb je weer goed gedaan 👍 Hoop dat ze succes hadden en jij hier ook met je filmpje 🎞👍👍👍

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.