Rondstruinen bij de palenrij

Bij een bezoekje aan Paesens-Moddergat hoort voor mij als het enigszins kan (lees: bij laag water) altijd een kuiertje langs de oude, verweerde en deels vervallen palenrij. Nadat ik enige tijd bij het podium had zitten fotograferen, voegde ik me daarom bij Jetske …

Die palen zijn op zich al een attractie, maar ze laten zich vaak ook goed combineren met onderwerpen op de achtergrond. In dit geval konden we wat spelen met de passerende boot en het aangespoelde krat waar Jetske zich even op uitleefde met haar camera …

Ook voor de macrofotografie zijn die paaltjes wel interessant, niet alleen vanwege de structuren in de palen zelf, maar ook vanwege de schelpjes, draadjes, etc. die er door het water zijn achtergelaten. Jetske heeft daar gisteren een paar voorbeelden op haar weblog gezet …

Maar ook achter de palen valt nog wel eens wat te zien. Onder invloed van weer, wind en water ontstaan er vaak mooie patronen en structuren. Door er hier en daar een uitsnede van te maken kun je er met een beetje fantasie prachtige miniatuurlandschappen in zien …

Voordat ik terug ga naar het openluchttheater om wat foto’s te maken van de techniek rond de opera, sluit ik af met een flink ingezoomde foto van één van de twee vuurtorens op Schiermonnikoog aan de overkant van de Waddenzee. Alhoewel, zee … waar is al dat water toch gebleven …?

Morgen bekijken we het een en ander van de techniek rond ‘de Wadopera’.

34 gedachten over “Rondstruinen bij de palenrij

 1. De eerste foto van de oude palenrij vind ik erg mooi.
  En de onderste foto’s, met al die kleine, dunne aardlaagjes, zijn heel interessant.
  Het is natuurlijk best bijzonder, die Wadopera daar ter plekke. Er waren ook goede recensies.
  Maar zo’n cultuurgebeuren maakt natuurlijk wel even – kortstondig weliswaar – een grote inbreuk op het landschap.
  Heb ik toch gemengde gevoelens bij…
  Dus kijk ik liever naar de natuurfoto’s hierboven.
  Hartelijke groeten van Zem.

  Geliked door 1 persoon

  • Die gemengde gevoelens over zo’n activiteit op deze plek herken ik wel, Zem. Daar hebben Jetske en ik het samen ook nog over gehad. Ik denk echter dat dit geen al te grote inbreuk op de rust, vooral ook omdat hier betrekkelijk weinig vogels zitten. Vorige week waren Aafje en ik samen een dagje naar het Wad, maar dan meer naar het Westen bij Westhoek. Daar vloog een paar keer een F-35 over, als je hoort wat voor ongelooflijke herrie dat maakt … horen en zien vergaat je. En die oefenvluchten boven het Waddengebied gaan dag in dag uit door, niet alleen met onze eigen straaljagers, maar ook de Belgen oefenen hoer boven het Wad en de Noordzee. Dat vind ik veel kwalijker.
   Een hartelijke groet uit Drachten.

   Like

 2. De paaltjes leveren weer mooi foto’s op, het leuke doorkijkje maar ook de zandstructuren mogen er zijn. Ik zou me er uren kunnen vermaken als ik de foto’s van jou en Jetske zie, misschien toch maar eens in de auto stappen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Die verweerde palen in zee , daar ging nu dik 2 jaar geleden een workshop voor lange sluitertijden en gebruik van filters doorgaan, maar door een stomme reden ging het niet door. Als ik je foto’s bekijk, dan besef ik dat heel de omgeving daar kan gebruikt worden voor lange sluitertijden. Dit logje ga ik bewaren bij mijn favorieten Jan. Jullie vlakke land is méér dan mooi !

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, het is echt een geweldig mooi plekje, Willie. Het is niet voor niks dat Jetske en ik er regelmatig even een kijkje nemen. 🙂
   Dat van dat programma programma klopt. Het was een radioprogramma van de VPRO, dat van 1992 tot 2006 werd uitgezonden onder de titel ‘De gezamenlijke zenders Paesens en Moddergat’. Presentator Wim Bloemendaal noemde het zo vanwege de weidsheid van het uitzicht over het wad bij Paesens-Moddergat: “Je ziet daar als het ware de hele wereld en daar gaat ook mijn programma over.”

   Like

Reacties zijn gesloten.