De Oudebildtdijk

Op weg naar de kwelder bij Westhoek waren we al langs de Oudebildtdijk nr. 1229 gekomen, dat is het hoogste nummer aan de Oudebildtdijk. Onze weg terug naar huis begon die middag tegen vieren bij nr. 1222 in Westhoek …

De Oudebildtdijk is met een lengte van ruim 12 km één van de langste straten van ons land. De basis voor de Oudebildtdijk is al omstreeks 1200 gelegd, in 1505 kreeg de dijk zijn huidige hoogte. Nadat noordelijker daarvan de Nieuwe Bildtdijk was aangelegd, verloor de Oudebildtdijk in de 17e eeuw zijn beschermende functie. Door de aanleg in de 20e eeuw van de huidige zeedijk verloor ook de Nieuwe Bildtdijk zijn beschermende functie …

Langs de noordzijde van de Oudebildtdijk werden in de loop der eeuwen veel klein arbeidswoninkjes gebouwd. om te voorkomen dat ze bij een dijkdoorbraak zouden onderlopen, werden ze hoog tegen de dijk aan gebouwd. In de tweede helft van de vorige eeuw begon de leegloop van de Oudebildtdijk. Voor de vroegere agrarische bevolking was als gevolg van de mechanisering geen werk meer en veel van de huisjes kwamen leeg te staan. Dit zijn een paar van de oudste optrekjes die ik 2005 nog heb kunnen fotograferen aan de Oudebildtdijk …

Sloop van de meeste van die huisjes bleek niet nodig. Vanuit de Randstad werd interesse getoond voor de Oudebildtdijk. Vooral nadat de woningen op de dijk op het rioleringsnetwerk werden aangesloten waren de huisjes aantrekkelijk voor kunstenaars, artiesten en ander kleurrijk volk. Voor weinig geld kochten ze een huisje in een gebied waar rust en ruimte sleutelwoorden zijn. Intussen zijn de meeste huisje opgeknapt of opnieuw opgetrokken …

Vooral aan de zuidzijde van de dijk werden in de 17e eeuw mooie, grote boerderijen opgetrokken. Hieronder een paar voorbeelden, de boerderij op de eerste twee foto’s dateert uit 1819, de tweede heeft bouwjaar 1768. Waar boerderijen zijn, daar zijn ook weilanden of akkers. Hier langs de Oudebildtdijk zijn het intussen voor een belangrijk deel lege akkers. In de herfst verandert de sfeer van deze in voorjaar en zomer zo mooie en frisgroene streek …

Om de zaken draaiend en het licht brandend te houden, staan er aan de Oudebildtdijk t.b.v. de elektriciteitsvoorziening ook nog een paar transformatorhuisje. We vonden er drie, allemaal van hetzelfde ontwerp, maar dit huisje met nr. 1166 en op de achtergrond nog een stukje van de Waddenzeedijk bood het mooiste plaatje. De foto’s zijn naar je onderweg, Sjoerd

We zijn doorgereden tot het begin van de Oudebildtdijk, want we wilden toch ook de laagste nummers nog even bekijken. Op de onderstaande foto’s zie je nr. 2. Ik heb er eens even wat rondgekeken, en ik moet zeggen, dat viel niet tegen. Je kunt evt. zelf hier kijken

Aan de overkant van de Oudebildtdijk en de Ouwe Faart staat een prachtig huis met nr.1 van bouwjaar 1930. Daarmee hebben we de ruim 12 km lange Oudebildtdijk beginnend bij nr. 1229 en eindigend bij nummer 1 van eind tot begin gereden …

32 gedachten over “De Oudebildtdijk

  • Dankjewel, Hanry. Het is inderdaad een mooi transformatorhuisje. Daarom heb ik er wat foto’s van naar een medeblogger gestuurd, http://www.bvision.nl/ presenteert elke zondag een transformatorhuisje ergens uit het land. Mooi om de oudere huisjes te zien, ook de regionale verschillen in architectuur zijn er mooi in te zien.

   Like

 1. Dat was een mooie rit langs al die bijzondere en soms rijk uitgedoste huizen. Er was een schril contrast tussen de bewoning links of rechts van de dijk. Hoe mooi het daar ook is, ik zou er denk ik niet willen wonen. Het voelt daar toch wat als het einde van de wereld.

  Geliked door 1 persoon

  • En dan waren wij er nog op een mooie zonnige en relatief warme dag. In herfst en winter kan het met mistroostig weer echt een hele kille en donkere regio zijn. Maar met een mooi sneeuwdek is het er weer erg mooi met die uitgestrekte witte vlakten.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wauw wat mooi Jan. Zo’n lange dijkstraat boordevol charmante dijkwoningen. Prachtig om te zien. Nummer 1222. Nog nooit zo’n hoog huisnummer gezien.
  Ook hier in Zeeuws-Vlaanderen worden veel van die oude dijkwoningen bewoond door kunstenaars en schrijvers. Nog meer door gegoede Belgen en Duitsers die er een tweede verblijf op nahouden.

  Geliked door 1 persoon

  • In voorjaar en zomer is het echt een machtig mooi gebied om te zijn, je moet er alleen altijd een trui of vest bij de hand houden, want het kan er ineens flink afkoelen. In herfst en winter kan het met mistroostig weer echt een hele kille en donkere regio zijn. Maar met een mooi sneeuwdek is het er ook erg mooi met die uitgestrekte vlakten. En over minimalistisch gesproken, ik ben nu bezig met een de bewerking van een oude serie van dijken in de sneeuw. Dat krijg je ècht minimalistische plaatjes. 😀

   Geliked door 1 persoon

 3. Erg interessant om kennis te mogen maken met deze eeuwenoude dijk. De woningen zijn zeker heel fotogeniek en ik kan best begrijpen dat mensen die rust zoeken om te kunnen werken (zoals kunstenaars dus) hier hun gading hebben gevonden.

  Geliked door 1 persoon

  • Bijkomend voordeel voor kunstenaars en fotografen: dit gebied staat ook nog eens bekend om de mooie luchten boven dit vlakke land aan zee. Nadeel: het waait er altijd, en vergelijken met mijn woonplaats is het er vrijwel altijd een stuk frisser.

   Like

Reacties zijn gesloten.