Geen vogels, wel F-35 gebulder

Ze waren mooi, maar ook behoorlijk hinderlijk, die uitgebloeide zeeasters. Ik zat al snel onder de pluisjes die aan mijn kleren plakten, terwijl Jetske in haar speciale natuurtenue nergens last van had …

Hoe dan ook, voor die pluisjes waren we niet voor gekomen. Vol goede moed zoomde Jetske nog maar eens in op de verte …

Ja warempel, daar waren ze … in de verste verte zagen we de kluten en hier en daar een andere Wadvogel zitten. Te ver om er echt iets mee te kunnen, maar Jetske had ze nu in lek geval kunnen zien …

Wat er verder vooral ook was, was het gebulder van F-35’s. In het logje ‘Stilte versus geluidsoverlast’ vertelde ik al dat er twee F-35’s laag over vlogen, terwijl wij op de kruin van de dijk stonden. Die waren op weg naar de vliegbasis Leeuwarden, daardoor zwakte het geluid relatief snel af.

Op de dag waarop Jetske en ik op de kwelder zaten, kregen we ze niet te zien. Maar wat we deze dag boven het Wad hoorden was vele malen erger. Je kon regelmatig minuten lang het sonore gebulder van de JSF’s horen. Echt gruwelijk! En dat gaat dagelijks zo door boven het Waddengebied, ons grootste stiltegebied en UNESCO Werelderfgoed nota bene. Het is om te janken. Enfin, luister en huiver …

Omdat de vogels ondanks het aanhoudende gebrom bleven waar ze waren, besloten wij uiteindelijk maar te gaan. Nadat we onze spulletjes bij elkaar hadden gezocht, liepen we terug naar de dijk. Zelfs de schapen waren daar intussen verdwenen …

Update:

Momenteel is het relatief rustig in de lucht. Acht van de 13 JSF’s die in Leeuwarden gestationeerd zijn, zitten met 165 man aan grondpersoneel een week of zes in de V.S. voor specifieke trainingsdoeleinden. Vliegbasis Leeuwarden is in principe gesloten, maar toestellen van de vliegbasis Volkel blijven hier wel hun oefenrondjes maken.

41 gedachten over “Geen vogels, wel F-35 gebulder

 1. wat afschuwelijk om te horen Jan, 😦 ze zijn echt gek geworden… de vogelijs lijken zich er niet veel van aan te trekken, maar ik vind het van weinig respect getuigen, de discussie over de co2 uitstoot, en dan die krengen in de lucht…
  vreselijk…

  Geliked door 1 persoon

 2. Erg storend dat vliegtuiglawaai, maar weinig tegen te doen vrees ik. Ik zeg wel eens gekscherend dat mijn belastingbijdrage weer zicht en hoorbaar is als er straaljagers overvliegen, maar dat is ook weer niet zo positief natuurlijk. Enfin toch maar lekker blijven fotograferen.

  Geliked door 1 persoon

  • Wetend dat ik er uiteindelijk toch niets tegen kan doen, vind ik het wel prettig om af en toe even de vinger op een zere plek te leggen. Als toerist en/of hobbyfotograaf hoor je dat gebulder maar zo af en toe eens een dagje of een paar dagen, maar je zult er maar wonen.

   Like

 3. Wat mij in dit hele verhaal het meest stoort, is de enorme kostprijs om die vliegende moordtuigen aan te kopen én een nog grote kostprijs om deze dingen aan de praat te houden.
  Voor de opzet van sociale vangnetten, hulpbetoon, voorzorg enz is er dan weer geen geld meer over… Dat vreet aan vind ik.
  Volgens mij trekken de vogels en de beesten zich het lawaai niet erg aan…

  Geliked door 1 persoon

  • De verdeling van de beschikbare middelen zal wel altijd tot discussies blijven leiden. Ik ben geen pacifist meer, zeker in de huidige tijd zal bewapening nodig blijven om onze democratie zo nodig met geweld te kunnen verdedigen. Maar van de JSF ben ik ook om de door jou genoemde redenen nooit een voorstander geweest. Er waren goedkopere, en waarschijnlijk niet veel mindere keuzes mogelijk geweest. Maar ja, het grote geld en de macht regeren uiteindelijk.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het geluid van de JSF’s was inderdaad hinderlijk. Maar ook daarin hebben we geen keuze zoals in zoveel dingen in het leven. We moeten ons toch wapenen in deze rare wereld. In tijden van oorlog en oorlogdreiging dan zijn we maar wat blij met die dingen.
  Qua vogelfotografie is het voor mij niets geworden.
  De rest van de Waddentoer stond nog wel in concept klaar en laat ik daar mooi staan, ik ben gestopt bij de bunker…

  Geliked door 1 persoon

 5. Vogels kunnen veel hebben, sommige andere diersoorten ook. Ze passen zich sneller aan dan sommige mensen ons willen doen geloven.
  Maar naar het gebulder hoef ik niet te luisteren, ik ken het.maar al te goed. :-/

  Geliked door 1 persoon

 6. Wel vreselijk die vliegtuigen, maar ik ben blij dat de vogels zich er niet zoveel aan storen. Ik hoorde ook al in een podcast dat er bij de Westhoek veel hondenbaasjes balletjes gooien voor de honden en de honden dichtbij de vogels komen, zodat ze wegvliegen. De vogels zitten daar om op te vetten en hun weg naar het zuiden kunnen vervolgen. Af en toe word ik er depri van.

  Geliked door 1 persoon

  • Wat de situatie van de vogels op het Wad betreft, de zeespiegelstijging is een grotere bedreiging voor ze dan de vliegtuigen, vrees ik. Maar je kunt maar beter niet alle negatieve nieuws teveel binnen laten komen, want dan wordt het allemaal wel erg somber.

   Like

 7. Dat is onbegrijpelijk Jan. Moet dat nu net daar? Ik zocht het nog eens op en las er het volgende over: “Sinds 1 januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg (Benelux). Gevechtsvliegtuigen onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse F-16’s ene keer in Leeuwarden, de andere keer in Volkel klaar.”
  Vliegtuigen onderscheppen? Betekent dat dan dat ze die neerknallen? Dat is toch nog niet gebeurd? Moet dat zo overdreven gebeuren en precies daar? Ik denk dat we daar allemaal veel vragen bij hebben. Daar betalen wij dan ook nog eens belastingen voor. Bah.

  Geliked door 1 persoon

  • Zo af en toe moeten ze eens in actie komen om een vliegtuig, dat zich niet volgens de regels heeft gemeld om in ons luchtruim te mogen vliegen. Soms gaat het daarbij om een onschuldig foutje, dat snel wordt hersteld. Maar soms gaat het ook om Russische toestellen die onze alertheid schijnen te willen testen. Van die acties is vaak niet meer toe horen dan dat de toestellen met extra lawaai opstijgen. De actie zelf speelt zich verder weg in het luchtruim af.
   Voor dergelijke acties en voor uitzending naar het buitenland wordt dus dagelijks op luidruchtige wijze geoefend, vooral boven het lauwersmeergebied, de Waddenzee en de Noordzee.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.